Η μεγάλη επιστροφή της Ευρώπης στο μιλιταρισμό
16/06/2025
Η διαχείριση της ήττας σε συνθήκες απελπισίας, απ΄ τα επικίνδυνα πολιτικά μηδενικά των ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων, ενός αχρείαστου πολέμου, που τον έκαναν δικό τους, εκτός απ’ την υπονόμευση κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας και την υστερική Ρωσοφοβική προπαγάνδα, οδηγεί και σε παροξυσμό υποχρεωτικών εξοπλισμών.
Πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ του Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας, περιφερόμενος, επαναφέρει τη γνωστή εκβιαστική ρητορική του για αύξηση των Στρατιωτικών δαπανών κάθε χώρας, σταδιακά στο 5% του ΑΕΠ. Ελπίζοντας σε ικανοποίηση της νέας Κυβέρνησης των ΗΠΑ και πιθανή συμπόρευσή της με όποια μορφή, στη συνέχιση του πολέμου. Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβάλει την κατασκευασμένη Ρωσική απειλή, υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη, που ξεπερνά τα όρια της γελοιότητας. Εκφοβίζει και απειλεί, για πενταπλάσιες άμεσα δαπάνες Αεράμυνας, από χώρες που δεν αντέχουν οικονομικά.
Σε πέντε χρόνια θα μας επιτεθεί η Ρωσία, θέλει να προκαλέσει ανησυχία. Αν δεν κάνουμε ό,τι λέει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “θα πρέπει να μάθουμε Ρωσικά ή να μετακομίσουμε στη Νέα Ζηλανδία”. Όποιος αρνείται να μάθει Ρωσικά, τότε θα πληρώσει 5% του ΑΕΠ για όπλα.
Οι Στρατιωτικές δαπάνες της ΕΕ ήταν το 2024 1,9% του ΑΕΠ 326 δις., σχεδόν τριπλάσιες έναντι 135 δις της Ρωσίας και 960δις των ΗΠΑ, μετά από αύξηση 30% σε σχέση με το 2021, ενώ θα φθάσουν σε νέο ύψος το 2025 (Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης -SIPRI)). Γιατί πρέπει να υπερδιπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια και ακόμη να ξεπεράσουν τα επίπεδα της περιόδου του ψυχρού πολέμου, όπου για πολλά χρόνια διατηρούνταν πάνω από 3% του ΑΕΠ;
Μετά απ’ το τέλος του Ψυχρού πολέμου και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, χωρίς καμία απειλή απ’ τα ανατολικά, και παρά τη συνεχή επιθετική επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά με 14 Χώρες, καταπατώντας όλα τα συμφωνηθέντα, οι Στρατιωτικές δαπάνες του συνόλου των Ευρωπαϊκών Χωρών παρέμειναν αρκετά κάτω του 2% του ΑΕΠ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε και αποτελεί η Χώρα μας, λόγω της μοναδικής και μόνιμης διαρκούς Τουρκικής απειλής.
Όταν οι αντίστοιχες δαπάνες των ΗΠΑ, μιας υπερδύναμης με 900 στρατιωτικές Βάσεις στον Κόσμο φθάνουν το 3,4% του ΑΕΠ, γιατί οι Ευρωπαϊκές πρέπει να πάνε στο 5%; Με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια παράρτημα της συμμορίας των πλέον αντιδραστικών κύκλων της προηγούμενης Κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκπέμποντας σχιζοφρενικό μίσος και διχασμό, αποφασίζεται η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης με 800 δις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε μια θεσμική ανατροπή ρόλων, για το “Ποιος Κυβερνά την Ευρώπη”, η έγκριση απ’ το Συμβούλιο και η επαναφορά του συνθήματος του Χίτλερ το 1935 “Επανεξοπλίστε τη Γερμανία”, είναι μόνον τυπικό θέμα, όπως συμβαίνει για κάθε πρόταση-απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μιλιταρισμός καταστροφής
Η προέλευση των 800 δις του “Rearm Europa 2030” απ’ την τελματωμένη Ευρωπαϊκή οικονομία για την καταπολέμηση της κατασκευασμένης Ρωσοφοβίας, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης με συνέχιση του πολέμου τα επόμενα χρόνια, θα στηριχθεί σε 4 πυλώνες:
1. Κανονισμός θέσπισης του Μέτρου “Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη” (SAFE), με ενισχύσεις για Δάνεια 150 δις απ’ τα Κράτη μέλη μέσω Κοινών Προμηθειών. Θεωρείται πως το 65% των Δαπανών θα απευθύνεται σε Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, αλλά και σε Βρετανικές και Τουρκικές, λόγω απέλπιδας προσπάθειας εξεύρεσης όπλων για συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Απ’ τις σημερινές Ευρωπαϊκές Δαπάνες για πολεμικό υλικό, όπως αναφέρει και η Έκθεση Ντράγκι, το 65% απευθύνεται σε επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ για 5 τουλάχιστον Χώρες του ΝΑΤΟ όπως Βρετανία, Σουηδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία φθάνει το 90%.
2. Στρατιωτικές Δαπάνες που αυξάνουν το Δημόσιο Έλλειμμα πέραν του 3% του Συμφώνου Σταθερότητας για το Ευρώ, δεν θα προσμετρώνται. Όπως αναφέρει με πομπώδη τρόπο η Επιτροπή, μια αύξηση στρατιωτικών Δαπανών με τη διευκόλυνση αυτή κατά 1,5% του ΑΕΠ απ’ τα Κράτη Μέλη, θα αποφέρει Δημοσιονομικό χώρο για στρατιωτικές Δαπάνες 650 δις. Έτσι θα έχουμε το επίσημο και το ανεπίσημο-πραγματικό Έλλειμμα και Χρέος τύπου Greek Statistiks, εν μέσω ήδη υψηλών Ελλειμμάτων και Χρεών για τις περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες.
Οι Αγορές στις οποίες θα προσφεύγουμε για δανεισμό, δεν θα λαμβάνουν υπ’ όψιν το πραγματικό και την ανάλογα επιβαρυμένη πιστοληπτική μας ικανότητα; Μήπως θα τους αρκεί ένα Πιστοποιητικό Ρωσοφοβικής Υστερίας, που με χαρά μπορεί να παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή…; Ποιος θα πληρώσει στο τέλος αυτές τις άχρηστες στρατιωτικές Δαπάνες, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες, για την Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα και το Κοινωνικό Κράτος;
3.Επενδύσεις σε Υποδομές Άμυνας, που μπορούν να προέλθουν από μεταφορά και αφαίρεση πόρων άλλων Τομέων της Οικονομίας και Κοινωνίας, για να υπηρετήσουν τον Κύριο πλέον σκοπό της Ευρώπης, που είναι η πολεμική Οικονομία. Η Ασφάλεια της, προϋποθέτει συνέχιση του πολέμου, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που έχουμε γι’ αυτόν.
4. Δανεισμός απ’ την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για χρηματοδότηση και προσέλκυση Ιδιωτικών Κεφαλαίων σε Ιδιωτικές Επενδύσεις Άμυνας. Κινητοποίηση για κούρσα εξοπλισμών με όλα τα μέσα.
Προς τι ο παροξυσμός στην Ευρώπη;
Προς την ίδια κατεύθυνση και φανατισμό, ξεκίνησε ο Επανεξοπλισμός της Γερμανίας, προκειμένου, όπως διακηρύσσεται, να δημιουργήσει τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη. Με ιστορικό άλμα μεταπολεμικά στις Στρατιωτικές Δαπάνες, που εκτινάχθηκαν στα 84 δις το 2024 λόγω και των ενισχύσεων του Πολέμου, έχουμε Στρατιωτική μεταμόρφωση της Γερμανίας, με αλλαγή της μεταπολεμικής της Ταυτότητας. Με κατάργηση του Συνταγματικού Ορίου Χρέους πέραν του 1% του ΑΕΠ και Ειδικό Αμυντικό Ταμείο 500 δισ, εν μέσω ορυμαγδού Ρωσοφοβικής προπαγάνδας, που φθάνει τα όρια της γελοιότητας, όπως η εξαγγελία ενός εκατομμυρίου καταφυγίων 30 δις για τα επόμενα 10 χρόνια, ο Γερμανικός Μιλιταρισμός επιστρέφει, με ιδεολογικές καταβολές απ’ το πλέον σκοτεινό για την ανθρωπότητα παρελθόν του. Για να πάει που; Ονειρεύονται τη Ρεβάνς;
Είναι χαρακτηριστική, πριν λίγες μέρες, η δημόσια υπενθύμιση απ’ τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στον Γερμανό Καγκελάριο, κατά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, της ιστορικής Δήλωσης του Στρατηγού Μακ Άρθουρ: “Μην επιτρέψετε ποτέ στη Γερμανία να επανεξοπλισθεί.” Σε κατάσταση “πολεμικής ετοιμότητας” λόγω της “Άμεσης και πιεστικής Ρωσικής απειλής” έθεσε τη Χώρα ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Εξήγγειλε συγχρόνως ένα τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμών σε συμβατικά και πυρηνικά όπλα με στόχο το 2,5% του ΑΕΠ, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και περικοπών στο Κοινωνικό Κράτος. Σφιχταγκαλιάζοντας και καθοδηγώντας το νέο συνεταίρο την Ευρώπη, θεωρεί χρυσή ευκαιρία και προνομιακό πεδίο δράσης, για την πραγματοποίηση των παραδοσιακών Αγγλικών τυχοδιωκτισμών.
Μαζί τους πρωτοστατεί η Γαλλία, με στρατιωτικές Δαπάνες 59,6δις, 2,06% του ΑΕΠ, εξαγγέλοντας αύξηση στο 3,6%, με Δημοσιονομικό Έλλειμμα άνω του 6,5% του ΑΕΠ και Δημόσιο Χρέος που ξεπερνά το 120% σε μια τελματωμένη Οικονομία. Στα δεδομένα αυτά, η κούφια πολεμοκάπηλη ρητορική και επικοινωνιακή λεονταρισμοί, ανίκανων και ηττημένων ηγετών της λεγόμενης “Συμμαχίας των Προθύμων” με πολιτική νομιμοποίηση κοντά στο 20% του Εκλογικού Σώματος, δεν μπορούν να κρύψουν τα τραγικά τους αδιέξοδα.
Μετά και την κρίση ενότητας της συλλογικής Δύσης, όπου ο ηγέτης του πολέμου μετατρέπεται σε μεσολαβητή και αποστασιοποιείται σταδιακά, αρνούμενος να διαχειρισθεί το Βιετνάμ ενός χαμένου πολέμου του Μπάϊντεν, η παράνοια και ο πολεμικός παροξυσμός των Ευρωπαϊκών Θεσμών και κυβερνήσεων οδηγεί, την Ευρώπη στην καταστροφή και την δυστυχή Χώρα σε μεγαλύτερη σφαγή και ερείπια, καθυστερώντας την αναπόφευκτη Συνθηκολόγηση.
Καμία Χώρα, ακόμη και αν δεν ήταν υπερδύναμη, δεν θα επέτρεπε ποτέ στην πόρτα της, τον εξανδραποδισμό εκατομμυρίων ομοεθνών της και την εγκατάσταση προγεφυρόματος-αιχμής του δόρατος της Δυτικής επιθετικότητας. Οι τεράστιοι και πολύτιμοι πλουτοπαραγωγικοί πόροι και η ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας, μιας οικονομίας με υψηλό βαθμό συμπληρωματικότητας με την ΕΕ, αποτελούν μια μοναδική τεράστια δυνατότητα για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη και Ευημερία. Όταν τους είχε με επανένωση, Ειρήνη, αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία, όπου κανείς δεν απείλησε κανέναν, όπως τα τελευταία 35 χρόνια, μεγαλούργησε. Όταν πέντε φορές το επεδίωξε με αποικιοκρατικές μεθόδους, γνώρισε τη συντριβή. Ναπολέων, δυο Κριμαϊκοί πόλεμοι, Χίτλερ και τώρα Μπάϊντεν με 40 υποτελείς χώρες. Η Ρωσία δεν είναι Αφρική.