ΓΝΩΜΗ

Συμφέρει την Αθήνα η σύμπλευση με το Ισραήλ;

Συμφέρει την Αθήνα η σύμπλευση με το Ισραήλ; Χρήστος Καπούτσης
EPA/ROBERT GHEMENT

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής – όπως Ελλάδα και Κύπρος – και τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Στη Σύνοδο Κορυφής Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED9) που έγινε στην Κύπρο, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, οι συνομιλίες και οι παρεμβάσεις των κορυφαίων πολιτικών ηγετών επικεντρώθηκαν στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, της διάχυτης ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς και στο μεταναστευτικό, με τον φόβο των μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στον Λίβανο.

Αφού συμβαίνουν όλα αυτά, γιατί η ελληνική κυβέρνηση, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με ΗΠΑ και ΕΕ, στηρίζει την κυβέρνηση Νετανιάχου που ακολουθεί μεθόδους γενοκτονίας που οδηγούν σε ένα νέο Ολοκαύτωμα; Αλήθεια, με τη στήριξη στην κυβέρνηση του Ισραήλ, πιστεύει η Αθήνα ότι έτσι διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προστατεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα;

Η βασική αιτία για το μακελειό στην Μέση Ανατολή, είναι η μη λύση του Παλαιστικού και η επεκτατική και κατακτητική πολιτική του Ισραήλ, που συνοδεύεται από τον εποικισμό-αποκλεισμό και την στρατιωτική κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, όπως και τις δολοφονίες Παλαιστίνιων ηγετών. Ωστόσο, την αφορμή για την αυτή την οδυνηρή, ειδεχθή και πολυαίμακτη φάση του πολέμου στην Μέση Ανατολή, έδωσε στις 7 Οκτωβρίου του 2023 η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Πάνοπλοι μαχητές της δολοφόνησαν χωρίς οίκτο 1200 ανθρώπους, ενώ άλλοι 250 απήχθησαν, όλοι νέοι που παρακολουθούσαν ανέμελοι μια μουσική συναυλία στο Ισραήλ. Και σήμερα ένα χρόνο μετά έχουμε ως απολογισμό, μια Λωρίδα της Γάζας πλήρως ισοπεδωμένη από τον ισραηλινό στρατό…

Ισραήλ και Παλαιστινιακό

Το Ισραήλ συνεχίζει το καταστρέφει και να δολοφονεί αμάχους Παλαιστίνιους και ήδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 42 χιλιάδες! Και συνεχίζει ο ισραηλινός στρατός τις επιχειρήσεις του στο Λίβανο, με δεκάδες νεκρούς καθημερινά. Υπάρχουν και περισσότεροι από 100 όμηροι Ισραηλινοί που κρατά η Χαμάς, άγνωστο σε ποια υπόγεια τούνελ ή όπου άλλου, ή και πόσοι από αυτούς είναι ακόμη ζωντανοί …
Και το χειρότερο, το Ισραήλ πολεμά και τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο και απειλεί το Ιράν με ανείπωτα αντίποινα, ως απάντηση της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός γενικευμένου και ολοκληρωτικού πολέμου στην Μέση Ανατολή…

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στην επέτειο ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την χαρακτήρισε ως «μια στιγμή της ιστορίας πραγματικά μαύρη». Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υποστήριξε ότι: «Έφερε πάρα πολύ πίσω τις ιστορικές προσπάθειες που έχουν γίνει για την ίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους, που πάντοτε αποτελεί το τέλος αυτής της διαδρομής». Οφείλουμε χάριν της ιστορικής αλήθειας να παρατηρήσουμε ότι, αν είχε λυθεί το Παλαιστινιακό, όλα τα σημερινά τραγικά, ανασφαλή και επικίνδυνα που συντρέχουν προς ένα ολοκαύτωμα, θα είχαν αποφευχθεί.

Ποιος ευθύνεται για την μη επίλυση του Παλαιστινιακού; Είναι πολλοί και όχι μόνο ο Νετανιάχου… Μεταξύ αυτών και οι διεθνείς οργανισμοί ο ΟΗΕ, αλλά και οι ΗΠΑ, το πανίσχυρο αμερικανοεβραϊκό λόμπι, και η ΕΕ. «Αναγνωρίζουμε», είπε ο Γεραπετρίτης, «το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ και των πολιτών του Ισραήλ στην ασφάλειά τους. Αυτή είναι μέχρι και σήμερα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης».

Πού φτάνει η αυτοάμυνα

Ελπίζω το ίδιο δικαίωμα της αυτοάμυνας να αναγνωρίζει ο Γεραπετρίτης και στο Ιράν και στον Λίβανο και στην Παλαιστινιακή αρχή ή μήπως όχι; Αλλά, από την εξέλιξη των γεγονότων, το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που επικαλείται το Ισραήλ και συμφωνούν οι σύμμαχοί του, απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηρίζεται, ως συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο του πολέμου, ούτε καν με τις Συμβάσεις της Γενεύης που εμπεριέχουν κανόνες που ισχύουν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων και αποσκοπούν στην προστασία των ανθρώπων που δεν εμπλέκονται στις εχθροπραξίες, των αμάχων.

Υπάρχουν όρια, κανόνες και προϋποθέσεις και στην αυτοάμυνα των κρατών, που προσδιορίζονται από το διεθνές δίκαιο, που το Ισραήλ παραβιάζει συστηματικά και χωρίς να λογοδοτεί. «Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας. Η Ελλάδα» λέει ο Γεραπετρίτης, «θα τηρήσει όλες τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο», υπογράμμισε στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Action 24”.

Να επισημάνουμε ωστόσο, ότι: Η Ελλάδα δεσμεύεται από μια ισχυρή στρατιωτική συμφωνία με το Ισραήλ και ακόμη πιο ισχυρή με τις ΗΠΑ. Επίσης, ελληνικό πολεμικό πλοίο, μία φρεγάτα είναι με πολεμική αποστολή (σε ισχύ οι κανόνες εμπλοκής και χρήση όλων των διαθέσιμων όπλων της φρεγάτας) επιτήρησης και αποκλεισμού στον κόλπο του Άντεν και στην Ερυθρά Θάλασσα, συμμετέχει στην ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη “ΑΣΠΙΔΕΣ”, που διασφαλίζει την διεθνή ναυσιπλοΐα, τα εμπορικά πλοία, από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, που επιτίθενται με πύραυλους και drones σε εμπορικά πλοία ισραηλινών συμφερόντων ή συμμάχων του Ισραήλ.

Δηλαδή υπάρχει, έμμεση έστω, ελληνική εμπλοκή, στην εμπόλεμη ζώνη στη Μέση Ανατολή. Και η αποστροφή Γεραπετρίτη , ότι η Ελλάδα «Δεν πρόκειται να αναμειχθεί ενεργητικά στον πόλεμο», ασφαλώς χρήζει περεταίρω διευκρινίσεων, αλλά και μια πιο προσεχτική μελέτη στις διμερείς αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με ΗΠΑ και Ισραήλ.

Θρίλερ με το Ιράν

Λόγω της αναμονής του στρατιωτικού πλήγματος του Ισραήλ στο Ιράν, σύμφωνα με αραβικά ΜΜΕ, η ισραηλινή Μοσάντ έχει διεισδύσει στα ανώτερα κλιμάκια της καθεστωτικής ιεραρχίας του Ιράν. Και οι φόβοι της Τεχεράνης είναι ότι μεθοδεύεται η ανατροπή του θεοκρατικό σιιτικού καθεστώτος, κάτι που επιθυμούν και όσοι Ιρανοί είναι κοσμικοί ιδεολογικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αραβικό Sky News μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές από το Ιράν, ότι ο Ισμαήλ Καανί, διοικητής της Δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης (IRCG), ο διάδοχος του Σουλεϊμανί, ανακρίνεται από τις ιρανικές αρχές, διότι «αποχώρησε αδικαιολόγητα από τη σύσκεψη με τον Νασράλα», λίγο προτού το σημείο βομβαρδιστεί και δολοφονηθεί ο επικεφαλής ης Χεζμπολάχ. Ερευνάται, δηλαδή, η διασύνδεσή του με τη Μοσάντ.

Η επόμενη κίνηση του Ισραήλ – δηλαδή η απάντηση στο Ιράν, που θα είναι το πιθανότερο ένα συντριπτικό στρατιωτικό πλήγμα – και σε συνδυασμό με την αντοχή του Νετανιάχου στις διεθνείς πιέσεις – αφού αγνοεί επιδεικτικά ακόμη και τον Τζο Μπαιντεν, αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες – δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά εδραιώνουν τη εκτίμηση ότι το Ισραήλ διέβη τον Ρουβίκωνα και έριξε τον κύβο. Και ο Νετανιάχου, ότι απόφαση είχε να πάρει την πήρε!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

1 ΣΧΟΛΙΟ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

H κλασσική στρατευμένη ανάλυση με το σύνηθες ύφος αυθεντίας που θα δικαιώσει πλήρως την προτιμώμενη αγαπημένη πλευρά.
Υπάρχουν όμως και άλλες αναλύσεις πιο πλήρεις και πιο σφαιρικές για όσους δεν ικανοποιούνται από το μονομερές αντιισραηλινό τροπάριο.

1
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx