ΣΧΕΣΕΙΣ

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη εμπιστοσύνης από τον σύντροφό σας

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε την έλλειψη εμπιστοσύνης από τον σύντροφό σας, ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Όταν ένας σύντροφος έχει έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντί σας, ολόκληρη η σχέση σας μπορεί να γίνει ασταθής. Τα ζητήματα εμπιστοσύνης προφανώς έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη σχέση, αλλά δεν είναι απαραίτητο να χωρίσετε μαζί του. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας και ως εκ τούτου να βελτιώσετε τη σχέση σας.

Επειδή η εμπιστοσύνη είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους μιας υγιούς σχέσης, τα θέματα που σχετίζονται με αυτήν μπορούν να θέσουν σε πλήρη κίνδυνο τα πάντα. Όπως σημειώνει το WebMD, η έλλειψη εμπιστοσύνης συχνά οδηγεί σε ζήλια ή απώθηση του συντρόφου. Σε περιπτώσεις σοβαρών και παρατεταμένων κρίσεων εμπιστοσύνης, ένα άτομο μπορεί να βιώσει συναισθηματική ή και σωματική κακοποίηση στα χέρια του δύσπιστου συντρόφου. Ενώ τα προβλήματα εμπιστοσύνης είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι δεν είναι εγγενώς κακοί. Διάφοροι παράγοντες που εκτείνονται πέρα ​​από τον έλεγχο ενός ατόμου, μπορεί να οδηγήσουν σε ζητήματα εμπιστοσύνης, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το παιδικό τραύμα, η μοναξιά και ο φόβος της απόρριψης.

Εμπιστοσύνη και υπομονή

Φυσικά, ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για όσους έχουν προβλήματα εμπιστοσύνης. Οι ψυχοθεραπευτές τονίζουν ότι θα πρέπει να αποφεύγετε συμπεριφορές οι οποίες επηρεάζουν την εμπιστοσύνη του συντρόφου σας, ειδικά εάν υπονομεύετε την αυτοπεποίθησή του επίτηδες. «Ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να υιοθετούν αυτές τις συμπεριφορές και μερικές φορές απολαμβάνουν την έξαλλη αντίδραση από τον σύντροφό τους. Δεν μπορείς να εκπλαγείς όταν ο σύντροφός σου γίνεται αναξιόπιστος, αν ενεργείς ύποπτα». Προσπαθήστε λοιπόν να είστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς και διαφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδια σε μια σχέση όπου ένα άτομο δυσκολεύεται να δημιουργήσει εμπιστοσύνη.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε σε μια σχέση που αντιμετωπίζει θέματα εμπιστοσύνης είναι η υπομονή. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αντιμετωπίσει ο σύντροφός σας τα ζητήματά του και θα υπάρχουν πάντα εμπόδια στην πορεία, τα οποία θα σας δοκιμάζουν. Αλλά αν αγαπάτε αυτό το άτομο και βλέπετε ένα μέλλον μαζί του, θα πρέπει να είστε υπομονετικοί, όσο ο σύντροφος σας επιλύει τα θέματά του. Είναι σύνηθες για άτομα με προβλήματα εμπιστοσύνης να διστάζουν να ανοιχτούν στο σύντροφό τους και να χρειάζονται συνεχή επιβεβαίωση. Είναι σημαντικό να ακούτε τις ανησυχίες τους, ακόμα κι αν σας φαίνονται ανόητες, και να ενημερώσετε τον σύντροφό σας πώς νιώθετε γι’ αυτές (ακόμα κι αν χρειαστεί να επαναλάβετε τον εαυτό σας μερικές φορές).

Είναι κατανοητό ότι θέλετε να απαλλαγείτε από την έλλειψη εμπιστοσύνης του συντρόφου σας. Η συμβουλή σε μια τέτοια περίπτωση είναι να είστε εκεί για να τον υποστηρίξετε καθώς εργάζεται με τον εαυτό του, αλλά να μην προσπαθείτε να διαγράψετε τα προβλήματά του εντελώς. Να θυμάστε ότι δεν είναι δικός σας ρόλος ή ευθύνη να “διορθώνεις τα προβλήματά του”. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό, μπορεί να σας προκαλέσει άγχος και απογοήτευση. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε το σύντροφο σας είναι να είστε ειλικρινείς και ανοιχτοί μαζί του.

Κατανοήστε την αιτία των προβλημάτων 

Μπορεί να βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τον σύντροφό σας να μάθετε περισσότερα για την αιτία εξαιτίας της οποίας υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης που μαστίζει τη σχέση σας. Αν κι αυτό αποτελεί ούτως ή άλλως επιτακτική ανάγκη για τον σύντροφό σας ώστε να αρχίσει να χτίζει εμπιστοσύνη, μπορεί να βοηθήσει και εσάς να κατανοήσετε από πού προέρχονται τα προβλήματα και να απαντήσετε με περισσότερη ενσυναίσθηση και ευγένεια. Ο σύντροφός σας μπορεί να αισθανθεί καλύτερα όταν σας μιλήσει για τα γεγονότα που τον έκαναν να γίνει δύσπιστος. Και το να μπορείτε να δείτε τα πράγματα από τη σκοπιά του, μπορεί να σας βοηθήσει να τον υποστηρίξετε πιο αποτελεσματικά.

Ενώ ο σύντροφός σας χρειάζεται μεγάλη υποστήριξη, αν έχει προβλήματα εμπιστοσύνης, να θυμάστε ότι οι ανάγκες σας εξακολουθούν να έχουν σημασία και στη σχέση. Προσπαθήστε να μην αισθάνεστε ένοχοι ή να το πάρετε προσωπικά εάν ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να σας εμπιστευτεί (όταν δεν έχετε προκαλέσει αυτή την αντίδραση). «Μην κατηγορείτε αμέσως τον εαυτό σας εάν ο σύντροφός σας έχει προβλήματα εμπιστοσύνης· στην πραγματικότητα μπορεί να έχει λιγότερη σχέση με εσάς από όσο νομίζετε», εξηγούν οι ειδικοί.

Καθώς κάνετε τακτικά check-in με τον σύντροφό σας για να τον βοηθήσετε να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, θυμηθείτε να κάνετε check-in με τον εαυτό σας και να βεβαιωθείτε ότι καλύπτονται και οι ανάγκες σας. Εάν τα ζητήματα εμπιστοσύνης του συντρόφου σας προχωρούν σε σημείο που η σχέση γίνεται τοξική, ίσως θα πρέπει να αξιολογήσετε αν το να μείνετε μαζί του είναι το καλύτερο πράγμα για την ευημερία σας. Και τέλος, να θυμάστε ότι η κακοποίηση δεν είναι ποτέ εντάξει και είναι πάντα δικαίωμά σας να αισθάνεστε ασφαλείς σε μια σχέση.


Σε συνεργασία με το womanidol

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx