Παραδόθηκε το πρώτο σύστημα Oreshnik στο ρωσικό στρατό

Παραδόθηκε το πρώτο σύστημα Oreshnik στο ρωσικό στρατό

Η Ρωσία παρήγαγε και παρέδωσε το πρώτο σύστημα Oreshnik στα στρατεύματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την συνάντηση που είχε με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης την επιτυχή δοκιμή του τελευταίου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik και είπε ότι «σε περίπτωση μαζικής χρήσης των πυραύλων Oreshnik σε μία μόνο επίθεση, η ισχύς τους θα είναι συγκρίσιμη με των πυρηνικών όπλων, χωρίς να είναι όπλο μαζικής καταστροφής, επειδή είναι εξαιρετικά ακριβές και δεν φέρει πυρηνικό φορτίο». Πρόκειται για υπερηχητικό πύραυλο με βεληνεκές 5.000 χιλιομέτρων που ειναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτισθεί καθώς πετάει με ταχύτητα δεκαπλάσια του ήχου και φέρει πολλαπλές κεφαλές -όχι πυρηνικές μέχρι στιγμής. Η Ρωσια μέχρι στιγμής τον έχει χρησιμοποιήσει μόνον μία φορά -τον περασμένο Νοέμβριο στο Ντνίπρο.

«Ολοκληρώθηκε η παραγωγή συστημάτων Oreshnik και το πρώτο έχει ήδη παραδοθεί στα στρατεύματα. Τώρα η σειρά είναι σε λειτουργία», είπε ο Πούτιν. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν μεταξύ άλλων για σχέδια ανάπτυξης συστημάτων Oreshnik στη Λευκορωσία. Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ήθελε να αποκτήσει η Λευκορωσία ήδη από φέτος το πρώτο σύστημα και ότι «δεν έχει αποκλεισθεί αυτό να συμβεί τελικά μέχρι το τέλος του 2026 καθώς έχουμε καταλήξει και στο πού θα γίνει η πρώτη εγκατάσταση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx