ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λίβανος; Εύσημα από Μητσοτάκη για τον απεγκλωβισμό πολιτών με C-130

Λίβανος; Εύσημα από Μητσοτάκη για τον απεγκλωβισμό πολιτών με C-130

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πως η Πολεμική Αεροπορία προχώρηση στον επιτυχή απεγκλωβισμό 38 Κυπρίων και 22 Ελλήνων πολιτών από τον εμπόλεμο Λίβανο.

Όπως δήλωσε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Δένδιας: “Ενημερώθηκα σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΚΕΠΙΧ από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης απεγκλωβισμού από την Βηρυτό 38 υπηκόων της Κυπριακής Δημοκρατίας και 22 υπηκόων της Ελληνικής Δημοκρατίας & την είσοδο του αεροσκάφους C -130 της Πολεμικής Αεροπορίας στο FIR Λευκωσίας. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Έβρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μνεία της επιτυχούς επιχείρησης απεγκλωβισμού από τη Βηρυτό 22 Ελλήνων και 38 Κύπριων με αεροσκάφος της C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. «Με χαρά ενημερώθηκα ότι η αποστολή που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας να μεταφέρουμε Έλληνες και Κύπριους από τη Βηρυτό ολοκληρώθηκε. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να φέρνουν εις πέρας τέτοιες αποστολές και να προστατεύουν τους Έλληνες και Κύπριους συμπολίτες μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι ενέργειες των άλλων χωρών

Οι δυτικές χώρες έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση πολιτών από τον Λίβανο μετά τη δραματική κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του λιβανικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ, σε συνδυασμό με την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ την Τρίτη. Καμία χώρα δεν έχει ξεκινήσει στρατιωτική εκκένωση μεγάλης κλίμακας ακόμη, αν και ορισμένες ναυλώνουν αεροσκάφη καθώς το αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει ανοιχτό. Ακολουθούν λεπτομέρειες σχετικά με ορισμένα από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Reuters και το France 24.

Αυστραλία

Έχει οργανώσει εκατοντάδες αεροπορικές θέσεις για τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και έχει πετάξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην Κύπρο. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκκένωση διά θαλάσσης, αν και οι αρχές έχουν προτρέψει περίπου 15.000 πολίτες στο Λίβανο να φύγουν όσο το αεροδρόμιο της Βηρυτού παραμένει ανοιχτό.

Κίνα
Περισσότεροι από 200 Κινέζοι πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από την κυβέρνηση, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Καναδάς

Ειδήσεις από τον Καναδά αναφέρουν ότι θα συνεργαστεί με την Αυστραλία για την εκκένωση υπηκόων μέσω θαλάσσης. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύναψη σύμβασης με ένα εμπορικό πλοίο για να μεταφέρει 1.000 άτομα την ημέρα, ανέφερε η εφημερίδα Toronto Star.

Γαλλία

Η Γαλλία δεν έχει εκδώσει εντολή εκκένωσης, παρά το γεγονός ότι είχε σχέδια εδώ και αρκετούς μήνες. Τα τρέχοντα σχέδια έκτακτης ανάγκης επικεντρώνονται στην Κύπρο και στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, ενώ το Παρίσι συζητά επίσης εκκενώσεις μέσω Τουρκίας. Η Γαλλία έχει πολεμικό πλοίο στην περιοχή και γαλλικό ελικοπτεροφόρο θα φτάσει στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες και θα λάβει θέση σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για εκκένωση ξένων υπηκόων από τον Λίβανο.

Γερμανία
Η Γερμανία έχει εκκενώσει από τον Λίβανο μη απαραίτητο προσωπικό, οικογένειες εργαζομένων στις πρεσβείες και Γερμανούς υπηκόους που είναι ιατρικά ευάλωτοι και θα υποστηρίξει άλλους που προσπαθούν να φύγουν, ανέφεραν σε κοινή δήλωση τη Δευτέρα τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Ιταλία

Η Ιταλία μείωσε το διπλωματικό προσωπικό και ενίσχυσε το προσωπικό ασφαλείας στην πρεσβεία της στη Βηρυτό. Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι έχει επανειλημμένα προτρέψει τους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη χώρα και ζήτησε διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για την ασφάλεια των Ιταλών ειρηνευτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Ολλανδία

Η Ολλανδία θα στείλει ένα στρατιωτικό αεροπλάνο για να επαναπατρίσει υπηκόους από τον Λίβανο με δύο πτήσεις στις 4 και 5 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας. Οι πτήσεις προς την αεροπορική βάση του στρατού στο Αϊντχόβεν θα είναι επίσης διαθέσιμες για άτομα από άλλες χώρες, εάν υπάρχει αρκετός χώρος για να τους φιλοξενήσει, ανέφερε.

Πολωνία

Η Πολωνία θα περιορίσει τον αριθμό του προσωπικού στην πρεσβεία της στη Βηρυτό, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία θα οργανώσει τη μεταφορά για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο.

Ισπανία

Η Ισπανία σχεδιάζει να στείλει δύο στρατιωτικά αεροσκάφη για να απομακρύνουν έως και 350 πολίτες από τον Λίβανο ήδη την Πέμπτη.

Τουρκία

Η Τουρκία είναι έτοιμη για πιθανή εκκένωση Τούρκων υπηκόων από τον Λίβανο μέσω αέρα και θάλασσας και συνεργάζεται με περίπου 20 χώρες για πιθανή εκκένωση ξένων υπηκόων μέσω Τουρκίας. Περίπου 14.000 Τούρκοι πολίτες ήταν εγγεγραμμένοι στο προξενείο στον Λίβανο, αλλά ο αριθμός δεν είναι οριστικός.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η Βρετανία προέτρεψε τους υπηκόους να φύγουν αμέσως. Έχει μετακινήσει περίπου 700 στρατιώτες στην Κύπρο, ενισχύοντας τα στρατιωτικά της μέσα, συμπεριλαμβανομένων δύο πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού. Διαθέτει επίσης δύο στρατιωτικές βάσεις στο νησί. Η Βρετανία ναύλωσε πτήση την Τετάρτη για τους υπηκόους της και θα ακολουθήσουν επιπλέον πτήσεις τσάρτερ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν δεκάδες στρατεύματα να αναπτυχθούν στην Κύπρο για να βοηθήσουν στην προετοιμασία για σενάρια όπως η εκκένωση Αμερικανών από τον Λίβανο. Συνεργάζεται με αεροπορικές εταιρείες για να προσθέσει πτήσεις εκτός Λιβάνου, με περισσότερες θέσεις για τους Αμερικανούς, δήλωσε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Πυλωνας σταθεροτητος η Ελλασα !!!!!!!

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx