Πολωνοί: Nα καταρρίπτουμε ρωσικούς πυραύλους και πάνω από την Ουκρανία “αν μας απειλούν”!

Πολωνοί: Nα καταρρίπτουμε ρωσικούς πυραύλους και πάνω από την Ουκρανία “αν μας απειλούν”!

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι εκτίμησε ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που την απειλούν όταν αυτοί βρίσκονται ακόμη πάνω από την Ουκρανία, σύμφωνα με συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα για πρώτη φορά σηκώθηκαν «μαχητικά της Πολωνίας και συμμάχων» όπως ανακοίνωσαν οι Πολωνοί, επειδή θεώρησαν ότι ρωσικές βολές στην Ουκρανία περνούν από τον εναέριο χώρο της και την απειλούν. Πριν από μια εβδομάδα ρωσικό drone καθ’ οδόν για την Ουκρανία, φέρεται να διέσχισε τμήμα του εναερίου χώρου της Πολωνίας. Το  drone περί ου ο λόγος χάθηκε από τα ραντάρ και δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Βαρσοβία επιμένει ότι έχει καταγράψει άλλα δύο περιστατικά με ρωσικά drone και πυραύλους να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της.

Στο ερώτημα αν η βολή κατά ρωσικών πυραύλων εμπλέκει το ΝΑΤΟ με ευθύνη της Πολωνίας, ο Πολωνός ΥΠΕΞ απάντησε: «Το γεγονός πως μια χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν αναιρεί την ευθύνη της να προστατεύει τον εναέριο χώρο της – είναι συνταγματικό καθήκον της κυβέρνησης. Προσωπικά εκτιμώ ότι, όταν εχθρικοί πύραυλοι πλησιάζουν να εισέλθουν στον εναέριο χώρο μας, θα ήταν νόμιμο να αμυνθούμε διότι μόλις εισέλθουν στον εναέριο χώρο μας, αυξάνεται ο κίνδυνος τα συντρίμμια τους να τραυματίσουν κάποιον Πολωνό».

«Οι Ουκρανοί μάς έχουν πει ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι», τόνισε στους FT ο Σικόρσκι. Τον  περασμένο Μάρτιο ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών είχε συζητήσει το θέμα αυτό με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, χωρίς να ειναι σαφής επ΄ αυτού η θέση του ΝΑΤΟ, όμως ο Στόλτενμπεργκ αυτό το μήνα απέρχεται και είναι άγνωστο πώς θα τοποθετηθεί ο διάδοχός του επί τόσο επικίνδυνων ακροβασιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx