Γιατί ο Τατάρ απέρριψε τη διαπραγματευτική πρόταση Χριστοδουλίδη
25/10/2024Ο προβλεπτός Ερσίν Τατάρ είπε το αναμενόμενο: Δεν δέχεται την πρόταση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τα τρία τραπέζια.
Έγινε το αναμενόμενο γι αυτό και δεν ήταν έκπληξη. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δέκα ημέρες μετά το περιβόητο δείπνο της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι απέρριψε την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη για σύσταση τριών τραπεζιών με σκοπό τη συζήτηση των διάφορων πτυχών του Κυπριακoύ. Γνωστοποίησε τη θέση του, μετά που η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είδε το φως της δημοσιότητας.
Σημειώνεται ότι η πρόταση Χριστοδουλίδη για τα τρία τραπέζια αναφέρεται στα εξής:
- Πρώτο τραπέζι: Για τη Διακυβέρνηση, οι δυο κοινότητες και τα Ηνωμένα Έθνη.
- Δεύτερο τραπέζι: Για τις εγγυήσεις, οι δυο κοινότητες, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία και τα Ηνωμένα Έθνη.
- Τρίτο τραπέζι: Για την ασφάλεια, οι δυο κοινότητες, η Ελλάδα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη.
Προφανώς και δεν αναμενόταν μια διαφορετική στάση από τουρκικής πλευράς. Η πρόταση Χριστοδουλίδη αποσκοπούσε να δώσει διαδικαστικό διέξοδο στο παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Αλλά ο Τατάρ, όπως έχει δηλώσει στην Gündem Kıbrıs Web TV, αυτές οι προτάσεις αφορούν τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και γι’ αυτό τις απέρριψε. Υποστήριξε επίσης ότι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «παρέμεινε σιωπηλός» σε αυτές τις προτάσεις. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Γενικός Γραμματέας φαίνεται να υποδέχθηκε θετικά την πρόταση της Λευκωσίας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Ο εγκάθετος της κατοχικής πλευράς δεν απέφυγε να πει την αλήθεια. Απέρριψε την πρόταση με τα τρία τραπέζια επειδή η υλοποίηση της θα σηματοδοτούσε την έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Κι αυτό δεν το θέλει η κατοχική πλευρά καθώς θέτει προϋπόθεση την εκ προοιμίου αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Ο Τατάρ θέλει να το εξασφαλίσει μέσα από μια άλλη διαδικαστική φόρμουλα. Για αυτό και επανέλαβε τη θέση ότι «αν θα γίνει συνάντηση από εδώ και μπρος αυτή θα είναι σε μορφή 4+1 με τη συμμετοχή των “δύο μητέρων πατρίδων”, των δύο κοινοτήτων και των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε, όπως είπε, τη θέση του κατά τη διάρκεια του δείπνου. «Επιχειρηματολόγησε», μάλιστα, για την αρνητική του στάση: «Αυτά είναι θέματα των περιεκτικών συνομιλιών, είπα. Δεν υπάρχει περιβάλλον συζήτησής τους, είπα. Εμείς δεχόμαστε μια συνάντηση ανεπίσημη και μπορούμε να συζητήσουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί κοινό έδαφος».
Και τώρα θα αναμένουμε πως θα κινηθούν τα Ηνωμένα Έθνη. Τι θα πουν οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι παίκτες. Παρά την απόρριψη από πλευράς Τατάρ της πρότασης, η νέα προσπάθεια του ΟΗΕ δεν αναμένεται ότι τελειώσει. Θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις.