Πώς να φτιάξετε σταφιδόψωμα με βρώμη
12/12/2024Σταφιδόψωμα με βρώμη, ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ για την καθημερινότητα μας, το οποίο μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα. Η συνταγή που παρουσιάζουμε είναι για τέσσερεις-πέντε μερίδες.
Οι σταφίδες χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε πολλά φαγητά και κυρίως σε γλυκά, ενώ από μόνες τους αποτελούν ένα ωραίο σνακ, ειδικά για τους αθλητές. Οι σταφίδες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, καλίου και σεληνίου, ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες. Όταν μάλιστα συνδυάζονται και με άλλα θρεπτικά υλικά, όπως στο σταφιδόψωμο με νιφάδες βρώμης τα καρύδια, τότε το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα ευεργετικό.
ΥΛΙΚΑ
- 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή μισό ολικής και μισό λευκό)
- 100γρ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 150γρ. χλιαρό γάλα
- 2 κουταλιές μέλι
- 1κουταλάκι φυσικό αλάτι
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- ½ κούπα σταφίδες ξανθές
- 1 κουταλιά καρύδι χοντροκομμένο
- 1 κρόκο αυγού
- ½ κουταλάκι κανέλα σε σκόνη
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη βρώμη. Διαλύουμε στο γάλα τη μαγιά και προσθέτουμε στο αλεύρι. Ρίχνουμε το μέλι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, τις σταφίδες και το καρύδι και ζυμώνουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή γάλα αν χρειαστεί ώστε να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή.
Αφήνουμε για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος το μείγμα να ξεκουραστεί. Ζυμώνουμε 4-5 ψωμάκια και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Τα αλείφουμε με το αυγό, αφού προηγουμένως το έχουμε αραιώσει με λίγο νερό, και πασπαλίζουμε με μείγμα από κανέλα και ζάχαρη. Ψήνουμε το σταφιδόψωμο στους 200ο C για 30 λεπτά περίπου.
Η Φωτεινή Καρμανιώλου είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος
Σε συνεργασία με το medNutrition