ΟΙΚΙΑΚΑ

Επιπλα εξωτερικού χώρου από καμβά: Έξυπνοι τρόποι να τα καθαρίσετε

Επιπλα εξωτερικού χώρου από καμβά: Έξυπνοι τρόποι να τα καθαρίσετε

Επειδή είναι εκτεθειμένα στα εξωτερικά στοιχεία, τα έπιπλα και τα μαξιλάρια εξωτερικού χώρου μπορεί να λερωθούν, να σκονιστούν, να βρωμίσουν ή να γεμίσουν περιττώματα πουλιών και αποτυπώματα ποδιών (αν έχετε κατοικίδια). Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να καθαρίσετε τα έπιπλα εξωτερικού χώρου σας από καμβά, ώστε να είναι έτοιμα για χαλαρωτικά βράδια έξω.

Δείτε πώς να καθαρίζετε τα έπιπλα βεράντας από καμβά, για να τα κρατάτε έτοιμα για χρήση και καθαρά από βρωμιά.

Πόσο συχνά καθαρίζετε τα έπιπλα εξωτερικού χώρου από καμβά

Θα πρέπει να καθαρίζετε τα έπιπλα βεράντας από καμβά δύο έως τέσσερις φορές τον χρόνο, ανάλογα με το πόσο συχνά χρησιμοποιούνται. Αυτό βοηθά στην αποφυγή συσσώρευσης υγρασίας (που μπορεί να προκαλέσει μούχλα) και βρωμιάς.

Εάν ζείτε σε ένα θερμότερο κλίμα, όπως στην Ελλάδα, τα έπιπλα βεράντας μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο τον χρόνο. Για αυτό το είδος χρήσης, ο καθαρισμός του κάθε εποχή είναι ιδανικός.

Ανεξάρτητα από το αν έχετε παραδοσιακά ή φιλικά προς το περιβάλλον έπιπλα βεράντας, ο τακτικός καθαρισμός θα το βοηθήσει να παραμείνουν στην καλύτερη κατάστασή τους.

Για όσους βρίσκονται σε ψυχρότερες περιοχές που μπορούν να χρησιμοποιούν έπιπλα εξωτερικού χώρου μόνο το καλοκαίρι, αρκεί να τα καθαρίζετε μια-δυο φορές τον χρόνο – σε αντίθεση με τα είδη πολλαπλών χρήσεων όπως τα χαλιά εσωτερικού-εξωτερικού χώρου, τα οποία θα πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο συχνά.

Πριν ξεκινήσετε

Προτού καθαρίσετε μαξιλάρια, και έπιπλα από καμβά, προετοιμαστείτε με αυτές τις συμβουλές:

  • Φροντίστε να έχετε άφθονο χώρο για να καθαρίσετε τα μαξιλάρια και τις βάσεις.
  • Ελέγξτε εάν τα καλύμματα είναι αφαιρούμενα πριν τα καθαρίσετε—μπορεί να εξοικονομήσετε χρόνο και προσπάθεια.
  • Καθαρίστε τα έπιπλα μια ηλιόλουστη μέρα (αποφύγετε τα σύννεφα), ώστε να στεγνώσουν καλά μετά τον καθαρισμό τους.

Τι χρειάζεστε:

  • Υγρό απορρυπαντικό ρούχων βαρέως τύπου
  • Βούρτσα από νάιλον με μαλακές τρίχες
  • Πλυντήριο ρούχων (προαιρετικό)
  • Μεγάλος κουβάς ή μπανιέρα
  • Λευκαντικό με βάση το οξυγόνο σε σκόνη
  • Εύκαμπτο σωλήνα κήπου

Πώς να καθαρίσετε τον καμβά με απορρυπαντικό πλυντηρίου

Ορισμένα έπιπλα βεράντας έχουν αφαιρούμενα καλύμματα για τις βάσεις και τα μαξιλάρια. Άλλα όχι. Ανάλογα με το στιλ των επίπλων εξωτερικού χώρου που διαθέτετε, ο καθαρισμός σημαίνει είτε αφαίρεση και πλύσιμο των καλυμμάτων από καμβά είτε καθαρισμός των επίπλων ως ολόκληρης μονάδας (πλαίσιο και καμβάς).

Βήμα 1: Αφαιρέστε τα καλύμματα και πλύνετε

Αφαιρέστε τα καλύμματα από τα μαξιλάρια και τις βάσεις του καθίσματος αν γίνεται. Προεπεξεργαστείτε τυχόν λεκέδες ταμπονάροντας με υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων, δουλέψτε το με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες, αφήστε το να μείνει για 15 λεπτά και ρίξτε τα καλύμματα στο πλυντήριο.

Πλύνετε με κρύο ή ζεστό νερό (ακολουθώντας την ετικέτα φροντίδας) και κρεμάστε τα καλύμματα για να στεγνώσουν στον αέρα πριν τα ξαναβάλετε στα μαξιλάρια.

Βήμα 2: Φτιάξτε ένα διάλυμα καθαρισμού

Γεμίστε ένα μεγάλο κουβά ή μπανιέρα με ζεστό νερό και προσθέστε 1 κ.σ.  υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου. Προσθέστε 1/4 του φλ. τσαγιού  λευκαντικό σε σκόνη με βάση το οξυγόνο στο μείγμα για να βοηθήσετε να φωτίσετε τα χρώματα και να αντιμετωπίσετε τους λεκέδες.

Βήμα 3: Προεπεξεργασία λεκέδων

Ελέγξτε για λεκέδες και προεπεξεργαστείτε πριν συνεχίσετε να καθαρίζετε το ύφασμα από καμβά. Δείτε την ενότητα «αφαίρεση λεκέδων» παρακάτω και ακολουθήστε τα βήματα για τους συγκεκριμένους λεκέδες στα έπιπλά σας.

Βήμα 4: Τρίψτε τα έπιπλα

Βουτήξτε μια νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες στο διάλυμα καθαρισμού. Ξεκινώντας από την κορυφή του μαξιλαριού ή του υφάσματος στο κάθισμα, τρίψτε απαλά την επιφάνεια του υφάσματος σε επικαλυπτόμενους κύκλους. Ξεκινώντας από την κορυφή αφήνει τη βρωμιά να μετακινηθεί προς τα κάτω στο ύφασμα, έτσι δεν θα χρειαστεί να καθαρίσετε ξανά περιοχές.

Βήμα 5: Ξεπλύνετε τα έπιπλα

Χρησιμοποιήστε έναν εύκαμπτο σωλήνα κήπου για να τα έπιπλα.

Βήμα 6: Στύψτε και στεγνώστε

Πιέστε απαλά όσο το δυνατόν περισσότερο νερό από τα έπιπλα. Για να αποφύγετε το ωίδιο, κρεμάστε ή στηρίξτε τα μαξιλάρια σε ένα άνετο σημείο, ώστε να στεγνώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αφαίρεση λεκέδων από έπιπλα βεράντας από καμβά

Προεπεξεργαστείτε τους λεκέδες στα έπιπλα βεράντας πριν τα καθαρίσετε για να καθαρίσετε τα σημεία πιο αποτελεσματικά. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για την αφαίρεση διαφόρων τύπων λεκέδων.

Λεκέδες από ωίδιο

Ενώ το ύφασμα είναι στεγνό, βουρτσίστε την επιφάνεια με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να χαλαρώσετε και να αφαιρέσετε τα σπόρια μούχλας. Φτιάξτε μια πάστα από 1 κ.σ. υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου και 1 κ.γ. λευκαντικό οξυγόνου σε σκόνη. Απλώστε το στους λεκέδες μούχλας με ένα πινέλο με μαλακές τρίχες. Αφήστε την πάστα να καθίσει για τουλάχιστον μία ώρα πριν την ξεπλύνετε.

Λεκέδες από τρόφιμα και λάδια

Χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων σε κάθε λεκιασμένη περιοχή και δουλέψτε το στο ύφασμα με μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε.

Λεκέδες από γρασίδι

Φτιάξτε μια πάστα από 1 κ.σ. υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου και 1 κ.γ. λευκαντικό οξυγόνου σε σκόνη. Εφαρμόστε το στους λεκέδες από γρασίδι με ένα πινέλο με απαλές τρίχες. Αφήστε την πάστα να μείνει για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την ξεπλύνετε.

Λεκέδες από περιττώματα πουλιών

Εάν τα περιττώματα είναι υγρά, αφήστε τα να στεγνώσουν πριν τα καθαρίσετε. Χρησιμοποιήστε την άκρη ενός μαχαιριού για να αφαιρέσετε τυχόν ξηρά στερεά.

Ταμπονάρετε το σημείο με υγρό απορρυπαντικό, βάλτε το στον λεκέ με μια βούρτσα και αφήστε το να μείνει για 15 λεπτά. Προσθέστε λίγο λευκαντικό οξυγόνου σε σκόνη στο απορρυπαντικό εάν οι λεκέδες είναι σκούροι από τυχόν μούρα που έφαγαν τα πουλιά.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx