ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι τζιχαντιστές ανακατεύουν και πάλι την τράπουλα στη Συρία

Οι τζιχαντιστές ανακατεύουν και πάλι την τράπουλα στην Συρία, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Το Χαλέπι έπεσε στους ισλαμιστές-μισθοφόρους της Τουρκίας. Και αρχικά τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σιωπούσαν, σαν να μην είχε υπάρξει το γεγονός! Και βέβαια οι αναλύσεις που είδαμε για την επανέναρξη του εμφυλίου στην Συρία, εξαιρετικά περιορισμένες…

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο ότι οι παγκόσμιοι πόλεμοι δεν υπάρχουν, μέχρι να συγκλίνουν τα μέτωπα των συγκρούσεων και να γίνουν ένα. Η πτώση του Χαλεπίου θα έπρεπε να χτυπάει τέτοιους συναγερμούς, αλλά τίποτα δεν ακούγεται εν Αθήναις! Στην πραγματικότητα, οι γεωπολιτικοί σεισμοί που συγκλονίζουν την Συρία και γενικότερα την περιοχή σηματοδοτούν κάτι σημαντικό – και ας αφορούν απόλυτα τους εξ’ Ανατολών γείτονες.

Αν κάτι έδειξε το διήμερο blitzkrieg των μισθοφόρων της Άγκυρας στην Συρία είναι ότι η τουρκική στρατηγική είναι μακροπρόθεσμη, πολύ στοχευμένη και πετυχαίνει γεωστρατηγικούς στόχους. Δείχνει ένα όραμα, κάτι που εμείς χάσαμε με τις εμφυλιακές μας τριβές μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους που μας κατέτρεξαν μέχρι την καταστροφή της Κύπρου, αλλά και που μας κατατρέχουν μέχρι και σήμερα.

Η εξέλιξη είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί το Χαλέπι θεωρούνταν πολύ καλά θωρακισμένο, αλλά και επειδή έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που οι δυνάμεις του Άσαντ έχασαν σημαντικό έδαφος. Όλα αυτά τα χρόνια, η Τουρκία προετοίμαζε την επόμενη κίνησή της. Τώρα το καθεστώς Ερντογάν έκρινε ότι με όλους τους εμπλεκομένους απασχολημένους σε άλλα μέτωπα, πως ήταν η ευκαιρία να κινηθεί και να λύσει τα δικά του αδιέξοδα στην Συρία, που συμπεριλαμβάνουν την αντιπαράθεση του με τους Κούρδους ανατολικά του Ιντλίμπ και του Χαλεπίου, τους οποίους θέλει να αφανίσει.

Βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν τις πρώτες δυνάμεις των ανταρτών να εισέρχονται στο Χαλέπι. Προηγουμένως υπήρξαν αναφορές και άλλα βίντεο που έδειχναν σκληρές μάχες στα περίχωρα της πόλης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντάρτες εισήλθαν στην πόλη από τα νοτιοδυτικά προάστια, με συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος σε μια περιοχή που απλώνεται στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι. Την ίδια στιγμή τα social βρίθουν αναφορών περί εισβολής των ανταρτών στην Χάμα, ακόμα και για πυροβολισμούς στην Δαμασκό τις οποίες μεταδίδουμε με εξαιρετική επιφύλαξη.

Το Χαλέπι έπεσε…

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες διεθνώς ΜΜΕ, οι αντάρτες έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ενώ πηγές τους δήλωσαν ότι κατέλαβαν και την πόλη Maraat al Numan στην επαρχία Ιντλίμπ, θέτοντας όλη την επαρχία υπό τον έλεγχό τους, κάτι που αποτελεί άλλο ένα σημαντικό πλήγμα για τον Άσαντ.

Προηγουμένως, διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αντάρτες κατάφεραν να κόψουν τον βασικό αυτοκινητόδρομο Μ5 μεταξύ του Χαλεπίου και της Δαμασκού. «Ο αυτοκινητόδρομος έχει πλέον τεθεί εκτός λειτουργίας, αφού άνοιξε ξανά από τις δυνάμεις του καθεστώτος πριν από χρόνια», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αντάρτες έχουν επίσης καταλάβει τη διασταύρωση των αυτοκινητόδρομων Μ5 και Μ4, που συνδέει τη Δαμασκό και το Χαλέπι με τη Λατάκια, ένα προπύργιο του καθεστώτος στην ακτή της Μεσογείου. Στα χέρια του φέρεται επίσης να πέρασε και το αεροδρόμιο.

Ο Μοχάμεντ Μπασίρ, ηγέτης της τζιχαντιστικής ομάδας Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), της οργάνωσης που ηγείται της επίθεσης των ανταρτών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου (29/11): «Αυτή η επιχείρηση στοχεύει να εκδιώξει τις πηγές πυρός του εγκληματικού εχθρού από τις πρώτες γραμμές».

Το HTS, ιδρύθηκε ως Τζαμπάτ αλ-Νούσρα το 2011, ως άμεση θυγατρική της Αλ Κάιντα. Στη συγκρότησή συμμετείχε και ο αρχηγός του Ισλαμικού κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Θεωρήθηκε ως μια από τις πιο αποτελεσματικές και θανατηφόρες ομάδες που πολεμούσαν τον Άσαντ. Όμως, το 2016 ο τότε ηγέτης της, Abu Mohammed al-Jawlani, διαχωρίστηκε από την Αλ Κάιντα, διέλυσε την αλ-Νούσρα και δημιούργησε μια νέα οργάνωση, με το σημερινό της όνομα, όταν συγχωνεύτηκε ένα χρόνο μετέπειτα με πολλές άλλες παρόμοιες ομάδες.

Οι απώλειες στην Συρία

Το Παρατηρητήριο είπε ότι τουλάχιστον 182 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην τρέχουσα επίθεση, εκ των οποίων 102 ήταν μαχητές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, 19 από συμμαχικές της φατρίες. 61 άτομα είναι τουλάχιστον οι απώλειες στις δυνάμεις του καθεστώτος και συμμαχικές του οργανώσεις. Οι αριθμοί ακούγονται πολύ μικροί, με δεδομένο το προηγούμενο πολεμικό ιστορικό των ανταρτικών δυνάμεων. Από την άλλη, όπως φαίνεται και από αναρτήσεις σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, οι δυνάμεις του Άσαντ τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας οχήματα και βαρύ εξοπλισμό.

Οι αντάρτες έχουν καταλάβει δεκάδες πόλεις και χωριά στην ύπαιθρο του Χαλεπίου. Στα χέρια τους είναι μια στρατιωτική βάση, όπλα και άρματα από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το πρακτορείο “NEXTA” στο “Χ”. Δεδομένου ότι η άτακτη φυγή συνήθως προκαλεί έκταση των απωλειών, θα αναμένονταν περισσότερες στις τάξεις του συριακού στρατού.

Πάντως, ένας σημαντικός αριθμός απωλειών των ανταρτών φαίνεται να προκλήθηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Ρωσικά μαχητικά-βομβαρδιστικά επιχειρούν από το 2015 από την αεροπορική βάση Khmeimim, που βρίσκεται κοντά στην Λατάκια, παρέχοντας υποστήριξη στο καθεστώς Άσαντ.

Στο μεταξύ, οι κυβερνητικές δυνάμεις χτυπούν σκληρά τους αντάρτες, καθώς προσπαθούν να αμβλύνουν την προέλασή τους. Σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), οι δυνάμεις του καθεστώτος πραγματοποίησαν τουλάχιστον 125 αεροπορικές επιδρομές και βομβάρδισαν περιοχές σε όλη την Ιντλίμπ και τις επαρχίες του δυτικού Χαλεπίου. Αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι 14.000 εκτοπίστηκαν.

Σκοτώθηκε Ιρανός Ταξίαρχος

Όμως κατά την προέλαση τους, οι δυνάμεις των ανταρτών σκότωσαν έναν αξιωματικό του Σώματος των Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), τον ταξίαρχο Κιομάρς Πουρ Χασέμι. Οι Φρουροί αναγνώρισαν τον θάνατό του και τον χαρακτήρισαν στρατιωτικό σύμβουλο του συριακού καθεστώτος. Ο Διοικητής τους, Υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, παρευρέθηκε σε τελετή για τον Πουρ Χασεμί στην Τεχεράνη, στις 29 Νοεμβρίου.

Οι πληροφορίες για την κατάσταση στην πόλη είναι ακόμα συγκεχυμένες. Όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση έχει σημειώσει σημαντικότατα κέρδη, και μάλιστα ταχύτατα. Η επίθεση των ανταρτών ξεκίνησε την Τετάρτη, προφανώς υπό την ηγεσία του HTS, αλλά περιλαμβάνει επίσης και άλλες συμμαχικές φατρίες, συμπεριλαμβανομένων των συριακών ανταρτικών ομάδων που υποστηρίζονται ανοιχτά από την Τουρκία.

Μετά την επέλαση των μαχητών του HTS από τις βάσεις τους στην ύπαιθρο του Ιντλίμπ, που ελέγχεται από τους αντάρτες, τα βορειοδυτικά της Συρίας έγιναν σκηνικό ορισμένων εκ των πιο σκληρών μαχών που είχε να δει η χώρα, εδώ και αρκετά χρόνια. Στις 29/11, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ ισχυρίστηκε ότι είχε καταλάβει τέσσερις ακόμη πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μανσούρα, πέντε μίλια από το κέντρο του Χαλεπίου.

Οι φιλο-καθεστωτικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να αντιτάξουν αποτελεσματική άμυνα ενάντια στην αιφνιδιαστική επίθεση. Ένας λογαριασμός κοινωνικής δικτύωσης, που συνδέεται με τον συριακό στρατό, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις των επιτιθέμενων υπερτερούν αριθμητικά των καθεστωτικών δυνάμεων γύρω από το Χαλέπι, υπονοώντας ότι ο συριακός στρατός ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αμυνθεί μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις.

Άλλοι χρήστες στα social ανέφεραν ότι οι μονάδες του συριακού στρατού υποχώρησαν προς το al Safirah, νοτιοανατολικά του Χαλεπίου. Την ίδια στιγμή υπάρχουν πολλές αναφορές στα social πως βομβητές και ασύρματοι που βρίσκονται στα χέρια του συριακού στρατού, εκρήγνυνται (το Ισραήλ παραδέχτηκε ότι ήταν πίσω από το γνωστό αιματηρό σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκε στους βομβητές και τα walkie talkies των μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο).

Οι σύμμαχοι του Άσαντ σε άλλες περιπέτειες…

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έστρεψε αλλού τις προτεραιότητες της Μόσχας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που κάλεσε τις συριακές αρχές να ανακτήσουν γρήγορα τον έλεγχο και να αποτρέψουν την επίθεση των ανταρτών, την οποία περιέγραψε ως παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας.

Τα ρωσικά συμφέροντα στη Συρία περιλαμβάνουν την προαναφερθείσα αεροπορική βάση Khmeimim, καθώς και την πρόσβαση σε λιμενικές εγκαταστάσεις στην Tartus. Αυτές οι δύο βάσεις είναι οι μοναδικές ρωσικές εγκαταστάσεις στη Μεσόγειο, καθιστώντας τες άκρως στρατηγικά (αλλά και συμβολικά) έπαθλα που κέρδισε η Μόσχα, ως αντάλλαγμα για τη διάσωση του Άσαντ το 2015.

Σίγουρα είναι πολύ ενδιαφέρον να εξετάσουμε, εν μέσω αυτής της επιχείρησης, πως οι σύμμαχοι του Άσαντ αποδυναμώνονται στην περιοχή, ειδικά το Ιράν και η Χεζμπολάχ, οι μαχητές των οποίων βοήθησαν στην επικράτηση του Άσαντ στον εμφύλιο, πριν από μερικά χρόνια.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία, παρά τις δηλώσεις ότι θα σπεύσει, είναι μάλλον σε δυσχερή θέση για να παράσχει βοήθεια, λόγω των δικών της αναγκών στην Ουκρανία. Υπάρχουν αναφορές ότι η Μόσχα θα προωθήσει δυνάμεις του Africa Corps από διάφορα σημεία της Αφρικής. Πρόκειται για την μισθοφορική οργάνωση που διαδέχτηκε την Wagner, μετά την διάλυση της τελευταίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx