Αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία με τις σημερινές “μίνι” εκλογές

Politico: Πραξικόπημα του Πούτιν η άνοδος "φιλορωσικών" κομμάτων στη Γερμανία!

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε οι σημερινές κρατιδιακές εκλογές στη Θουριγγία και στη Σαξονία θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, καθώς αναμένεται άνοδος και του εθνικιστικού AfD αλλά και του νεοσύστατου αριστερού κόμματος “Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ” (BSW). Και οι δύο ανερχόμενες -στην πρώην ανατολική Γερμανία- δυνάμεις, έχουν σχετικά φιλορωσική πολιτική ή πάντως υιοθετούν πολιτική ισορροπιών με τη ρωσική ομοσπονδία. Σε είκοσι μέρες έχει τοπικές εκλογές και το Βρανδεμβούργο, όπου το πολιτικό κλίμα είναι επίσης δυσάρεστο για τον Σολτς.

Πάντως ανεξαρτήτως της δημοσκοπικής ανόδου, δεν θεωρείται βέβαιο ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα μπορέσει να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση στα κρατίδια, χωρίς αυτό να παρηγορεί ουτε τους Χριστιανοδημοκράτες ούτε τον Σολτς ούτε την Αριστερά του die Linke ούτε τους οικολόγους.

Επικεφαλής της AfD στη Θουριγγία είναι ο Μπγερν Χέκε που έχει καταδικασθεί δις για ναζιστικη ρητορική. Η τοπική του AfD χαρακτηρίζεται επισήμως από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως «εξακριβωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση». Κανένα κόμμα δεν προτίθεται πάντως να συνεργαστεί με τον Χέκε, και γι’  αυτό οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το AfD δεν θα πάρει την εξουσία. Στην Θουριγγία το AfD προηγείτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις με ποσοστό σχεδόν 30%, ενώ δεύτερο κόμμα εκεί (πάντα σύμφωνα με δημοσκοπήσεις) φέρεται να είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) με 23%.

Στη Σαξονία, το CDU προηγείτο στην τελευταία δημοσκόπηση με 33% έναντι 31% του AfD. Και στην Θουριγγία και στην Σαξονία, η τρίτη θέση εκτιμάται ότι θα είναι του αριστερού BSW με διψήφιο ποσοστό. Πιθανόν το κόμμα αυτό να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή. Πολλοί πάντως εκτιμούν ότι ακόμα κι εκεί που δεν σχηματίζει κυβέρνηση το AfD, η άνοδος των κομμάτων διαμαρτυρίας αποτελεί “χαστούκι” για στην κυβέρνηση Σολτς και προβλέπουν σοβαρή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην χώρα. Ο Σολτς, για να να αποτρέψει περαιτέρω άνοδο του AfD προχώρησε σε δηλώσεις για μαζική απέλαση μεταναστών. Στην προχθεσινή ειδική πτήση για Καμπούλ επέβαιναν 28 Αφγανοί, καταδικασμένοι για σοβαρά ποινικά αδικήματα.

Πέρα από το μεταναστευτικό, στο οποίο AfD και BSW δεν συμπίπτουν, τα δύο κόμματα ταυτίζονται στο θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία, και αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αν πάντως στις τοπικές εκλογές το CDU συνεργαστεί με το αριστερό BSW προκειμένου να αποκλείσει το AfD, θα πρόκειται για μια παράδοξη συμμαχία και η αριστερά θα θέσει οπωσδήποτε τους όρους της. Η άνοδος του AfD θεωρείται σημαντική πάντως ανεξαρτήτως του αν θα σχηματίσει κυβέρνηση ή όχι, διότι σε ένα χρόνο η Γερμανία έχει βουλευτικές εκλογές. Η άνοδος εξάλλου αποδαιμονοποιεί το AfD και ήδη έχει αυξηθεί το ποσοστό των ψηφοφόρων που θέλουν οι δεξιές ή κεντρώες δυνάμεις της Γερμανίας να συνεργαστούν μαζί του. Σε 20 μέρες ανάλογες εκλογές για τοπική κυβέρνηση γίνονται και στο Βρανδεμβούργο, όπου επίσης προηγείται το AfD.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx