Από 12% έως 15,7% το νεοσύστατο BSW στη Γερμανία – Διάδοχος μάλλον του ΚΚ παρά του Die Linke

Για επιστροφή στο "φρένο χρέους" δεσμεύεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν να εξασφαλίζει μια άνετη νίκη στις κρατιδιακές εκλογές στην Θουριγγία, αλλά δύσκολα θα πάρει την εξουσία, γιατί δεν θα συνεργαστεί κανένα κόμμα μαζί της απ΄ ό,τι γράφουν γερμανικά μέσα. Αξιοσημείωτη ειναι η άνοδος της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκεκνεχτ» (BSW), “παιδί” μάλλον του Κομμουνιστικού Κόμματος παρά της Die Linke επί της ουσίας.

Η Συμμαχία αυτή κατακτά την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια, εξοβελίζοντας την Αριστερά του Die Linke, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στην Σαξονία. Θα δούμε σε 20 μέρες τι θα “βγάλει” και το Βρανδεμβούργο.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) καταποντίστηκαν. Το κόμμα BSW έλαβε στη Θπυριγγία  το 15,7%, παρότι ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο από την πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ. Έχει θέσεις υπέρ της Ρωσίας, όπως και το AfD, αλλά και της περιοριστικής πολιτικής για το προσφυγικό, χωρίς όμως ρατσιστικές κορώνες.

Η Ζάρα Βάγκενκνεχτ από την πλευρά της δήλωσε πριν από λίγο ότι δεν θα υπάρξει μεν κυβερνητική συνεργασία με την AfD, αλλά «αν το AfD προτείνει κάτι λογικό, για παράδειγμα ότι ένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει, τότε η BSW θα συμφωνήσει με αυτό και δεν θα το απορρίψει αυτομάτως».

Στην Σαξονία το κόμμα BSW κερδίζει και εδώ την τρίτη θέση με 12% και ακολουθούν το SPD με 8,2% (+0,5), οι Πράσινοι με 5,3% (-3,3) και η Αριστερά του Die Linke με 4% (-6,4).  Από την πλευρά του CDU, ο γενικός γραμματέας του Κάρστεν Λίνεμαν επιτέθηκε στην Ζάρα Βάγκενκνεχτ χαρακτηρίζοντάς την «κομμουνίστρια». Δυτικογερμανικά μέσα ήδη σχολιάζουν δυσμενώς την “μανία” κάποιων με τη Ρωσία και τον κομμουνισμό, ενώ έκανε ξανά την εμφάνισή του ο όρος “ανατολικογερμανός”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx