ΓΝΩΜΗ

Ας… πρόσεχαν στον ΟΗΕ, Νετανιάχου είναι αυτός!

Ας… πρόσεχαν στον ΟΗΕ, Νετανιάχου είναι αυτός! Κώστας Βενιζέλος
epa11629080 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during the General Debate of the 79th session of the United Nations General Assembly at United Nations Headquarters in New York, New York, USA, 27 September 2024. The annual high-level General Debate gathers world leaders from 24 to 28 September, and 30 September under the theme, 'Leaving no one behind: acting together for the advancement of peace, sustainable development and human dignity for present and future generations'. EPA/STEPHANI SPINDEL

Και εμείς στην Κύπρο έχουμε πολλά παράπονα από τα Ηνωμένα Έθνη. Κι αυτά τα παράπονα είναι διαχρονικά και έχουν να κάνουν και με την απάθεια του Διεθνούς Οργανισμού έναντι μιας ημικατεχόμενης χώρας και με το γεγονός ότι εξισώνει το θύμα και τον θύτη.

Αυτά, όμως, τα παράπονα δεν οδήγησαν ποτέ την κυπριακή πλευρά, να… βομβαρδίζει στρατόπεδα του ΟΗΕ, να κτυπά και να σκοτώνει, να τραυματίζει Ειρηνευτές. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα μπορούσε κάποιος να υποδείξει και θα σημείωνε ότι δεν έχει την δύναμη η Κύπρος να το πράξει. Δεν είναι όπως τον κατοχικό στρατό, ο οποίος πριν δυο καλοκαίρια με μπουλντόζες μετακινούσε οχήματα του ΟΗΕ και ξυλοκοπούσε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ή όταν το 1974 σκότωνε μέλη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μαζί με την Κύπρο πολλές χώρες, μικρές κατά βάση, λαοί θεωρούν πως ο ΟΗΕ δεν στέκεται στο ύψος της αποστολής του. Αυτό το παράπονο, έντονο και κατηγορηματικό, εκφράζεται πάντα πολιτικά. Δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο. Γνωρίζουμε και πώς λειτουργεί ο Διεθνής Οργανισμός και ποιος ελέγχει, ασκεί επιρροές στην λειτουργία του και στις αποφάσεις του. Οι ευαισθησίες του, ενίοτε εξαντλούνται σε όποια ζητήματα “συγκινούν” τους μεγάλους παίκτες. Ειδικά εμείς στην Κύπρο δεν είμαστε αφελείς να θεωρούμε πως ο ΟΗΕ αντικειμενικά και απερίσπαστα υπερασπίζεται πλήρως το διεθνές δίκαιο.

Όλα αυτά περιγράφουν μια πραγματικότητα. Ο ΟΗΕ και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του, ξαφνιάζοντας, υπήρξε επικριτικός με το Ισραήλ και για ό,τι πράττει στην ισοπεδωμένη Γάζα και σε άλλες περιοχές. Αυτό, όμως, θύμωσε τον Νετανιάχου, που φιλοδοξεί να πάρει… νόμπελ “εξαφάνισης” της περιοχής και τα έβαλε με τον ίδιον τον Γκουτέρες, ο οποίος στο Ισραήλ θεωρείται “ανεπιθύμητο πρόσωπο”.

Οι “ανακαλύψεις” του Ισραήλ

Αλλά και προ ημερών, ο ισραηλινός στρατός εισήλθε με άρματα μάχης σε στρατόπεδο της UNFIL στο Λίβανο και δεν ήταν η πρώτη φορά που στοχοποιεί την Ειρηνευτική Δύναμη. “Ανακαλύπτει” παντού τρομοκράτες. Όπως “ανακαλύπτει” κρυμμένους τρομοκράτες όταν σκοτώνει παιδιά, αμάχους. Σύµφωνα µε την βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Theirworld, περισσότερα από 10.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί, περίπου 2.000 έχουν ακρωτηριαστεί, ενώ 40% των οικογενειών φιλοξενούν παιδιά που δεν είναι δικά τους (πηγή: Καθημερινή Αθηνών).

Ο Νετανιάχου βλέπει παντού εχθρούς, γιατί έτσι τον εξυπηρετεί. Οι σχεδιασμοί του περνούν και μέσα από κτυπήματα κατά του ΟΗΕ, κατά των κομβόϊ μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας. Αμφισβητεί τις προθέσεις όλων, επειδή ο ίδιος παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν αποδέχεται διεθνείς συμβάσεις. Πώς θα συνεχίσει αυτή τη λογική και πρακτική; Καθιστώντας όλους τους άλλους εχθρούς του. Προβάλλει το επιχείρημα της αυτοάμυνας. Η αυτοάμυνα δεν περνά, προφανώς, μέσα από γενοκτονίες.

Το Ισραήλ κινείται εκτός διεθνούς πλαισίου, δεν λαμβάνει υπόψη κανένα και το πράττει τούτο σκοπίμως γιατί μόνο έτσι θεωρεί ότι μπορεί να επιβάλλει τους σχεδιασμούς του. Και οι σχεδιασμοί του είναι να ελέγξει την περιοχή. Το όραμα του για τη “Νέα Μέση Ανατολή” που δεν εμφανίσθηκε μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, περιλαμβάνει και αλλαγή καθεστώτων. Και όλα αυτά τα πράττει έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και δυτικών συμμάχων, που παρακολουθούν και δικαιολογούν το Ισραήλ, το οποίο έχει πολλά ανοικτά μέτωπα προωθώντας επεκτατικές βλέψεις.

Προς τον ολοκληρωτικό πόλεμο

Είναι ο μεγαλοϊδεατισμός του Νετανιάχου; Είναι ο ευρύτερος ανταγωνισμός των ΗΠΑ με άλλες χώρες και επιχειρείται μια ανακατανομή ισχύος; Μπορεί να ισχύουν όλα. Αυτό, όμως, απειλή να παρασύρει την περιοχή σε ένα ολοκληρωτικό και καταστροφικό πόλεμο. Αυτή η λογική οδηγεί στην αποσταθεροποίηση ενώ προφανώς και ριζοσπαστικοποιεί τους αραβικούς πληθυσμούς.

Οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί συνέταιροι του Νετανιάχου, όπως και ο ίδιος, θέλουν να σβήσουν την παλαιστινιακή παρουσία. Δεν τους θεωρούν άλλωστε ανθρώπους και το λένε και δημόσια. Η ιστορία, πάντως, κι αυτό το γνωρίζουν οι Εβραίοι, δεν αντέχει τις γενοκτονίες, την ισοπέδωση περιοχών και λαών. Η σταθερότητα δεν περνά μέσα από εξαφάνιση περιοχών, χωρών και λαών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx