ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Αναβάλει την επίσκεψη του ο Όστιν

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Αναβάλει την επίσκεψη του ο Όστιν

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αναβάλει την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στο Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία δεν διευκρίνισε τον λόγο για την αναβολή του ταξιδιού του.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε απόψε δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τμήμα του Λιβάνου. Σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για ένα από τα σφοδρότερα κύματα επιθέσεων από τις αρχές Οκτωβρίου.

Στο διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα χαρακτήρισε τις εκρήξεις στους βομβητές και τους ασυρμάτους ως «έγκλημα πολέμου» και τους θανάτους ως σφαγή. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ για επιθέσεις που στόχευσαν 4.000 παγιδευμένα pager και walkie-talkie, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις δεν έλαβαν υπόψη τους αθώους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Ο Νασράλα ανέφερε πως κάποιες από τις ζωές που χάθηκαν δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί στους επίσημους αριθμούς των θυμάτων, ενώ τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκόπευαν να προκαλέσουν μαζικές δολοφονίες. «Το Ισραήλ προσπάθησε να σκοτώσει 4.000 ανθρώπους ταυτόχρονα», δήλωσε ο Nasrallah, αναφερόμενος στις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης. «Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία. Θα τις αποκαλούμε “Σφαγή της Τρίτης” και “Σφαγή της Τετάρτης”. Αυτές είναι εγκλήματα πολέμου ή τουλάχιστον κήρυξη πολέμου».

Ο Νασράλα πρόσθεσε ότι η θεία πρόνοια απέτρεψε περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς, σημειώνοντας πως μερικά από τα pager δεν λειτουργούσαν ή ήταν απενεργοποιημένα, ενώ ορισμένα παρέμεναν σε αποθήκες.

Συνεχίζοντας την ομιλία του δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ, παρά τη σοβαρότητά τους, δεν κατάφεραν να γονατίσουν την οργάνωση. Αναγνώρισε το τεχνολογικό πλεονέκτημα του Ισραήλ, το οποίο στηρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες υπερδυνάμεις της τεχνολογίας, αλλά τόνισε ότι η Χεζμπολάχ παραμένει ακλόνητη.

«Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν ανεβοκατεβάσματα, όμως η Χεζμπολάχ θα αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη στιγμή με το κεφάλι ψηλά», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να σπάσουμε από αυτό το πλήγμα, όσο μεγάλο ή ισχυρό κι αν είναι. Και σας διαβεβαιώνω με πίστη και αυτοπεποίθηση, αυτό το σκληρό, άνευ προηγουμένου πλήγμα δεν μας έφερε στα γόνατα – και δεν πρόκειται να μας φέρει».

Ο Νασράλα ανέφερε επίσης ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μαθήματα για την οργάνωση, υποσχόμενος πως η Χεζμπολάχ θα βγει από αυτή την κρίση πιο ισχυρή από ποτέ.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, μιλούσε, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έσπασαν το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό, προκαλώντας εκκωφαντικούς κρότους. Οι τεράστιες ηχητικές εκρήξεις συμβάλλουν στην ένταση και τον φόβο που επικρατεί στην πόλη, καθώς οι κάτοικοι ζουν υπό την απειλή περαιτέρω επιθέσεων.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική του δράση κατά της Χεζμπολάχ, παρόλο που η νέα φάση μαχών περιλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. “Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ νιώθει ότι είναι υπό διωγμό και η ακολουθία στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί”, ανακοίνωσε ο Γκάλαντ.

“Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Βαθμιαία, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα”, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Μέτρα στην Τουρκία

Οι τουρκικές κυβερνητικές αρχές επανεξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας των συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μετά τις φονικές εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας στον Λίβανο, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί αποκλειστικά εξοπλισμό εγχώριας παραγωγής, εντούτοις η Άγκυρα έχει επιπρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου σε περίπτωση που κάποιο τρίτο μέρος εμπλέκεται στην προμήθεια ή την παραγωγή συσκευών.

«Είτε σε επιχειρήσεις που πραγματοποιούμε, στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, και όπως με το παράδειγμα του Λιβάνου, τα μέτρα επανεξετάζονται και εφαρμόζονται νέα μέτρα από τα διδάγματα που αντλήθηκαν έπειτα από κάθε εξέλιξη», είπε ο αξιωματούχος.

«Στο πλαίσιο αυτού του περιστατικού, εμείς ως υπουργείο Άμυνας διενεργούμε τους απαραίτητους ελέγχους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η ίδρυση μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας για την κυβερνοασφάλεια βρίσκεται συγκεκριμένα στην ατζέντα της κυβέρνησης και ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θεωρεί το ζήτημα αυτό αναγκαιότητα.

Καταδίκη από Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής καταδίκασε τις επιθέσεις με στόχο συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι όποιος κρύβεται από πίσω είχε ως στόχο «να σπείρει τον τρόμο στον Λίβανο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βηρυτό.

«Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε χωρίς να κάνει διακρίσεις είναι απαράδεκτη, λόγω των αναπόφευκτων και βαριών παράπλευρων απωλειών μεταξύ των αμάχων και των ευρύτερων συνεπειών για όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του τρόμου, καθώς και της κατάρρευσης των νοσοκομείων», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Έρευνα στην Βουλγαρία

Η Βουλγαρία διεξάγει έρευνα για μια εταιρία που συνδέεται με την πώληση βομβητών στη λιβανέζικη οργάνωση μαχητών Χεζμπολάχ  όπως δήλωσε σήμερα η κρατική υπηρεσία ασφαλείας. Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Βουλγαρίας, DANS, ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως εργάζεται από κοινού με το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ερευνήσει τον ρόλο μιας εταιρίας που είναι εγγεγραμμένη στη Βουλγαρία, χωρίς να την κατονομάζει.

“Εξακριβώσεις πραγματοποιούνται με την εφορία και το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να προσδιοριστεί ενδεχόμενος ρόλος μιας εταιρίας εγγεγραμμένης στη Βουλγαρία στην παροχή εξοπλισμού επικοινωνίας στη Χεζμπολάχ”, ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Αντίθετα, η βουλγαρική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας αποκλείει το ενδεχόμενο οι βομβητές να έφθασαν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βουλγαρίας καθώς “κανένας τελωνειακός έλεγχος των εν λόγω προϊόντων δεν έχει καταγραφεί” από τους υπαλλήλους.

Βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως μια εταιρία με έδρα τη Σόφια και με την επωνυμία Norta Global Ltd είχε διευκολύνει την πώληση των βομβητών, που εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου την Τρίτη, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 4.000.

Το Reuters σημειώνει πως δεν μπορεί προσώρας να επιβεβαιώσει τη σύνδεση με τη Norta Global. Στελέχη της εταιρίας δεν απάντησαν μέχρι στιγμής σε αιτήματα για σχόλια. Δικηγόρος που καταχώρισε τη διεύθυνση της εταιρίας σε πολυκατοικία στη Σόφια δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters.

Οι επιθέσεις

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 και πλέον τραυματίστηκαν στο νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ χθες Τετάρτη στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων βομβητών, χρησιμοποιούμενων επίσης από μέλη του κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν. «Το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450», ενημέρωσε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.

Από το νέο μπαράζ εκρήξεων προκλήθηκε χθες χάος στη Βηρυτό αλλά και σε άλλες περιοχές του νότιου Λιβάνου. Μάλιστα σημειώθηκαν εκρήξεις κοντά σε κηδεία για τα θύματα της προχθεσινής επίθεσης στην περιοχή Μπεκάα. Αυτή τη φορά όμως δεν εξερράγησαν βομβητές, αλλά στρατιωτικοί ασύρματοι.

Σύμφωνα με το Ιran Observer, εξερράγησαν ταυτόχρονα κινητά, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλιακά πάνελ και αυτοκίνητα. Οι εκρήξεις ναι μεν ήταν λιγότερες από εκείνες που σημειώθηκαν την Τρίτη (17/9) αλλά ήταν πολύ πιο σφοδρές, ώστε να αποτραπούν αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Σήμερα, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση της Χεζμπολάχ με αντιαρματικές ρουκέτες στην Άνω Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ, το πρωί της Πέμπτης. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ με απώλειες στις τάξεις Ισραηλινών, μετά το μπαράζ εκρήξεων σε βομβητές και walkie talkie μελών της στον Λίβανο.

Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, το νοσοκομείο Rambam στη Χάιφα το νοσοκομείο Ziv στη Σαφέντ δέχθηκε οκτώ τραυματίες, δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με την Jerusalem Post, δεν ήχησαν σειρήνες πριν την επίθεση της Χεζμπολάχ στην περιοχή Ραμίμ. Με τη σιιτική οργάνωση να υποστηρίζει ότι έπληξε θέσεις του ισραηλινού στρατού.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, προσθέτοντας ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενέκρινε τα σχέδια για το βόρειο πεδίο. «Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ μετέτρεψε τον νότιο Λίβανο σε εμπόλεμη ζώνη. Επί δεκαετίες, η Χεζμπολάχ μετέτρεψε σε όπλα τα σπίτια αμάχων, έσκαψε σήραγγες από κάτω τους και χρησιμοποιούσε πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες» ανέφερε ο στρατός. «Οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ενεργούν για να φέρουν ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, καθώς και για να επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου», πρόσθεσε.

Τί είπε ο Φιντάν

Βολές κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, που κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι «επεκτείνει τον πόλεμο στον Λίβανο». «Διαπιστώνουμε ότι το Ισραήλ αρχίζει σταδιακά να εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον του Λιβάνου», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξής του στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TRT που μεταδόθηκε απ’ ευθείας.

«Η κλιμάκωση στην περιοχή είναι ανησυχητική. Έχουμε φθάσει στο σημείο όπου, μπροστά σ’ αυτές τις όλο και πιο προκλητικές επιχειρήσεις, το Ιράν, η Χεζμπολάχ και τα στοιχεία που πρόσκεινται σ’ αυτούς δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αντιδράσουν», προειδοποίησε ο Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος βρέθηκε χθες, Τετάρτη, στο Αμμάν, προειδοποίησε ότι «η Ιορδανία δεν εννοεί να μείνει σιωπηλή μπροστά στα ισραηλινά τετελεσμένα, πράγμα που είναι επίσης ανησυχητικό». «Υπάρχει κίνδυνος πολέμου με εμπλοκή της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και ολόκληρης της περιφέρειας», δήλωσε και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να βάλει ένα τέλος (στα ισραηλινά τετελεσμένα) πριν είναι πολύ αργά».

«Η φανατική κυβέρνηση του Ισραήλ συνεχίζει μια στρατηγική που έχει στόχο να εξαλείψει όλες τις απειλές», κατήγγειλε. «Αυτή η τρέλα δεν ζημιώνει μόνο τους Παλαιστινίους. Υποθηκεύει επίσης το μέλλον των Ισραηλινών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η μονάδα «8200» του στρατού του Ισραήλ

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει τις εκρήξεις η επίθεση έφερε στο προσκήνιο την επίλεκτη μονάδα «8200» του Ισραήλ. Πρόκειται για τη μονάδα πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, η οποία συμμετείχε στον σχεδιασμό της επιχείρησης, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Μία ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια άλλη πηγή δήλωσαν στο Reuters ότι η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ ήταν υπεύθυνη για μια εξελιγμένη επιχείρηση τοποθέτησης μικρής ποσότητας εκρηκτικών μέσα σε 5.000 βομβητές που παρήγγειλε η Χεζμπολάχ.

Η Μονάδα 8200, μια στρατιωτική μονάδα που δεν ανήκει στην υπηρεσία κατασκοπείας, συμμετείχε στο στάδιο ανάπτυξης της επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ, η οποία προετοιμαζόταν για πάνω από ένα χρόνο. Σύμφωνα με πηγές, η Μονάδα 8200 συμμετείχε στην τεχνική πλευρά της δοκιμής του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να εισαγάγουν εκρηκτικό υλικό εντός της διαδικασίας κατασκευής.

Πάντως ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ο διευθυντής ερευνών στο Φόρουμ Άμυνας και Ασφάλειας του Ισραήλ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι η μονάδα της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών εμπλέκεται στην επίθεση.

Το προσωπικό της επιλέγεται από νέους στα τέλη της εφηβείας και έως 20-25 ετών, ορισμένοι από τους οποίους έχουν επιλεγεί από ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα λυκείου και πολλοί από τους οποίους έχουν σταδιοδρομήσει στον αναπτυσσόμενο τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ισραήλ.

Τί λένε οι Ισραηλινοί 

Χτες ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, έκανε λόγο για την έναρξη μιας νέας φάσης του πολέμου στο βόρειο μέτωπο, καθώς ο στρατός, όπως είπε, στρέφει την προσοχή του στο βόρειο μέτωπο του Λιβάνου.

Το Ισραήλ μπορεί να μην έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γκάλαντ διαφαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση. Ο Γκάλαντ αναφέρει ότιο πόλεμος πλέον εστιάζεται στο βόρειο μέτωπο, κάνοντας λόγο για μια νέα φάση. «Οι πόροι και οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εκτρέπονται πλέον και εκεί», είπε.

O Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναδιπλώνει την 98η Μεραρχία του στο βόρειο Ισραήλ μετά από μήνες επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας υπό τη Νότια Διοίκηση, δεδομένου του φόντου των αυξημένων εντάσεων με τη Χεζμπολάχ.
Ο αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης του Ισραηλινού Στρατού, Υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός είναι αποφασισμένος να αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας στα λιβανικά σύνορα το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων σημείωσε πως το Ισραήλ δεν έχει ενεργοποιήσει το εύρος των δυνατοτήτων του και ότι σε κάθε στάδιο που αναμένεται από εδώ και στο εξής το τίμημα θα είναι βαρύ για τη Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να επιστρέψουν με ασφάλεια οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ. Την ίδια στιγμή υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε ότι τα χτυπήματα αποτελούν οιωνό διευρυμένου πολέμου, το Ιράν έχει καταδικάσει τις φονικές επιθέσεις ενώ το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του Νασράλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx