ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας
epa09840440 A general view of the damaged shopping center that was targeted by a Russian attack in Kyiv, Ukraine, 21 March 2022. According to the emergency service in Kyiv (Kiev), at least six people died in the Russian bombing of the shopping center. Russian troops entered Ukraine on 24 February prompting the country's president to declare martial law and triggering a series of announcements by Western countries to impose severe economic sanctions on Russia. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τη μαζική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι επιθέσεις με πυραύλους και drones έπληξαν περισσότερες από τις μισές περιοχές της χώρας, ενώ εκρήξεις ακούστηκαν σε αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου με τους κατοίκους να πλημμυρίζουν τα καταφύγια.

Με έκτακτο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένκσι δήλωσε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους διαφόρων τύπων και περίπου εκατό drones σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας».

H Mόσχα επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις (AF) της «εξαπέλυσαν μαζική επίθεση σε κρίσιμες εγκαταστάσεις ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, οι οποίες διασφαλίζουν τη λειτουργία του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος και χτυπήθηκαν όλοι οι στόχοι», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Σύμφωνα με τοπικές ουκρανικές αρχές, εκρήξεις ακούστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας German Galushchenko σημείωσε ότι η Ρωσία επιτέθηκε στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στο ενεργειακό σύστημα είναι σοβαρή».

Δήλωση στο κανάλι Telegram της Εθνικής Εταιρείας Ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo, αναφέρει ότι υπήρξαν διακοπές ρεύματος και τονίστηκε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό.

«Η μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση ολόκληρου του πολέμου»

Όπως αναφέρει ο διοικητής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Mykola Oleshchuk, η επίθεση της Ρωσίας ήταν ο μεγαλύτερος αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters. Ο κ. Oleshchuk δήλωσε ότι η επίθεση περιελάμβανε:

  • 109 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που εκτοξεύτηκαν από το Πριμόρσκο-Αχτάρσκ, το Κουρσκ, το Γέισκ, την Τσάουντα και την Κριμαία
  • 77 πυραύλους κρουζ Kh-101 από μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Βόλγκογκραντ και την Κασπία Θάλασσα
  • 28 πύραυλοι cruise Kalibr από αεροπλανοφόρα επιφανείας/υποβρύχια στη Μαύρη Θάλασσα
  • 10 κατευθυνόμενους πυραύλους Kh-59/Kh-69 από μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Μπέλγκοροντ και τη Μαριούπολη
  • 6 βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M/KN-23 από το Κουρσκ, το Βορονέζ και την Κριμαία
  • 3 βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal που εκτοξεύθηκαν από τις περιοχές Ryazan και Lipetsk
  • 3 πυραύλους cruise Kh-22 από την περιοχή Voronezh

Διακοπές ρεύματος και νερού

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο τόνισε σε δήλωσή του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «υπάρχει διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, αυτό οφείλεται σε προβλήματα σε ολόκληρο το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο». Ο Κλίτσκο ανακοίνωσε επίσης ότι υπήρξαν διακοπές νερού σε τμήματα της πόλης.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Ζαπορίζια Ιβάν Φεντόροφ δήλωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα επίθεσης του ρωσικού στρατού. Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής Dnipropetrovsk Σεργκίι Λίβσακ ανακοίνωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα της επίθεσης στην περιοχή. Ο δήμαρχος της πόλης Lutsk στην περιοχή Volyn της Ουκρανίας, Ιγκόρ Πόλισοθκ, ανακοίνωσε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του στην πόλη ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης.

Μήνυμα Κουλέμπα προς ΗΠΑ-ΕΕ

Μετά την ρωσική πυραυλική επίθεση, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους «συμμάχους και εταίρους να επιτρέψουν στην Ουκρανία πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και να συμφωνήσουν στην «ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας για την κατάρριψη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx