ΣΙΝΕΜΑ

“Άπληστοι Άνθρωποι”: Μια κωμωδία που αξίζει να δείτε

“Άπληστοι Άνθρωποι”: Μια κωμωδία που αξίζει να δείτε

2024 | 113’ | ΗΠΑ | Μαύρη κωμωδία

Όταν ένας αστυνομικός και ο πρωτάρης συνάδελφός του βρίσκουν ένα εκατομμύριο δολάρια δίπλα σε ένα πτώμα, αποφασίζουν να λύσουν το μυστήριο, να κρατήσουν κρυφό τον φόνο και να διατηρήσουν τα χρήματα. Όταν η σύζυγος τού ενός όμως ανακαλύψει τα λεφτά και οι φήμες για τη δολοφονία αρχίζουν να διαδίδονται στη μικρή νησιωτική κωμόπολη, η κατάσταση περιπλέκεται αρκετά.

Κοιτάζοντας την εργογραφία του σεναριογράφου Mike Vukadinovich, δεν είναι παράταιρο που πρόκειται για έναν πολυγραφότατο θεατρικό συγγραφέα, καθώς οι “Άπληστοι Άνθρωποι” φέρουν τα γνώριμα χαρακτηριστικά μιας φάρσας -αναφερόμενος φυσικά στο θεατρικό είδος- τα οποία ο σκηνοθέτης Potsy Ponciroli αναμειγνύει με την απαραίτητη κινηματογραφική μαγιά ώστε να τονιστεί το ρεαλιστικό υπόβαθρο.

Οι δόσεις του είναι ακριβείς και έτσι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορία ταυτόχρονα υπερβολική και πιστευτή, με χαρακτήρες ακραίους που όμως δρουν με εκπληκτική λογική μέσα στον επιφανειακό παραλογισμό τους, και αρκετή ποσότητα μαύρου χιούμορ ώστε να γίνονται αποδεκτές οι πιθανότητες απώλειας ζωών, ένα στοιχείο που η ταινία εξαργυρώνει δικαίως και με το παραπάνω.

Αξίζει το “Άπληστοι Άνθρωποι”

Το σενάριο του Vukadinovich χτίζεται πάνω στους τρεις άξονες που χαρακτηρίζουν το τέλμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς: την απληστία, τον ατομικισμό και την ειλικρινή ηλιθιότητα. Αυτά τα συστατικά μοιάζουν να βρίσκονται σε άνοδο με κάθε χρόνο που περνάει και αφορούν μια μιμητική συμπεριφορά των άπορων στρωμάτων πάνω στην παρασιτική καπιταλιστική ασυδοσία της ανώτερης αστικής τάξης. Οι χαρακτήρες του Vukadinovich ανήκουν σε μια κλειστή κοινωνία-καθρέφτη και καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα προέλευσης και συμπεριφοράς, όπου κάθε λεπτομέρεια γύρω από τη συμπεριφορά και τη λογική τους απεικονίζει τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτει με την αναπόδραστη ορμή ενός ντόμινο.

Από το εναρκτήριο έναυσμα της απληστίας, με το χρήμα να είναι το αποκλειστικό κριτήριο για την ικανότητα του ατόμου να ξεφύγει από την επιβαλλόμενη μιζέρια και καταστολή της, στον ατομικισμό, όπου μια μονάδα με το αίσθημα μιας δίκαιης υπεροχής καταπολεμά την τοποθέτησή της εντός της μάζας εκμεταλλευόμενη την αλληλεγγύη των άλλων, όλα καταλήγουν στο μεγάλο πρωταγωνιστή με το όνομα “ηλιθιότητα” και τις φτηνές εκλογικεύσεις ώστε να δικαιολογηθούν οι αντιδιανοητικές αναγωγές που χαρακτηρίζουν τις πράξεις της. Καθώς η πλοκή κλιμακώνεται σταθερά, ο περίπλοκος ηθικός λαβύρινθος μετατρέπει το κωμικό υπόβαθρο σε ένα απρόβλεπτο δραματικό στοιχείο που δεν χάνει στιγμή την πειστικότητά του χάρη στη θαρραλέα και αναπόδραστη πίστη στην ιστορία που αφηγείται.

Οπτικά, η ταινία ακολουθεί το αναδυόμενο σκοτάδι της υπόθεσης, με τα γραφικά και γαλήνια πλάνα του νησιού να δίνουν τη θέση τους σε καταιγίδες και νεροποντές. Μοιραία η ερμηνεία που έρχεται στο προσκήνιο είναι αυτή του Joseph Gordon-Levitt, με τον χονδροειδώς εξωστρεφή χαρακτήρα του να δημιουργεί τον άμεσο συσχετισμό με το αναδυόμενο σκοτάδι της ψυχής. Εντούτοις όλο το καστ που περιλαμβάνει αξιόλογα ονόματα λειτουργεί κατά βάση με τον ίδιο τρόπο, μόνο που στην περίπτωσή τους οι αντιμαχόμενες ηθικές αξίες -άλλες κατανοητές, άλλες παράλογες αλλά όλες τους γνήσιες- λειτουργούν πιο πολύπλοκα και εσωτερικά.

Ένα ακόμα στοιχείο του σεναρίου είναι ο έξυπνος διάλογος με εμποτισμένες φιλοσοφικές διαστάσεις γύρω από τις ηθικές αξίες της ύπαρξης, τις οποίες ο Vukadinovich χρησιμοποιεί στα σωστά σημεία και με τους κατάλληλους ήρωές του. Η υφολογική μετάβαση πραγματοποιείται έγκαιρα ώστε το χιούμορ να μην αποκτήσει σκληρότητα, και μας κάνει να δεχόμαστε κάποιες εξωφρενικές συμπτώσεις -όπως το να βρεθεί ο λάθος άνθρωπος στο λάθος μέρος με ακρίβεια δευτερολέπτου- και χιουμοριστικές συνθήκες -όπως η ύπαρξη όχι ενός αλλά δύο πληρωμένων δολοφόνων σε ένα μικρό νησί- και οδηγείται σε ένα φινάλε μελετημένο όπου δεν αρκείται στον ψευτο-εντυπωσιασμό μιας έκρηξης συμπεριφοράς αλλά στην απεικόνιση των συνεπειών των επιλογών εκείνων, εντός των οποίων μας έχει καθοδηγήσει έως τότε με προσήλωση.

 

Σκηνοθεσία: Potsy Ponciroli

Σενάριο: Mike Vukadinovich

Πρωταγωνιστούν: Joseph Gordon-Levitt, Himesh Patel, Lily James, Tim Blake Nelson, Traci Lords, Uzo Aduba, Jim Gaffigan, Jose Maria Yazpik, Simon Rex, Nina Arianda

Σε συνεργασία με το filmy

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx