ΑΝΑΛΥΣΗ

Δείπνο Χριστοδουλίδη-Τατάρ με μενού έγγραφο Ολγκίν του ΟΗΕ

Δείπνο Χριστοδουλίδη-Τατάρ με μενού έγγραφο Ολγκίν του ΟΗΕ, Κώστας Βενιζέλος
EPA/RUNGROJ YONGRIT

Δείπνο με ουσιαστικό περιεχόμενο, έχοντας στο μενού τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, αναμένεται να είναι αυτό της ερχόμενης Τρίτης, στην έδρα του ΟΗΕ, με οικοδεσπότη τον Γενικό Γραμματέα και συνδαιτυμόνες τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, έχει πρόθεση στη διάρκεια του δείπνου να συζητήσει το τι μέλλει γενέσθαι στη βάση του εγγράφου, που έχει ετοιμάσει η προσωπική του Απεσταλμένη, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, το γνωστό concept paper. Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο αυτό που ετοιμάσθηκε από την κ. Ολγκίν δεν έχει υποβληθεί στους εμπλεκόμενους, οι οποίοι και δεν έχουν πλήρη ή καθόλου γνώση του περιεχομένου.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα μίνι πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο θα διαφοροποιείται αναλόγως της προόδου των συζητήσεων. Οι συνεργάτες του Αντόνιο Γκουτέρες θεωρούν πως σταδιακά θα συζητηθούν και οι έξι επικεφαλίδες του γνωστού ως Πακέτου Γκουτέρες, θέτοντας στην ατζέντα τη χιαστί συζήτηση θεμάτων. Δηλαδή, να συζητείται το κεφάλαιο της Ασφάλειας με εκείνο της πολιτικής ισότητας. Ένα θέμα, που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά και ένα δεύτερο που ζητά επίμονα να τεθεί η τουρκική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνο το οποίο αναμένεται να γίνει στο δείπνο, ως αποτέλεσμα αυτού, είναι να ανάψουν το πράσινο φως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, για να επανέλθει για επαφές στην Κύπρο η κ. Ολγκίν. Είναι προφανές πως από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τίθεται θέμα να μην αποδεχθεί μια νέα περιοδεία της προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα στην περιοχή. Το ζητούμενο είναι τι θα πράξει ο Ερσίν Τατάρ. Είναι σαφές πως ο κατοχικός ηγέτης θα κάνει ό,τι του πει η Άγκυρα. Άλλωστε, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών του έχει ετοιμάσει τον φάκελο για το δείπνο και σε αυτόν περιέχεται και η απάντηση στο ζήτημα τούτο.

Κρίση στα κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα, πάντως, πυκνώνουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα θα προχωρήσει και θα “τελειώσει” πολιτικά τον Ερσίν Τατάρ. Μια τέτοια κίνηση δεν θα αφορά το Κυπριακό, ούτε και διαπιστώνονται διαφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του εγκάθετού της στα κατεχόμενα ούτε στο Κυπριακό ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Αντίθετα, υπάρχει πλήρης ταύτιση. Στην Τουρκία θεωρούν πως ο Τατάρ δεν ελέγχει την κατάσταση, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα τρέχοντα ζητήματα στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα λόγο να τον συντηρήσει. Προφανώς δεν αρκεί να είναι υπάκουος, αλλά πρέπει να έχει και την ικανότητα στη διαχείριση των θεμάτων.

Η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα προφανώς και ενδέχεται να θεωρηθεί προπομπός εξελίξεων, που θα οδηγήσουν σε πρόωρες λεγόμενες εκλογές. Τόσο για τη ψευδοβουλή όσο και για την “προεδρία”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx