Χρωστάμε στην εφορία 400 εκατ. παραπάνω απ’ όσα οφείλαμε στο περσινό εξάμηνο

Χρωστάμε στην εφορία 400 εκατ. παραπάνω απ’ όσα οφείλαμε στο περσινό εξάμηνο

Στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών πρώτου εξαμήνου έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2024 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά κάτι παραπάνω από 400 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με όσα είχαμε ως ληξιπρόθεσμα πέρσι στο ίδιο εξάμηνο. Αναλυτικά, για το 6μηνο, το νέο ληξιπρόθεσμο συμπεριλαμβανομένων και των δέκα μη φορολογικών κατηγοριών έφθασε τα 3,461 δισ. ευρώ, ενώ κατά την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 3,053 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 13,4%).

Όσον αφορά τις εισπράξεις, οι συνολικές εισπράξεις έναντι νέου ληξιπρόθεσμου (εκτός των 10 ΜΦΚ) έφτασαν τα 1,198 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2023 ήταν 960,3 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 24,8%). Αυτό δείχνει ότι η υψηλή φορολόγηση είχε μεν ως αποτέλεσμα να εισπραχθούν περισσότερα από πέρσι, αλλά παράλληλα να αυξηθούν τα χρέη προς την εφορία συνολικά. Μικρή μείωση παρουσιάζει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 ο αριθμός των οφειλετών, κατά 3%. Φέτος τον Ιούνιο οι οφειλέτες ήταν 4.063.053 ενώ πέρσι ήταν 4.184.515 το 2023.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx