ΑΝΑΛΥΣΗ

Σε ναρκοπέδιο η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ

Σε ναρκοπέδιο η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, Κώστας Βενιζέλος

Σε ενεργό ναρκοπέδιο θα κληθεί να… περπατήσει η απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Κουεγιάρ, η οποία θα αναλάβει ένα δύσκολο έργο: Να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο, σε ένα ζήτημα που συμπληρώνει το 2024 50 χρόνια.

Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ο βαθμός δυσκολίας είναι πολύ μεγαλύτερος και με βάση τις εκατέρωθεν θέσεις, λογικά δεν μπορεί να ακολουθηθεί η πατέντα για προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, που σημαίνει να καταβληθεί προσπάθεια να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για λύση, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και η τουρκική αναφέρεται σε δυο κράτη.

Το βασικό θέμα στην ατζέντα αναμένεται να είναι αυτός της κυριαρχίας. Από το πώς θα προσεγγιστεί το θέμα τούτο, θα καθοριστεί και η πορεία των συζητήσεων. Μέση οδός μεταξύ της θέσης για μια κυριαρχία και εκείνης των δυο κυριαρχιών, δεν υπάρχει εκτός κι εάν γίνουν εκπτώσεις. Η κατοχική πλευρά, όπως διατυπώνεται και από την Άγκυρα αλλά και τους εγκάθετους της, επιμένει σε λύση δυο κρατών. Και αυτό περιγράφεται διά της αξίωσης για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος.

Προτάσσοντας τον μπαμπούλα μιας νέας αποτυχίας των Ηνωμένων Εθνών, οι “συνήθεις ύποπτοι” επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως, σε τέτοια περίπτωση επιβεβαίωσης του αδιεξόδου, η τουρκική πλευρά θα ενισχύσει τις προσπάθειες για αναγνώριση. Προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και καιρό με στόχο να υπάρξει έστω και μια χώρα, από αυτές που είναι υπό τουρκική επιρροή, να κάνει το μεγάλο βήμα. Δηλαδή της αναγνώρισης. Αν και κίνδυνος πάντα υπάρχει, η Λευκωσία ( με τη συνδρομή της Αθήνας) κινείται αποτρεπτικά. Σε αυτό βοηθά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρώτο ταξίδι της Κολομβιανής απεσταλμένης του ΟΗΕ αναμένεται εκ των πραγμάτων ότι θα είναι πολύ δύσκολο. Η τουρκική πλευρά θα την “υποδεχθεί” με αξίωση για δυο κράτη. Δεν πρόκειται να της στρώσει κόκκινο χαλί, αλλά φροντίζει να στείλει εκ προοιμίου το μήνυμα πως δεν συζητά οτιδήποτε άλλο. Η Λευκωσία από την πλευρά της, έχει οχυρωθεί πίσω από τους όρους εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Αυτό, βέβαια, δεν είναι αρκετό καθώς στο παρασκήνιο κινούνται διάφοροι, κατά κύριο λόγο το Λονδίνο, για να βρεθεί φόρμουλα διεξόδου, κυρίως στο πεδίο της κυριαρχίας.

Ανησυχεί ο Στιούαρτ

Πάντως ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, εξέφρασε ανησυχίες για την αύξηση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση, χθες, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είπε τα εξής: «Η κύρια ανησυχία που έχουμε είναι αυτή η αύξηση της στρατιωτικοποίησης κατά μήκος της νεκρής ζώνης, γιατί ο κύριος σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες ώστε να λυθεί το Κυπριακό».

Ο Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος προχθές συναντήθηκε και με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στον διορισμό της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Στιούαρτ είπε «δεν ξέρω αν αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί πολύ σύντομα». Σημείωσε ότι, στη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει τις χώρες που συνεισφέρουν στην αστυνομία και στα στρατεύματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στις 10 Ιανουαρίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι