Πρώτη συνάντηση Ρωσίας, Δυτικών και Κίνας – Στο επίκεντρο τα πυρηνικά

Πρώτη συνάντηση Ρωσίας, Δυτικών και Κίνας – Στο επίκεντρο τα πυρηνικά

Πέντε πυρηνικές χώρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην Νέα Υόρκη στο εγγύς μέλλον, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Θα συμμετάσχουν οπως αναφέρει, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλια και η Βρετανία, όλες τους χώρες με πυρηνικά όπλα και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ριαμπκόφ δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία της συνάντησης ούτε το επίπεδο των αξιωματούχων που θα συμμετάσχουν σε αυτήν. Η συνάντηση γίνεται ενδεχομένως λόγω της σημαντικής κλιμάκωσης των πυρηνικών εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Μόσχα επεκτείνει τον κατάλογο των σεναρίων που θα μπορούσαν να την ωθήσουν να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων, ότι αρκεί και η μαζική επίθεση με συμβατικά όπλα «αν αυτή υποστηρίζεται από χώρα που έχει πυρηνικά», και ότι σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίζεται «ως κοινή επίθεση».

Τον Ιανουάριο του 2022, λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει ο πόλεμος, οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις είχαν εκδώσει κοινή δήλωση στην οποία ανέφεραν ότι θεωρούσαν «πρωταρχική προτεραιότητα την αποφυγή πολέμου μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων και τη μείωση των στρατηγικών κινδύνων. Επιβεβαιώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να φέρει νίκη σε κανέναν και άρα δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», ανέφεραν τότε.

Εν τω μεταξύ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο εκτοξευτήρες του πολύ ακριβού αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην Ουκρανία, με το Κίεβο να επιβεβαιώνει από την πλευρά του ένα χτύπημα σε αυτό το σύστημα, αλλά να υποβαθμίζει τις ζημιές που υπέστη. Χθες, ο ρωσικός στρατός μετέδωσε στο Telegram βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε από αέρος το οποίο δείχνει ένα πλήγμα με πύραυλο Iskander εναντίον συστοιχίας Patriot στην περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ της κεντροανατολικής Ουκρανίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, καταστράφηκε πλήρως ένας εκτοξευτήρας  Patriot και ένας άλλος υπέστη ζημιές.

«Ο εχθρός απλά προκάλεσε ζημιές σε αρκετά εξαρτήματα του εξοπλισμού αλλά χωρίς να τα καταστρέψει. Συνεχίζει να αναχαιτίζει βαλλιστικους πυραύλους. Τα συστήματα Patriot περιλαμβάνονται στους στόχους με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα για τον εχθρό, καθώς είναι το βασικό μέσο αναχαίτισης αεροπορικών πληγμάτων», ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός. Αυτό το ισχυρό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας δόθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία την άνοιξη του 2023. Φέτος τον Ιούνιο, ο Ζελένσκι είχε επιμείνει στο γεγονός ότι η χώρα το χρειαζόταν τουλάχιστον άλλα επτά συστήματα Patriot.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx