Πούτιν: Επιθυμούμε να συνεχιστεί η παροχή αερίου στην Ευρώπη – Η Ουκρανία θέλει να κλείσει τον αγωγό

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε για μια πέμπτη θητεία στον προεδρικό θώκο της Ρωσίας

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία διατίθεται να συνεχίσει να διοχετεύει αέριο μέσω της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρότι αυτή στρατιωτικά ενισχύει την Ουκρανία, πρόσθεσε όμως πως «η Μόσχα δεν μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να τηρήσει τη συμφωνία διέλευσης», η οποία λήγει στο τέλος του 2024. Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία, κάτι που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα τροφοδοσίας για πολλά κράτη εν όψει του χειμώνα.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας προσέθεσε: «Όσο για την Ουκρανία, δεν εγκαταλείπουμε αυτή τη διέλευση, περιέργως. Ο λόγος είναι ότι εμείς, και η Gazprom, σκοπεύουμε να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους καταναλωτές, με τους οποίους έχουμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Υπάρχει ένα συμβόλαιο διέλευσης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου φέτος. Αλλά αν η Ουκρανία αρνηθεί τη διέλευση, δεν μπορούμε να την αναγκάσουμε να την επιτρέψει. Οι κύριοι καταναλωτές της Gazprom στην Ευρώπη δεν φαίνεται να θέλουν να πάρει τέλος η συμφωνία διέλευσης παρότι δίνουν  στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία».

Ο σοβιετικής κατασκευής αγωγός Ουρενγκόι-Πομάρι-Ουλζχόροντ μεταφέρει αέριο από τη δυτική Σιβηρία μέσω της Σούντζα στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ και εν συνεχεία στο Ουλζχρόροντ, μια ουκρανική πόλη στα σύνορα με τη Σλοβακία. Στη Σλοβακία, ο αγωγός αερίου χωρίζεται, με μία από τις διακλαδώσεις να πηγαίνει στην Τσεχική Δημοκρατία, και την άλλη στην Αυστρία. Οι κύριοι αγοραστές αερίου είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Αυστρία.

Αν η Ουκρανία αρνηθεί τη διέλευση ρωσικού αερίου, τότε η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τον αγωγό αερίου TurkStream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για να προμηθεύσει την Ευρώπη. Όπως είπε ο Πούτιν, «η Ουκρανία αρνείται τη διέλευσή, που σημαίνει ότι οι όγκοι αερίου που εισέρχονται στην Ευρώπη θα μειωθούν. Θα ακολουθήσουν άλλες διαδρομές, ιδιαίτερα μέσω του TurkStream, ίσως εν μέρει μέσω και του Blue Stream επίσης στην Τουρκία.»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνομιλιών με την Ουκρανία για να τερματιστεί ο πόλεμος, ο Πούτιν επανέλαβε την άποψή του, ότι η αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου σε συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ, μπορεί να αποτελέσει βάση για συνομιλίες στη βάση των δεδομένων από το πεδίο, όμως οι  όροι για ειρηνευτικές συνομιλίες δεν πληρούνται προς το παρόν. Ειδικά μετά την εισβολή στο Κουρσκ, δήλωσε ότι «τώρα πλέον κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης αποκλείσθηκε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx