Ρωσία: “Ολέθριο λάθος του Ζελένσκι η αυταπάτη ότι θα εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη”

Ρωσία: “Ολέθριο λάθος του Ζελένσκι η αυταπάτη ότι θα εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη”

«Ολέθριο σφάλμα, το οποίο θα έχει επιπτώσεις για το Κίεβο», χαρακτήρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ τις δηλώσεις Ζελένσκι στον ΟΗΕ ότι «ο πόλεμος δε μπορεί να τελειώσει μόνον μέσω συνομιλιών» και ότι «η Μόσχα πρέπει να εξαναγκαστεί σε ειρηνευτική συμφωνία δια του πολέμου και της ενίσχυσης των ουκρανικών δυνάμεων».

Χθες Τρίτη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε τα προαναφερόμενα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε: «Αυτή η άποψη είναι ολέθριο σφάλμα, ο Ζελένσκι τρέφει αυταπάτες, οι οποίες αναπόφευκτα θα έχουν συνέπειες για το καθεστώς του Κιέβου».

Ο Ζελένσκι, μιλώντας την προηγούμενη μέρα σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάχθηκε έμμεσα κατά των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και επέμεινε στο δικό του “σχέδιο νίκης και ειρήνης”, καθώς σε συνέντευξή του προς τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ABC News είπε ότι σχέδιό του για ειρήνη δεν αφορά σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία, αλλά στοχεύει στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι «να τερματιστεί γρήγορα η σύγκρουση και όχι να διαρκέσει αρκετά χρόνια», καθώς θεωρεί ότι με την στρατιωτική ενίσχυση της ουκρανικής πλευράς θα είναι σε θέση ισχύος η Ουκρανία και εκτιμά ότι θα είναι καλύτερη η διαπραγματευτική της θέση στις συνομιλίες «ώστε η ειρήνη να μην είναι εις βάρος της Ουκρανιας». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ζελένσκι προβλέπει στο “σχέδιο νίκης” την ανάμιξη του ΝΑΤΟ και τις βολές σε ρωσικό έδαφος με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους. Αυτά δεν τα επιβεβαίωσε άμεσα, αλλά είπε ότι «η Ρωσία σκοπεύει να ανατινάξει πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας».

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του Ζελένσκι πέραν όσων προαναφέρονται, είπε ότι «η Μόσχα γνωρίζει τι επιδιώκει στην ουσία το καθεστώς του Κιέβου» και «η Ρωσία θα συνεχίσει την ειδική επιχείρησή της μέχρι να επιτύχει τους στόχους της. Η Ρωσία θέλει την ειρήνη, αλλά δεν μπορεί αυτό να της επιβληθεί. Είναι αδύνατον να εξαναγκαστεί η Ρωσία σε ειρήνη. Εμείς υποστηρίζουμε την ειρήνη, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα είναι εγγυημένα τα θεμέλια της ασφάλειας της ομοσπονδίας μας». Δεν σχολίασε την τοποθέτηση περί επίθεσης σε πυρηνικούς σταθμούς, καθώς έχει καταγγείλει στο παρελθόν ότι μέχρι στιγμής όλες οι απειλές σε πυρηνικές εγκαταστάσεις προέρχονται από την Ουκρανία. Επί του “σχεδίου διαπραγματεύσεων”, υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε προ μηνός ότι είναι αδύνατη η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εάν δεν διασφαλιστεί ότι «η άλλη πλευρά θα κάνει τα βήματα που η Ρωσία κρίνει αποδεκτά και που δεν θα είναι αναστρέψιμα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx