Ρωσία: Χρήση πυρηνικών αν οι Ουκρανοί αρχίσουν να βάλλουν με όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Ρωσία: Χρήση πυρηνικών αν οι Ουκρανοί αρχίσουν να βάλλουν με όπλα μεγάλου βεληνεκούς

«Η Ρωσία αναπροσαρμόζει το πυρηνικό της δόγμα επειδή οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι απειλούν τη χώρα, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και αγνοούν τα νόμιμα συμφέροντα άμυνας και ασφαλείας του ρωσικού πληθυσμού», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο. Το ίδιο ειπώθηκε σήμερα και από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, πιθανόν επειδή άρχισε να συζητείται στις ΗΠΑ και αλλού να δοθεί στην Ουκρανία το “ελευθέρας” για χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς ή να της δοθούν πάντως όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας από εκείνα που της έχουν ήδη παραδοθεί. Η Λετονία ζήτησε από Ευρωπαίους και ΗΠΑ να δώσουν την άδεια χρήσης των όπλων για να πλήττεται η Ρωσία σε βάθος και όχι μόνον στα σύνορα.

«Είναι αυτονόητο ότι αν η Ουκρανία πάρει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς, θα αρχίσει να τα χρησιμοποιεί με ή χωρίς επίσημη άδεια, αφού ήδη χρησιμοποιεί δυτικά όπλα και χτυπάει στο Κουρσκ και στο ανατολικό μέτωπο σε ρωσικά εδάφη», είπε ο Πεσκόφ.

Το ισχύον πλαίσιο για τα πυρηνικά όπλα στην  Ρωσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο όπως αναφέρει το Reuters, ορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα, και βασική προϋπόθεση είναι να απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της ομοσπονδίας. Ομως «λόγω της αυξανόμενης υποστήριξης της Δύσης προς την Ουκρανία», οι όροι θα αλλάξουν», είπε ο Πεσκόφ, χωρίς να υπεισέλθει στο πόσο γρήγορα θα γίνουν αυτές οι αλλαγές, και λέγοντας απλά ότι «έχει ξεκινήσει η συζήτηση του θέματος».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι η αλλαγή είναι αναγκαία «λόγω των απειλών που καλλιεργεί η Δύση» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «καταστρέφουν την αρχιτεκτονική ασφαλείας που δομήθηκε στην Ευρώπη μετά τον Ψυχρό Πόλεμο». Όπως είπε ο Πεσκόφ, «η Δύση απέρριψε τον διάλογο με τη Ρωσία και ακολούθησε γραμμή επίθεσης κατά των συμφερόντων της ομοσπονδίας, τροφοδοτώντας παράλληλα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κυρίαρχος προβοκάτορας στην διαδικασία πρόκλησης έντασης», τόνισε.

Τι συζητείται στις ΗΠΑ

Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους. Καθώς η Ρωσία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της περίπου το 18% του εδάφους της Ουκρανίας και συνεχίζει να προελαύνει, το Κίεβο ζητάει επανειλημμένως περισσότερα δυτικά όπλα και να του επιτραπεί να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που του προμήθευσε η Δύση στις επιθέσεις του σε μεγαλύτερη απόσταση εντός του ρωσικού εδάφους.

Σύμφωνα με το Reuters οι ΗΠΑ μάλλον πολύ σύντομα θα δώσουν στην Ουκρανία μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους κρουζ που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, αλλά το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες για την παραλαβή τους. Η αποστολή πυραύλων JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το στρατηγικό τοπίο του πολέμου, θέτοντας μεγαλύτερο τμήμα της Ρωσίας στο βεληνεκές ισχυρών, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, πράγμα που προκαλεί σημαντικό προβληματισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, σημείωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ότι άπαξ και η Ουκρανία πάρει όπλα αξιοσημείωτου βεληνεκούς, ασφαλώς και θα πλήξει αμέσως στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με τα δυτικά όπλα, ακόμα κι αν δεν πάρει το ΟΚ των χωρών που την όπλισαν. Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα ότι αν η Ρωσία πληγεί από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, η απάντηση θα είναι άμεση και «εξαιρετικά επώδυνη».

«Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, δεν σκέφτονται καθόλου τους κινδύνους περαιτέρω επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ούτε στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους ανεύθυνους πολιτικούς αυτού του είδους στην ΕΕ, το NATO και στο εξωτερικό: στην περίπτωση ανάλογων επιθετικών βημάτων από το καθεστώς του Κιέβου, η απάντηση της Ρωσίας θα ακολουθήσει αμέσως», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Η ίδια προσέθεσε ότι οι εργασίες για την επικαιροποίηση του ρωσικού πυρηνικού δόγματος συνδέονται με προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια. «Η επικαιροποίηση γίνεται εξαιτίας των παγκόσμιων και περιφερειακών προκλήσεων που πολλαπλασιάζονται λόγω της απολύτως ανεύθυνης θέσης της Δύσης. Από την πλευρά μας, έχουμε προειδοποιήσει και προειδοποιούμε ξανά τις δυτικές χώρες ότι μια τέτοια γραμμή εγκυμονεί στρατηγικούς κινδύνους και ελπίζουμε ότι η λογική της Δύσης με αυτή την έννοια θα υπερισχύσει των άλλων αντανακλαστικών και συναισθημάτων και θα αλλάξουν ριζικά την πορεία τους». πρόσθεσε η Ζαχάροβα .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, RiaNovosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx