ΣΙΝΕΜΑ

“Η Ταξιδιώτισσα”: Μια ποιητική οδύσσεια στη Σεούλ

"Η Ταξιδιώτισσα": Μια ποιητική οδύσσεια στη Σεούλ

Η Ταξιδιώτισσα, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν είναι απλώς ένα φιλμ, αλλά μια υπαρξιακή πνευματική εμπειρία. Ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας μάς προσφέρει μια ποιητική, θεατρολογική και πολιτισμική ανάγνωση αυτής της κορεάτικης παραγωγής, που λειτουργεί ως καθρέφτης της ανθρώπινης αναζήτησης και συμφιλίωσης με το πεπρωμένο.

Δεν πρόκειται ακριβώς για ένα road movie στη σύγχρονη Νότια Κορέα, καθώς βλέπουμε μόνο έναν εμβληματικό, βαθμιδωτό, απόκρημνο βράχο και μερικές γωνίες από κάποιο πάρκο με μοντέρνα κτήρια.

Πρόκειται μάλλον για μια εσωτερική περιπλάνηση, μια Νέκυια, μια κάθοδο στον Άδη και μια μυητική συμφιλίωση με τον επερχόμενο Θάνατο μιας ώριμης περιηγήτριας, η οποία επιβιώνει στο «τώρα» και στο εκάστοτε «εδώ», ζώντας κάθε στιγμή ως καζαντζακική «πρώτη και τελευταία».

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ είναι συγκλονιστική μέσα στην επιτηδευμένα «αυτοσχεδιαστική» της απλότητα. Διδάσκει ήθος στους άλλους Ασιάτες ηθοποιούς και πετυχαίνει πολλαπλές, πολυεπίπεδες και παράπλευρες ωφέλειες:

  • Μια μεταμοντέρνα μέθοδο εκμάθησης ξένων γλωσσών μέσω των συναισθημάτων.
  • Ένα κινηματογραφικό ύφος που μοιάζει «τυχαίο», «διαδραστικό», «αυθόρμητο» αλλά όχι πρόχειρο ή μελό.
  • Ανακεφαλαιώνει ερμηνευτικούς υποκριτικούς κώδικες ως συνεχίστρια των πανάρχαιων διονυσιακών τεχνιτών.
  • Αποδεικνύει έμπρακτα ότι μπορεί να παραμένει πειστική ενζενύ, ακόμη και μετά τα 70.
  • Προβάλλει τη σαιξπηρική θεώρηση της ζωής ως μιας τεράστιας θεατρικής σκηνής.
  • Συμφιλιώνει, ως πολιτιστική διπλωμάτισσα, την Ευρώπη με την Ασία.
  • Αναδεικνύει την έννοια της συμπερίληψης και της πολυπολιτισμικότητας στις σύγχρονες, ανοιχτές κοινωνίες.
  • Μοιάζει σαν όλο το φιλμ να γράφτηκε πάνω της.

Καθρεφτίζει το βίωμα μιας ζωής πλήρους, μιας προσωπικής Οδύσσειας, χωρίς ανυπομονησία για το τέλος – με την καβαφική «Ιθάκη» να περιμένει εκεί, σταθερή και υπομονετική.

Μια ιδιότυπη ποιητική εμπειρία

Η Ταξιδιώτισσα είναι μια ιδιότυπη ποιητική ταινία, με αργούς αφηγηματικούς ρυθμούς, οικολογική, ουμανιστική, φιλάνθρωπη και ενδεχομένως φιλόζωη.

Δείτε την ως αγχολυτικό και μυοχαλαρωτικό, μετά από μια κουραστική μέρα δουλειάς.

Τίτλος: Η Ταξιδιώτισσα (Yeohaengjaui Pilyo / A Traveler’s Needs)

Έτος: 2024

Διάρκεια: 90’

Είδος: Δραματική

Χώρα: Νότια Κορέα

Σκηνοθεσία: Χονγκ Σανγκ-σου

Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Λι Χιε-γιονγκ, Χάε-Χίο Κουόν

Αξιολόγηση: ★★★½

Υπόθεση: Η Ίρις, που δεν κρύβει την αδυναμία της στο κορεάτικο μαγκεόλι (αλκοολούχο ποτό από ρύζι), παραδίδει μαθήματα γαλλικών σε δύο Κορεάτισσες, χωρίς να έχει διδακτική πείρα. Κανείς δεν γνωρίζει πώς βρέθηκε στη Σεούλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx