Σολομός τεριγιάκι σε λίγα απλά βήματα
29/04/2025
Όταν αναφερόμαστε στην Ασιατική κουζίνα, αναφερόμαστε στις βασικές σχολές της, όπως η κινεζική, η ταϊλανδέζικη, η ινδική κ.λπ. Μια από τις σημαντικότερες ασιατικές κουζίνες είναι η Ιαπωνική, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητάς της.
Αν και στο άκουσμα της Ιαπωνικής κουζίνας το μυαλό μας πάει στα ωμά και παστά τους, όπως το sushi, στην περίπτωσή μας θα σταθούμε στον βασιλιά της μοντέρνας Ιαπωνικής κουζίνας, τον Σολομό Τεριγιάκι (Teriyaki Salmon). Η λέξη τεριγιάκι (照り焼き) προέρχεται από την Ιαπωνία και σημαίνει “γυαλιστερό ψήσιμο” – teri (=γυαλάδα) και yaki (=ψήσιμο).
Αναφέρεται σε μια μέθοδο μαγειρέματος όπου το κρέας ή το ψάρι (συνήθως σολομός, κοτόπουλο ή μοσχάρι) μαρινάρεται σε μια γλυκιά- αλμυρή σάλτσα από σόγια, μιρίν, σάκε και ζάχαρη ή μέλι και, στη συνέχεια, ψήνεται ή τηγανίζεται, δημιουργώντας μια γυαλιστερή, καραμελωμένη επιφάνεια.
Η τεχνική του τεριγιάκι ξεκίνησε στην Ιαπωνία τον 17ο αιώνα, όταν η σάλτσα σόγιας έγινε ευρέως διαθέσιμη. Αρχικά, χρησιμοποιούνταν για να συντηρήσουν και να νοστιμίσουν ψάρια, όπως ο τόνος ή το σκουμπρί, που ψήνονταν σε ανοιχτή φωτιά. Η προσθήκη γλυκαντικών, όπως το μιρίν και η ζάχαρη, έδωσε τη χαρακτηριστική γυαλάδα και ισορροπία γεύσεων. Ο σολομός, αν και δεν ήταν το αρχικό υλικό, έγινε δημοφιλής τον 20ό αιώνα, όταν η Ιαπωνία άρχισε να εκσυγχρονίζεται και να εισάγει δυτικές επιρροές στη διατροφή της.
Ο Σολομός Τεριγιάκι είναι ένα νοστιμότατο πιάτο, συνδυάζοντας τη λιπαρότητα του ψαριού με τη γλυκιά σάλτσα. Συνοδεύεται συχνά με ρύζι και λαχανικά στον ατμό.
Σολομός Τεριγιάκι: Υλικά (για 2 μερίδες)
Πάμε να φτιάξουμε έναν κλασικό Σολομό Τεριγιάκι με δύο απλά βήματα και σχετικά γρήγορα, εφόσον έχουμε προμηθευτεί πρώτα, τα βασικά μας υλικά:
2 φιλέτα σολομού (150-200 γρ. το καθένα, με το δέρμα)
3 κουταλιές σούπας σάλτσα σόγιας
2 κ.σ. μιρίν για την γυαλάδα της σάλτσας
1 κ.σ. σάκε
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. φυτικό λάδι (ηλιέλαιο ή σησαμέλαιο)
Μαρινάρισμα
Ξεκινώντας να φτιάξουμε σολομό Τεριγιάκι: σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη σάλτσα σόγιας, το μιρίν, το σάκε και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.
Βάζουμε τα φιλέτα σολομού στη μαρινάδα, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά, και τα αφήνουμε για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν τα αφήνουμε παραπάνω, γιατί η σόγια μπορεί να “κάψει” το ψάρι και να το κάνει σκληρό. Βγάζουμε τον σολομό από τη μαρινάδα και τον σκουπίζουμε ελαφρά με πινέλο (όχι χαρτί κουζίνας) για να φύγει η υγρασία – αυτό βοηθάει στο ψήσιμο να γίνει πιο τραγανή η κρούστα. Κρατάμε τη μαρινάδα στην άκρη για τη σάλτσα.
Ψήσιμο
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Το τηγάνι πρέπει να είναι ζεστό στην μεσαία σκάλα, για να μην καεί ο σολομός εξωτερικά πριν ψηθεί μέσα. Βάζουμε τα φιλέτα σολομού με το δέρμα προς τα κάτω και ψήνουμε για 3-4 λεπτά, χωρίς να τα πειράξουμε, μέχρι το δέρμα να γίνει τραγανό και το κάτω μέρος να πάρει χρυσαφί χρώμα.
Το κλειδί εδώ είναι να μην τα γυρίσουμε νωρίς, για να πετύχουμε την τέλεια κρούστα. Γυρίζουμε προσεκτικά τα φιλέτα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους. Ο σολομός πρέπει να είναι ροζ και ζουμερός στο κέντρο – αν τον παραψήσουμε, θα στεγνώσει.
Σύνθεση
Ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρινάδα στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 1-2 λεπτά, γυρίζοντας τα φιλέτα μέσα στη σάλτσα, μέχρι να καραμελώσει και να γίνει γυαλιστερή, περιχύνοντας τον σολομό καθώς πήζει. Σερβίρουμε αμέσως, με τη σάλτσα από το τηγάνι να καλύπτει τον σολομό για έξτρα γεύση. Γαρνίρουμε με λαχανικά στον ατμό και ρύζι.
Ο Σολομός Τεριγιάκι ιδανικά συνοδεύεται με Σάκε αλλά και ένα ερυθρό Συρά ή Τεμπρανίγιο ταιριάζει καταπληκτικά!
Συνταγή και Φωτογραφίες του Νίκου Ζάππα.
Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε στο Taos Tai Restaurant, Paros