Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Ιατρικής

Σε δύο Αμερικανούς το Νόμπελ Ιατρικής

Οι Αμερικανοί Βίκτορ Αμπρος και Γκάρι Ράβκιν τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, νέας υποδιαίρεση του μορίου του RNA, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των γονιδίων.

«Το βραβείο Νόμπελ της φετινής χρονιάς ανταμείβει δύο επιστήμονες για την ανακάλυψη μίας θεμελιώδους αρχής που διέπει την ρύθμιση της δραστηριότητας των γονιδίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

Ο Άμπρος πραγματοποίησε την έρευνά του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Σήμερα είναι καθηγητής Φυσικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Η έρευνα του Ράβκιν πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όπου είναι καθηγητής γενετικής.

Ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ράβκιν λίγο πριν την ανακοίνωση. «Πέρασε πολλή ώρα μέχρι να έρθει στο τηλέφωνο και ακουγόταν πολύ κουρασμένος, αλλά όταν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο, ενθουσιάστηκε αμέσως». Πέρυσι, το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής απονεμήθηκε στην Ουγγροαμερικανίδα Καταλιν Καρικό και την Αμερικανίδα Ντριού Γουάισμαν για ανακαλύψεις που επέτρεψαν τη δημιουργία εμβολίων mRNA κατά του COVID-19.

Το βραβείο συνοδεύεται από  χρηματικό έπαθλο λύψους 11 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1 εκατομμύριο δολάρια) από ένα κληροδότημα που άφησε ο δημιουργός του βραβείου, ο Σουηδός εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ. Η ανακοίνωση για την Ιατρική ήταν η πρώτη φέτος για τα βραβεία Νόμπελ. Οι ανακοινώσεις συνεχίζονται με το βραβείο Φυσικής την Τρίτη, Χημείας την Τετάρτη και Λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Οι βραβευθέντες καλούνται να παραλάβουν τα βραβεία τους σε τελετή που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειος του θανάτου του Νόμπελ.

Πηγή: nobelprize.org

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx