ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παππάς στη ΔΕΘ: Δε θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος – Ανακάλεσε το πληρεξούσιο ο Κασσελάκης

Παππάς στη ΔΕΘ: Δε θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος – Ανακάλεσε το πληρεξούσιο ο Κασσελάκης

Σημερινό Δελτίο Τύπου του νομικού συμβούλου του κ. Κασσελάκη, Χαράλαμπου Πελέκη, αναφέρει: «Με δεδομένο ότι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει πλέον πληροφόρηση από τα όργανα του κόμματος για ενέργειες και αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά και διαχειριστικά θέματα του κόμματος, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να έχει πλέον και την οποιαδήποτε ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις. Ως εκ τούτου, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε από την Παρασκευή 13.9.2024 το πληρεξούσιο προς τον κ. Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης παραχώρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς, ο οποίος εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ λόγω της έκπτωσης του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του κόμματος, έκανε αρχικά μία εισαγωγική τοποθέτηση, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας αναφορές στο Δημογραφικό, τις πυρκαγιές και την ακρίβεια. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και τη στέγαση.

Για τα εσωκομματικά

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς σημείωσε πως. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση και κουβέντα. Πρέπει να γίνει λόγος για την ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν απόνερα της οικονομικής κρίσης, είναι βρόγχος για τα νοικοκυριά».

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες πως “πούλησε” τον Κασσελάκη στην ΠΓ, ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μη ελεγκτές εξουσίες, όλες μπορούν να ανακληθούν. Και αλίμονο αν θεωρούσα πως εφόσον εκλεγώ, θα ασκώ τα όποια δικαιώματά μου χωρίς έλεγχο». Για την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Όλα τα αξιώματα είναι ανακλητά, και του προέδρου. Δεν νοείται, ότι τι καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβλεπε μία εντολή η οποία δεν υπόκειται σε έλεγχο. Η ΠΓ έκανε μία διαδικασία χωρίς καμία ένσταση και έφερε ένα αποτέλεσμα. Θα σεβαστούμε όλοι το καταστατικό και θα προχωρήσουμε σε νέα εκλογή». Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν στηρίζει Κασσελάκη ο κ. Παππάς σημείωσε: «Θα ήθελα να αντιληφθείτε την θεσμική υποχρέωση να απαντώ πάνω στο πλαίσιο συλλογικών μας αποφάσεων. Αυτές τις αποφάσεις επιχείρησα να διαφυλάξω και να υπηρετώ και θα συνεχίσω να κάνω».

Επίσης, ο κ. Παππάς διέψευσε κάθε σενάριο που θέλει να τροποποιείται ο οδικός χάρτης για την εκλογή νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον φόβο περιορισμένης συμμετοχής. Ο επικεφαλής της ΚΟ είπε ότι «η ανάδειξη αρχηγού θα γίνει από την βάση και όχι από ένα περιορισμένο όργανο όπως είναι το Συνέδριο».

Ο κ. Νίκος Παππάς αναφέρθηκε και στην οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα κομματικά ΜΜΕ που έχει προκαλέσει την παύση μισθών στους εργαζόμενους: «καλώ μέλη και φίλους τους ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσουν οικονομικά τα ΜΜΕ που είναι μέτοχος ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει πολύ μεγάλη αξία να είναι ισχυρή η φωνή της αριστεράς. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο καταβολής δεδουλευμένων. Είμαι σε θέση να σας πω ότι θα σπάσει το δόγμα του μηδενικού δανεισμού. Είμαστε κόμμα που δεν έχει δανειστεί ούτε έχουμε φιλοδοξία να φτάσουμε το μισό δις που έχει η ΝΔ. Ένας δανεισμός που θα μας βοηθήσει να κλείσουμε εκκρεμότητες και να ανασυγκροτήσουμε τα ΜΜΕ είναι κάτι που εξετάζουμε και θα πρέπει σύντομα να αποφασίσουμε».

Για ενδεχόμενη σύγκλιση με ΠΑΣΟΚ

Σε επόμενη ερώτηση, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τις εκλογικές εξελίξεις στη Γαλλία με τη συνεργασία των κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς και κεντροαριστεράς για να αναφερθεί σε μια ενδεχόμενη σύγκλιση με το ΠΑΣΟΚ: «Η Γαλλία είναι παράδειγμα που πρέπει να κοιτάμε με ενδιαφέρον. Να κοιτάμε και θετικές και αρνητικές πτυχές. Η Θετική ότι ανέτρεψε τα προγνωστικά των εκλογών που ήθελαν την Λεπέν και τα αρνητικά ότι η συζήτηση μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων δεν έγινε εγκαίρως και νωρίς. Την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσουμε και εμείς και τα όμορα κόμματα και είναι λογικό να υπάρξουν αντεγκλήσεις και διεκδικήσεις. Οι πολίτες όμως περιμένουν απαντήσεις στα μείζονα».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την προοπτική μιας μεγάλης συνεργασίας. Θεμέλιο των πρωτοβουλιών αυτών θα πρέπει να υπάρξει και στην κοινωνία και την Βουλή. Ανεξάρτητα από το πρόσωπο στο ΠΑΣΟΚ να πάρουμε πρωτοβουλία για κατάργηση φορολογικού χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες – τεκμαρτό. Για να δούμε τι γίνεται με χρεώσεις τραπεζών προμήθειες για τις οποίες ο Χατζηδάκης απειλεί ότι θα φορολογήσει. Εκεί θα μας κρίνει ο λαός», σημείωσε επίσης, απαντώντας σε επόμενη ερώτηση ο κ. Παππάς.

Για οικονομία, μεταναστευτικό, Τέμπη

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Αυτό που μας έμεινε από τη συζήτηση με τους παραγωγικούς φορείς, είναι ότι αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται στον λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται μεθοδευμένα από τον τραπεζικό δανεισμό. 5% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση και το ίδιο ποσοστό περίπου έχει πρόσβαση και στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η οικονομία δουλεύει για τις τράπεζες και όχι οι Τράπεζες για την Οικονομία. Είναι καλό για την Οικονομία τα αυξημένα συσσωρευμένα κέρδη των τραπεζών; Βοηθήθηκαν επιχειρήσεις; Αυξήθηκαν οι επενδύσεις; Τίποτα δεν έγινε».

Για το μεταναστευτικό και την απόφαση της Γερμανίας, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Όταν υπεγράφη το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης η ΝΔ πανηγύριζε. Αυτό έλεγε πως οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής. Η Γερμανία υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων προβαίνει σε αυτή την πρωτοβουλία. Τον καιρό της δικής μας διακυβέρνησης, υπήρξε Ευρωπαϊκή συμφωνία για μετεγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων προς άλλες χώρες. Εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε πρωτοβουλία. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα στην ΕΕ προς την ομοσπονδιοποίηση. Να μην έχουμε τραγικά περιστατικά όπως το ναυάγιο της Πύλου».

Όσον αφορά τα Τέμπη, ο κ. Παππάς δήλωσε πως: «Καλώς τα στελέχη μας είπαν πως πρέπει να γίνει κακούργημα το μπάζωμα στα Τέμπη. Έγινε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κοινωνία ανατριχιάζει με την οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης με ενορχηστρωτή τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι εκεί κάποιος, κάτι θέλει να κρύψει. Θα περίμενα μεγαλύτερο μέτρο όταν αξιολογούν τις δηλώσεις των συγγενών των θυμάτων. Η εγκληματική διάσταση είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Δεν είναι το θέμα του σταθμάρχη, είναι ότι όλα αυτά είναι απότομα μίας μεθοδευμένης εγκατάλειψης. Λίγες μέρες πριν το δυστύχημα, ο κ. Καραμανλής είχε εξαγγείλει τρία ΣΔΙΤ για τον σιδηρόδρομο. Ποιο είναι το επιχείρημα με βάση το οποίο θα μπορούσε να σταθεί τέτοιος διάλογος; Η κατάσταση το δικτύου. Από Αθήνα σε Κόρινθο, δεν λειτουργεί η σηματοδότηση».

Για ΠτΔ και αγορά ενέργειας

Σχετικά με το νέο ΠτΔ, ο κ. Παππάς δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ζει τα απόνερα των εκλογών του 2023. Στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, η πείρα των ετών δείχνει πως πρέπει να βρίσκονται άτομα με αυξημένη πολιτική πείρα. Στεφανόπουλος, Παπούλιας, Παυλόπουλος, ανταποκρίθηκαν σε αυτό που περίμενε η κοινωνία από έναν ΠτΔ. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε υπερβάσεις, εμείς που προτείναμε ένα πρόσωπο από την κεντροαριστερά, τώρα, γιατί να μην προτείνει ο κ. Μητσοτάκη ένα πρόσωπο από την Αριστερά».

Παράλληλα, σε ερώτηση σχετικά με την αγορά ενέργειας, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Είναι σαφές ότι ανεξάρτητα των προθέσεων έχει διαμορφωθεί τεράστια στρέβλωση στην αγορά που έχει αρνητικές συνέπειες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Συγκεντρώνεται πολύ μεγάλος πλούτος σε λίγες εταιρείες ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ νωρίς χωρίς να ανακαλύπτει την Αμερική διατύπωσε σειρά προτάσεων που είχαν ήδη σπεύσει από την άνοιξη 2022 να υιοθετήσουν άλλες χώρες. Πολιτικές έξω από το κουτί συνηθισμένων πρακτικών της ΕΕ αλλά έγιναν πολιτική χωρών που ήθελαν να υποστηρίξουν την εθνική τους οικονομία. Μιλάμε για ορισμό ανώτατου κέρδους στο επίπεδο διύλισης.

Ακόμα και κρατικοποίηση εταιρειών ενέργειας όπως έκανε η κυβέρνηση του μακρών στην Γαλλία. Πολλές εταιρείες στην Γερμανία έχουν κρατική παρέμβαση. Εδώ έγινε το αντίθετο. Έχουμε την ιδιωτική ΔΕΗ που αντί να εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις απολογείται στους μετόχους της. Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επι Μητσοτάκη στην κούρσα ανόδου τιμών ενέργειας. Απαιτείται μέτωπο λογικής απέναντι στην ακρίβεια. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι πανηγυρισμοί Χατζηδάκη ότι είμαστε η καλύτερη οικονομία. Είδαμε όμως ότι η κατάταξη αυτή οφείλεται στις χρηματιστηριακές επιδόσεις. Δηλαδή τράπεζες εταιρείες ενέργειας και λίγους παίκτες στο λιανεμπόριο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx