Επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας λίγο πριν την τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων

Επιθέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας λίγο πριν την τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων
epa12129845 Residents clear debris at the site of a nine-storey residential building struck by a drone in Kyiv, Ukraine, 24 May 2025, amid the ongoing Russian invasion. Nobody was killed, but at least 15 people were injured in overnight strikes on multiple residential areas of Kyiv, according to the State Emergency Service. Russia launched a large-scale attack using at least 14 ballistic missiles and 250 drones across Ukraine. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η Ουκρανία δέχθηκε νωρίς σήμερα το πρωί μια νέα μαζική ρωσική αεροπορική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, ενώ στη Μόσχα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα υποχρέωσαν αεροδρόμια να κλείσουν προσωρινά, μερικές ώρες πριν από μια τελευταία προγραμματισμένη ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι από πλευράς τους αναφέρουν τραυματίες και 3 νεκρους σε πέντε διαφορετικά ουκρανικά πλήγματα στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ και στο Ντονιέτσκ, προσθέτοντας ότι κατέρριψαν 100 drone που ειχαν στόχο αστικές περιοχές.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης δράσης περιέγραψαν σήμερα, με μήνυμά τους στο Telegram, μια «νύκτα τρόμου στην περιφέρεια του Κιέβου, καθώς η μαζική νυχτερινή επίθεση προκάλεσε τέσσερις θανάτους και 16 τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων σε τρία παιδιά».

Περισσότερα από δέκα ρωσικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εντοπίσθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίεβο, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν εκρήξεις. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τέθηκε σε συναγερμό για αεροπορική επίθεση έπειτα από εκτοξεύσεις πυραύλων κρούζ.

Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε πέντε drones και ένδεκα πυραύλους μονο στην περιφέρεια του Κρίβι Ριχ, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της κεντρικής Ουκρανίας Ολεξάντρ Βικούλ. Οι τοπικές αρχές επισήμαναν πως επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στις περιφέρειες της Χερσώνας και της νότιας Ουκρανίας και στο Τερνοπίλ στα δυτικά.

Στη Μόσχα, ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν έκανε λόγο για περισσότερα από δέκα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη ρωσική πρωτεύουσα, όμως δεν ανέφερε θύματα. «Το προσωπικό των υπηρεσιών άμεσης δράσης εργάζεται στο σημείο όπου έπεσαν τα συντρίμμια», έγραψε στο Telegram.

Τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο, το Σερεμέτιεβο, έκλεισαν προσωρινά και στη συνέχεια επαναλειτούργησαν νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Rossaviatsia.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται εν μέσω ανταλλαγής αιχμαλώτων, ένας τελευταίος σταθμός στην οποία προβλέπεται για σήμερα. Ήταν το μοναδικό απτό αποτέλεσμα των πρώτων άμεσων συνομιλιών ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς στα μέσα Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες, Σάββατο, 307 ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου ανταλλαχθήκαν με τον ίδιο αριθμό ουκρανών στρατιωτικών, ανακοίνωσαν το Κίεβο και η Μόσχα. Η ανταλλαγή αιχμαλώτων και πτωμάτων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στη μάχη παραμένει ο μοναδικός μέχρι στιγμής τομέας συνεργασίας ανάμεσα Μόσχας και Κιέβου. Θεωρητικά, από αύριο αναμένονται εκατέρωθεν οι προτάσεις που συμφωνήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή η κάθε πλευρά να καταθέσει το δικό της σχέδιο για τους όρους ειρήνευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx