Η Ρόδος αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος προορισμός για Τούρκους τουρίστες

Η Ρόδος αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος προορισμός για Τούρκους τουρίστες

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής βίζας κατά την άφιξη που εφαρμόζει η Ελλάδα σε 12 νησιά του Αιγαίου

  • Περισσότεροι από 72.000 ταξιδιώτες μετακινήθηκαν από και προς τη Ρόδο μέσω Μαρμαρίδας μόνο στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025.
  • 60.000 εξ αυτών χρησιμοποίησαν τακτικά δρομολόγια φέρι, αποτυπώνοντας τη Ρόδο ως τον πιο δημοφιλή προορισμό του προγράμματος.
  • Η ιστορική και πολιτιστική σύνδεση της Ρόδου με την οθωμανική περίοδο, καθώς και η έντονη εμπορική και τουριστική δραστηριότητα, φαίνεται να την καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική για Τούρκους επισκέπτες.

Τουριστικό αφιέρωμα στη Ρόδο

Με τίτλο «Τούρκοι τουρίστες συρρέουν στη Ρόδο καθώς επεκτείνεται το πρόγραμμα έκδοσης βίζας κατά την άφιξη», δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην εφ Türkiye Today, όπου αναλύεται η ενισχυμένη τουριστική ροή από την Τουρκία προς ελληνικά νησιά του Αιγαίου, και κυρίως προς τη Ρόδο, χάρη στην επέκταση του ειδικού προγράμματος βίζας κατά την άφιξη για Τούρκους πολίτες.

Αύξηση τουριστικής κίνησης στη Ρόδο

Σύμφωνα με το Patronlar Dünyası, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης βίζας express σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει ήδη αποδώσει καρπούς, με τη Ρόδο να καταγράφει θεαματική αύξηση αφίξεων. Ειδικότερα, πάνω από 72.000 διαδρομές καταγράφηκαν μεταξύ Μαρμαρίδας και Ρόδου κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, εκ των οποίων οι 60.000 πραγματοποιήθηκαν με φέρι.

Η πολιτική αυτή τέθηκε σε ισχύ στις 30 Απριλίου 2025, επιτρέποντας στους Τούρκους ταξιδιώτες την ευκολότερη πρόσβαση στα ελληνικά νησιά με λιγότερα δικαιολογητικά και χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία θεώρησης μέσω προξενικών αρχών.

Επέκταση του προγράμματος βίζας κατά την άφιξη

Η βίζα κατά την άφιξη, η οποία μέχρι πρότινος εφαρμοζόταν μόνο για πέντε νησιά (Κω, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο και Χίο), επεκτάθηκε πλέον και στη Λέρο, Λήμνο, Κάλυμνο, Καστελλόριζο και Σύμη. Οι ενδιαφερόμενοι Τούρκοι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα έγγραφα είτε απευθείας στα σημεία εισόδου είτε, ιδανικά, εκ των προτέρων μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων που συνεργάζονται με τις γραμμές των φέρι.

Το κόστος της βίζας ανέρχεται στα 60 ευρώ, έχει ισχύ από μία έως επτά ημέρες, και περιορίζεται μόνο στο νησί έκδοσης, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης στην ηπειρωτική Ελλάδα ή άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ρόδος: Προορισμός με ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο

Η Ρόδος αναδεικνύεται ως κορυφαίος προορισμός για Τούρκους επισκέπτες, χάρη στην εγγύτητα, την πολιτισμική οικειότητα και τον πλούτο αξιοθέατων. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η Παλιά Πόλη, η Πλατεία Ιπποκράτη, η Ακρόπολη της Λίνδου, η Κοιλάδα των Πεταλούδων και το λιμάνι Μανδράκι.

Το νησί φέρει έντονα τα ίχνη της οθωμανικής παρουσίας, καθώς βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία επί σχεδόν τέσσερις αιώνες, μετά την κατάκτησή του από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή το 1522. Σήμερα, τζαμιά, λουτρά, βιβλιοθήκες και μαυσωλεία της εποχής αυτής αποτελούν σημεία ιδιαίτερου ιστορικού και συναισθηματικού ενδιαφέροντος για τους Τούρκους επισκέπτες. Ενδεικτικά, το ζεύγος Emel και Muharrem Kebiz, που ταξίδεψε από το Fethiye, δήλωσε: «Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων μας. Μας στενοχώρησε μόνο που μερικά οθωμανικά μνημεία έχουν μετατραπεί σε εμπορικά καταστήματα».

Θετική ανταπόκριση από την τοπική αγορά

Έλληνες καταστηματάρχες και επιχειρηματίες στη Ρόδο δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη δυναμική αγοραστική παρουσία των Τούρκων τουριστών, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα. Τονίζεται επίσης ότι η κοινή ιστορική διαδρομή και η γεωγραφική εγγύτητα ενισχύουν τις πολιτισμικές ανταλλαγές και προσφέρουν οφέλη και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Πρόσβαση και παγκόσμια κληρονομιά

Η Ρόδος, το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, απέχει μόλις 11 ναυτικά μίλια από την τουρκική ακτή της χερσονήσου Bozburun. Είναι προσβάσιμη με καθημερινά δρομολόγια φέρι από την Αλικαρνασσό, τη Μαρμαρίδα και το Fethiye, με διάρκεια ταξιδιού περίπου μία ώρα.

Η Μεσαιωνική Πόλη και το Κάστρο της Ρόδου, που αποτελούσαν έδρα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη, περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, προσελκύοντας λάτρεις της Ιστορίας από όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx