ΑΠΟΨΗ

Τους ενόχλησε ο Γκουτέρες επειδή δεν ταυτίστηκε πλήρως με το Ισραήλ

Τους ενόχλησε ο Γκουτέρες επειδή δεν ταυτίστηκε πλήρως με το Ισραήλ

Τί τρομερό και φοβερό είπε ο κατά τα άλλα άβουλος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες; Ενόχλησε κάποιους γιατί αναφέρθηκε σε ό,τι όλοι μας παρακολουθούμε. Αντιδρούν όσοι δεν θέλουν να ακούνε την πραγματικότητα, όσοι θεωρούν πως μπορούν να σκοτώνουν «χωρίς όρια».

Οι αναφορές του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, που αφορούσαν το Μεσανατολικό προκάλεσαν, λοιπόν, αντιδράσεις. Κι αυτό γιατί δεν ήταν αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ. Επειδή δεν έκλεισε τα μάτια και για τα όσα πράττει το Ισραήλ.

Προλογίζοντας τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι και πάνω από 200 άλλοι απήχθησαν, την ίδια ώρα υπογράμμισε πως αυτά δεν διαπράχθηκαν «εν κενώ». Υπενθύμισε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια αποπνικτικής κατοχής».

Και συγκεκριμενοποιώντας ανέφερε τα εξής: Ο παλαιστινιακός λαός «έχει δει τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να στραγγαλίζεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται, τα σπίτια του να κατεδαφίζονται. Τις ελπίδες του για πολιτική λύση στο μαρτύριό του να σβήνονται».

Όμως, έσπευσε να αναφέρει τα δεινά του «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς», ούτε «αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού». Σύμφωνα με τον Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «κανένα μέρος ένοπλης σύγκρουσης δεν είναι υπεράνω του ανθρωπιστικού δικαίου».

Αντιδράσεις την ομιλία Γκουτέρες

Οι αναφορές Γκουτέρες οδήγησαν τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντογάν να ζητήσει την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα. Ο δε υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Γκουτέρες, «για την μη ισορροπημένη στάση του». Όπως έπραξε, υπενθυμίζουμε και ο Ερντογάν, ο οποίος για διαφορετικούς λόγους ακύρωσε προ πολλού προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην εξίσωση των αντιδράσεων μπήκε και το Λονδίνο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών, για θέματα μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένρικ, ανέφερε πως δεν συμφωνεί με την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ότι έχουν σημειωθεί «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» κατά την αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς. Ο Βρετανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι το Ισραήλ εφάρμοσε το σαφές, υπό το διεθνές δίκαιο, δικαίωμα του στην αυτοάμυνα.

Αναμένεται ότι θα υπάρξουν κι άλλες αντιδράσεις. Ο Γενικός Γραμματέας δεν είπε ψέματα. Δεν ήταν υπέρ κανενός, αλλά σκιαγράφησε μια πραγματικότητα, την οποία βλέπουμε όλοι. Όταν δε αντιδρούν, Ισραηλινοί κι άλλοι, σε μια “επίπεδη” περιγραφή του άβουλου Γενικού Γραμματέα, τότε μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι θα πράξουν σε άλλες περιπτώσεις. Όχι μόνο στα λόγια…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι