Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
21/11/2024Η περιοχή του Ντνίπρο, στην ανατολική Ουκρανία, δέχθηκε επίθεση με ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ο οποίος εκτοξεύθηκε από το Αστραχάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ουκρανικής αεροπορίας.
Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι κατέρριψε έξι πυραύλους κρουζ Kh-101 που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Νωρίς σήμερα το πρωί, Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ρωσική πυραυλική επίθεση στην περιοχή του Ντνίπρο.
Ο Serhiy Lysak, κυβερνήτης της περιοχής, δήλωσε ότι δύο πυρκαγιές ξέσπασαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε δοθεί προειδοποίηση στους κατοίκους από την αεροπορία της Ουκρανίας για απειλή πυραύλων γύρω στις 7 το πρωί.
Ο δήμαρχος της Ντνίπρο Μπόρις Φιλάτοφ είπε ότι η επίθεση προκάλεσε ζημιές σε ένα κέντρο αποκατάστασης.
Κανένας αξιωματούχος δεν έχει δώσει ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με το αν υπάρχουν θύματα.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας DTEK ανέφερε έκτακτες διακοπές ρεύματος στην πρωτεύουσα στο Κίεβο, την Οδησσό, το Ντνίπρο και το Ντόνετσκ μετά τον αεροπορικό συναγερμό.
Το χτύπημα αυτό από τη Ρωσία έρχεται ως αντίποινα αφότου η Ουκρανία εκτόξευσε την Τρίτη για πρώτη φορά πυραύλους ATACMS εντός ρωσικού εδάφους ενώ χθες το Κίεβο εκτόξευσε και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.
Διεψεύδουν οι Δυτικοί
Παρά τις ανακοινώσεις από την πλευρά της Ουκρανίας, οι σύμμαχοί της δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα σχετικά συμπεράσματα. Δυτικός αξιωματούχος ανέφερε στο ABC News ότι η ρωσική επίθεση δεν φαίνεται να έγινε με πύραυλο τύπου ICBM.
Η επίθεση της Ουκρανίας στη Ρωσία με βρετανικούς πυραύλους
Μετά το «πράσινο» φως που έδωσαν οι ΗΠΑ στο Κίεβο για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, η Ουκρανία εκτόξευσε την Τετάρτη (20.11.2024) για πρώτη φορά πυραύλους cruise Storm Shadow στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Η Ουκρανία, η οποία έχει παραλάβει εδώ και έναν χρόνο τους βρετανικούς πυραύλους, τους έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν, αλλά μόνο για να χτυπήσει στόχους σε κατεχόμενα από τη Ρωσία ουκρανικά εδάφη, όπως η Κριμαία.
Η έγκριση των ΗΠΑ φαίνεται πως έκανε και το Λονδίνο να αλλάξει την πολιτική του καθώς με τη σειρά του ενέκρινε τη χρήση των πυραύλων Storm Shadow από την Ουκρανία κατά εδαφών της Ρωσίας, σύμφωνα με το OnAlert.
Ταυτόχρονα, ΗΠΑ και Γερμανία έστειλαν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ενώ η Ολλανδία παρέδωσε στο Κίεβο τα 2 τελευταία F-16 που είχε υποσχεθεί.
Οι πύραυλοι ICBM
Τι είναι, ωστόσο, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που χρησιμοποίησε η Ρωσία για την επίθεση στην Ουκρανία;
Ανήκουν στην «οικογένεια» των βαλλιστικών πυραύλων και διακρίνονται είτε βάσει της εμβέλειάς τους είτε βάσει του μέσου από όπου εκτοξεύονται.
Κοινός «παρονομαστής» το γεγονός ότι μπορούν όλοι να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές.
Ανάλογα το βεληνεκές, διακρίνονται σε:
– Βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας (SRBM) με βεληνεκές από 300 έως 1.00 χιλιόμετρα.
– Βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίας εμβέλειας (MRBM) με βεληνεκές από 1.000 έως 3.500 χιλιόμετρα.
– Βαλλιστικούς πυραύλους μέσης εμβέλειας (IRBM) με βεληνεκές από 3.500 έως 5.000 χιλιόμετρα.
– Διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) με βεληνεκές από 5.000 χιλιόμετρα και άνω.
Όπως είπαμε, οι βαλλιστικοί πύραυλοι διακρίνονται βάσει του τρόπου – μέσου εκτόξευσης, δηλαδή είτε από υποβρύχια (SLBM) είτε από αεροσκάφη (ALBM) και προφανώς από χερσαίες πλατφόρμες όπως οχήματα ή σιλό που έχουν κατασκευαστεί υπόγεια. Σε ό,τι αφορά τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια, αυτοί συχνά έχουν ίδια εμβέλεια με τους διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBM), ωστόσο στη βιβλιογραφία παραμένει ο χαρακτηρισμός «SLBM».
Η εκτόξευση
Στην περίπτωση των ICBM, δεν είναι μόνο η εμβέλεια που τους ξεχωρίζει σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη βαλλιστικών πυραύλων αλλά η προηγμένη τεχνολογία που διαθέτουν και οι πολεμικές κεφαλές με τις οποίες εξοπλίζονται. Συγκεκριμένα, οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι αναπτύσσουν τεράστιες ταχύτητες και χρησιμοποιούν είτε υγρό είτε στερεό καύσιμο για την πρόωσή τους.
Από τη στιγμή της εκτόξευσης, η πτήση του ICBM διαχωρίζεται σε τρία στάδια, προκειμένου να φτάσει στο διάστημα, να απελευθερώσει τις πυρηνικές κεφαλές, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στα λεγόμενα «οχήματα επανεισόδου» (RV) τα οποία ακολουθώντας μια πτωτική τροχιά, επανέρχονται στην ατμόσφαιρα και τελικά καταστρέφουν τον στόχο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να εξοπλιστούν και με συμβατικές πολεμικές κεφαλές, αλλά λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας και χρήσης δεν συνίσταται, χωρίς όμως αυτό να είναι απίθανο ειδικά αν η χώρα θέλει να χρησιμοποιήσει το πλήγμα για να στείλει ένα «μήνυμα» αποτροπής δίχως να κλιμακώσει με πυρηνικό πλήγμα.
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ICBM μπορούν να εξαπολύσουν πολλαπλές πολεμικές κεφαλές κατά εχθρικών δυνάμεων και σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές ταχύτητες των κεφαλών, ο αντίπαλος δύσκολα μπορεί να αναχαιτίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά το σύνολό τους. Έστω και μια πυρηνική κεφαλή μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Ινδία, η Βρετανία, το Ισραήλ και η Βόρεια Κορέα είναι οι μόνες χώρες παγκοσμίως που διαθέτουν ICBM σε επιχειρησιακή λειτουργία, ενώ το Πακιστάν έχει πυρηνικά όπλα, όχι όμως διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Πηγή: onalert, newsit, protothema