Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού για την επιστροφή των αργυρών νομισμάτων από την Ελλάδα

Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού για την επιστροφή των αργυρών νομισμάτων από την Ελλάδα

Στην τελετή παρέστη και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών.

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Χάρη στις αποφασιστικές προσπάθειες του Υπουργείου μας και την ισχυρή συνεργασία με την Ελλάδα, 1055 αργυρά νομίσματα προέλευσης Ανατολίας επιστρέφουν στην πατρίδα μας. Αυτά τα ιστορικά αντικείμενα, που αποτελούν σύμβολα του πολιτιστικού μας πλούτου, παραδόθηκαν στον Υπουργό μας @MehmetNuriErsoy σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών».

Τούρκος υπουργός Ersoy: «Αυτά τα νομίσματα που ανήκουν στους Λυδούς, τον πολιτισμό της Ανατολίας που έκοψε το πρώτο νόμισμα στην Ιστορία, επιστρέφουν στη γη όπου ανήκουν. Αυτά τα αντικείμενα τέχνης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διατήρηση του πολιτιστικού μας πλούτου χιλιάδων ετών. Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την Ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά με κάθε αντικείμενο τέχνης που επιστρέφει στη γη όπου ανήκει.

Σε ανάρτηση στο Χ του Τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού: «Ο Υπουργός Τουρισμού @MehmetNuriErsoy συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την 5η Συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Τουρκίας-Ελλάδας για τον Τουρισμό.

Πριν από τη συνάντηση, κατά τις διμερείς συνομιλίες του Υπουργού μας με την κ. Κεφαλογιάννη, αξιολογήθηκαν διεξοδικά οι πολιτιστικές και τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών. Στη συνέχεια, στη συνεδρίαση της επιτροπής που διοργανώθηκε με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν υφιστάμενα κοινά έργα στον τομέα του τουρισμού και μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας».

“Η Ελλάδα παραδίδει στην Τουρκία 1055 λυδικά νομίσματα”, το Anadolu αναφέρει: «Μετά την ανάκτηση από λαθρεμπόρους από τις ελληνικές αρχές, 1055 νομίσματα Λυδίας, τα οποία προσδιορίστηκε ότι ανήκουν στην Τουρκία, παραδόθηκαν στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy στην Αθήνα, Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy παρευρέθηκε αρχικά στην 5η Συνάντηση Μικτής Επιτροπής Τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Ersoy συναντήθηκε με την Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Κεφαλογιάννη, ο Ersoy επεσήμανε ότι ο τουρισμός επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν ο ένας τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τη γαστρονομία και την Ιστορία του άλλου μέσω επισκέψεων.

“Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία ήπιας ισχύος που διευκολύνουν την ανάπτυξη διμερών και πολυμερών σχέσεων και την κατανόηση των εθνών και τα φέρνουν πιο κοντά”, είπε ο Ersoy».

Δηλώνοντας ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική τα τελευταία χρόνια, ο Ersoy είπε, «Χάρη στην αποτελεσματική λειτουργία των μηχανισμών συνεργασίας, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών μεταξύ των δύο χωρών». Η Κεφαλογιάννη τόνισε επίσης ότι οι δύο χώρες έχουν δείξει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να αυξήσουν τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και δήλωσε ότι ο Τουρισμός είναι μια γέφυρα που φέρνει τους λαούς πιο κοντά.

Η Ελλάδα επιστρέφει νομίσματα που ανήκουν στην Τουρκία

Στη συνέχεια ο υπουργός Ersoy μετέβη στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, όπου συναντήθηκε με την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Εκεί πραγματοποιήθηκε τελετή για την παράδοση 1055 νομισμάτων που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας που διεξήχθη βάση υποψίας από τις ελληνικές αρχές στη Συνοριακή Πύλη των Κήπων της Ελλάδας και τα οποία προσδιορίστηκαν ότι ανήκουν στην Τουρκία, με ημερομηνία κοπής την περίοδο από τον 7ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα π.Χ.

Στην ομιλία του, ο Ersoy είπε: «Αυτή η ομάδα ασημένιων νομισμάτων περιλαμβάνει παραδείγματα που ανήκουν στους Λυδούς, τον πολιτισμό της Ανατολίας που έκοψε το πρώτο νόμισμα στην Ιστορία, καθώς και παραδείγματα που κόπηκαν σε πόλεις όπως η Ταρσός, η Σίδη, η Άσπενδος και οι Σόλοι-Πομπηιόπολη, και τώρα επιστρέφουν στη γη όπου ανήκουν χάρη σε αυτή την όμορφη συνεργασία».

Ο υπουργός Ersoy υπενθύμισε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την «Απαγόρευση και Αποτροπή Παράνομων Εισαγωγών και Εξαγωγών, Διαμετακόμισης και Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικών Περιουσιακών Στοιχείων» το 2013 και είπε: «Είναι πολύτιμο να δούμε ότι αυτή η συνεργασία έχει αποφέρει αποτελέσματα μέσω των νομισμάτων που επέστρεψαν σήμερα και είναι ένα σοβαρό κέρδος για τις χώρες μας. Προκειμένου να το προστατεύσουμε και να το ενισχύσουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για τη δημιουργία στενότερων μηχανισμών συνεργασίας και διοργανικών διαύλων επικοινωνίας».

Δηλώνοντας ότι τα 1055 κέρματα που παραδόθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα προσδιορίστηκαν ως προέλευσης Ανατολίας ως αποτέλεσμα της εξέτασης που διενεργήθηκε από ειδικούς, ο Ersoy είπε ότι υπό το φως αυτών των πληροφοριών, η Τουρκία ζήτησε την επιστροφή τους. Ο Ersoy εξήγησε ότι αποφασίστηκε να επιστραφούν τα νομίσματα στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο των διατάξεων της Σύμβασης της UNESCO και της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται ένα αντικείμενο τέχνης από την Ελλάδα στην Τουρκία, ο Ersoy συνέχισε ως εξής: «Νομίζω ότι περάσαμε ένα πολύ σημαντικό κατώφλι με αυτή την ισχυρή συνεργασία για την προστασία του πλούτου της Ιστορίας και του πολιτισμού των χωρών μας. Επειδή οι χώρες μας, που είναι τόποι καταγωγής και διέλευσης πολλών πολιτισμών, διατηρούν τη μνήμη της ανθρωπότητας για χιλιάδες χρόνια στα εδάφη τους, και για να προστατεύσουμε αυτήν την κληρονομιά που είμαστε κληρονόμοι, καταπολεμούμε συνεχώς μια πολύ σοβαρή απειλή όπως π.χ. το λαθρεμπόριο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όταν η απειλή είναι κοινή, είναι απαραίτητο τα μέρη να υιοθετήσουν κοινή στάση για να την ξεπεράσουν και να συνεργαστούν σθεναρά χωρίς συμβιβασμούς σε αυτό.

Ως Τουρκία και Ελλάδα, δείξαμε για άλλη μια φορά σε όλους σήμερα εδώ ότι έχουμε αυτή την επίγνωση και ότι έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μας να δούμε αυτή τη σχολαστική και υποδειγματική προσέγγιση να επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλες τις χώρες εμπορίου και εισόδου».

Ο Ersoy δήλωσε ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να αποτελεί στόχο προτεραιότητας για όλες τις χώρες και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να καθιερωθεί διεθνής συντονισμός και συνεργασία με γνώμονα τα αποτελέσματα.

Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα στήριξε την Τουρκία στην «επιστροφή της Σφίγγας Boğazköy από τη Γερμανία», ο Ersoy είπε: «Ως Τουρκία, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα στα Μάρμαρα του Παρθενώνα (Ελγίνεια) με την ίδια ευαισθησία και αίσθημα δικαιοσύνης. Αυτά τα τεράστια αντικείμενα τέχνης πρέπει να παραδοθούν στους ανθρώπους που είναι οι αρχικοί ιδιοκτήτες του πολιτισμού που τα δημιούργησε, στον ελληνικό λαό, και να επιστρέψουν στη γη όπου ανήκουν. Εύχομαι ειλικρινά ότι οι μέρες που θα επισκεφτούμε μαζί τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα έρθουν το συντομότερο δυνατό».

Η Μενδώνη ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που πλήττονται από το λαθρεμπόριο ιστορικών αντικειμένων.

Τονίζοντας ότι όλα τα ιστορικά ευρήματα πρέπει να επιστρέψουν στα εδάφη όπου ανήκουν, η Μενδώνη είπε: «Ως εκ τούτου, βιώνουμε μεγάλη χαρά σήμερα καθώς παραδίδουμε τα ιστορικά αντικείμενα στη χώρα όπου ανήκουν». Η Μενδώνη ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Τουρκίας για την επιστροφή στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που ανήκουν στην Ελλάδα και βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Μενδώνη δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας ιστορικών αντικειμένων. Μετά την τελετή, η Μενδώνη παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ersoy 1055 νομίσματα του Λυδικού πολιτισμού, τα οποία προσδιορίστηκε ότι ανήκουν στην Τουρκία.

Σχετικά ρεπορτάζ

Ειδησεογραφικό πρακτορείο Demirören (DHA) «Ο υπουργός Ersoy συναντήθηκε με την Ελληνίδα υπουργό Τουρισμού Κεφαλογιάννη».

STAR «Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy συναντήθηκε με την Ελληνίδα Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη: Αξιολογήσαμε τις πολιτιστικές και τουριστικές μας σχέσεις».

Son Dakika «Τουρκία και Ελλάδα ενισχύουν τις τουριστικές σχέσεις».

TRT Haber «1055 λυδικά νομίσματα παραδόθηκαν στην Τουρκία».

Milliyet «Η Ελλάδα παραδίδει στην Τουρκία 1055 νομίσματα που ανακτήθηκαν από λαθρέμπορους!».

Hürriyet «Η Ελλάδα παραδίδει στην Τουρκία 1055 νομίσματα των Λυδών».

Aksam «Λυδικά νομίσματα που παραδόθηκαν στην Τουρκία».

Sözcü «Παρελήφθησαν από την Ελλάδα: 1055 νομίσματα βρίσκονται πλέον στο τουρκικό έδαφος όπου ανήκουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx