Ρωσία: Πιθανή απάντηση στα σχέδια “στρατιωτικοποίησης” της ΕΕ
07/03/2025
Η Ρωσία ενδέχεται να χρειαστεί να αντιδράσει στα σχέδια της ΕΕ, τα οποία χαρακτηρίζει ως προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του μπλοκ, το οποίο την αντιμετωπίζει ως κύριο αντίπαλό του.
Την Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών και τη στήριξη της Ουκρανίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία λόγω των αλλαγών στην αμερικανική πολιτική υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.
«Βλέπουμε ότι η ΕΕ συζητά ενεργά τη στρατιωτικοποίησή της και την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα. Παρακολουθούμε προσεκτικά αυτή τη διαδικασία, καθώς η ΕΕ παρουσιάζει τη Ρωσία ως κύριο αντίπαλό της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αυτό, φυσικά, θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα έντονης ανησυχίας για εμάς και θα μπορούσε να υπάρξει η ανάγκη να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ως απάντηση για την εγγύηση της ασφάλειάς μας. Και, φυσικά, τέτοια συγκρουσιακή ρητορική και συγκρουσιακός τρόπος σκέψης, όπως αυτός που βλέπουμε τώρα στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έρχονται σε αντίθεση με τη διάθεση για εξεύρεση ειρηνικής διευθέτησης του ουκρανικού».
Σημείο εκκίνησης για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα μπορούσε να είναι ένα προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας, το οποίο συζητήθηκε ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία στην Κωνσταντινούπολη το 2022. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοξένησε τις αρχικές συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.