ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δρομολογείται συνάντηση Τραμπ-Πούτιν – Κίεβο: Δρομολογούμε πλήγματα βαθιά στην Ρωσία

Δρομολογείται συνάντηση Τραμπ-Πούτιν – Κίεβο: Δρομολογούμε πλήγματα βαθιά στην Ρωσία
epa12285841 Russian President Vladimir Putin (L) and U.S. Special Envoy for the Middle East Steve Witkoff shake hands before a meeting at the Kremlin in Moscow, Russia, 06 August 2025. EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Η λογική των διαπραγματεύσεων και της συνεννόησης για το μέλλον της Ουκρανίας σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο φαίνεται ότι επικρατεί έναντι του όποιου κλίματος σύγκρουσης, μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα.

Μάλιστα, στο περιθώριο της επίσκεψης του Στίβεν Γουΐτκοφ στη Μόσχα μπήκε στο τραπέζι και συμφωνήθηκε μια συνάντηση κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας, στο προσεχές μέλλον. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πούτιν.

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Τραμπ, σε ουδέτερο έδαφος και συγκεκριμένα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο Κρεμλίνο. «Έχουμε πολλούς φίλους που είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν να οργανώσουμε μια τέτοια συνάντηση. Ένας από αυτούς είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Νομίζω πως θα αποφασίσουμε, αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι μία από τις κατάλληλες, αρκετά κατάλληλες τοποθεσίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ωστόσο υπογράμμισε πως οι απαραίτητες συνθήκες για κάτι τέτοιο «παραμένουν πολύ μακριά». «Γενικά δεν έχω τίποτα εναντίον μιας τέτοιας συνάντησης. Όμως για να γίνει, πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις – και προς το παρόν δεν υπάρχουν», σημείωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στον απευθείας διάλογο.

Πλήγματα σχεδιάζει ο Ζελένσκι 

Ευρεία σύσκεψη με τη στρατιωτική ηγεσία και εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας της Ουκρανίας πραγματοποίησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την προτεραιοποίηση επιθέσεων «βαθέος πλήγματος» σε στόχους εντός της Ρωσίας. Όπως έκανε γνωστό μέσω ανάρτησής του στο Facebook, οι επιθέσεις αυτές αποτελούν «δίκαιες απαντήσεις στις ρωσικές επιθέσεις κατά ουκρανικών εδαφών».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), ο υπουργός Άμυνας και ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων σε βάθος εντός ρωσικού εδάφους. Ο Ζελένσκι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εκπρόσωποί μας ανέλυσαν την έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στη Ρωσία, τη σχέση κόστους-αποτελέσματος των επιθέσεων και την επίδρασή τους στη στρατιωτική μηχανή του επιτιθέμενου».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, βασικό ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της απόδοσης των επενδύσεων της χώρας σε όπλα μεγάλης εμβέλειας. «Είναι σημαντικό η ισορροπία μεταξύ της επένδυσής μας σε διάφορους τύπους τέτοιων όπλων και των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνουμε να γίνεται όλο και πιο ευνοϊκή για την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Τα διεθνή δημοσίευματα

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Τραμπ σκοπεύει να συναντηθεί με τον Πούτιν, ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ σχεδιάζει επίσης μια τριμερή συνάντηση με τους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του από τον Ιανουάριο που επέστρεψε στο Λευκό Οίκο, ωστόσο οι ανακοινώσεις της Τετάρτης (7/8) και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχει πλέον πραγματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Επιβεβαιώνει την συνάντηση το Κρεμλίνο

«Κλείδωσε» για τις επόμενες ημέρες η συνάντηση μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε προηγουμένως το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων IFAX, που επικαλείται τον σύμβουλο του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ. Ήδη, όλα τα μέρη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τις λεπτομέρεις;.

Ο τόπος της συνάντησης έχει επίσης συμφωνηθεί και θα ανακοινωθεί αργότερα, ανέφερε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου, που πρόσθεσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε χθες, την προοπτική μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ Πούτιν, Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κατόπιν πρότασης της αμερικανικής πλευράς, συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν η διεξαγωγή διμερούς συνόδου κορυφής τις επόμενες ημέρες, δηλαδή συνάντησης μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Ουσάκοφ και πρόσθεσε: «Τώρα ξεκινάμε τις συγκεκριμένες προετοιμασίες μαζί με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας». Η εκδοχή του έρχεται πάντως σε αντίθεση με τις διαρροές του Λευκού Οίκου, καθώς δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι ο Πούτιν πρότεινε το τετ α τετ. Ο Γουίτκοφ, ανέφερε, κέρδισε τη συμπάθεια της Ρωσίας χάρη στην ειλικρίνεια και τη ρεαλιστική του θέση,.

Η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, ο Ουσάκοφ σημείωσε ότι είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί πόσες ημέρες θα διαρκέσουν οι προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής.

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «χρήσιμες και εποικοδομητικές» τις τρίωρες συνομιλίες του Πούτιν με τον αμερικανό απεσταλμένο. Καθώς ο Γουΐτκοφ επέστρεφε αεροπορικώς στην Ουάσιγκτον, για να δώσει εικόνα των διαπραγματεύσεων στον Τραμπ, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι «η συνάντηση πήγε καλά και οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν την συνεργασία, όμως οι κυρώσεις θα επιβληθούν».

Υπενθυμίζεται πως αύριο Παρασκευή εκπνέει το τελεσίγραφο του αμερικανού προέδρου στο Κρεμλίνο, προκειμένου να συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας, ειδάλλως η Ουάσιγκτον θα επιβάλει δασμούς 100% στις χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, ώστε τις τιμωρήσει τις ίδιες και να στραγγαλίσει την οικονομία της Ρωσίας.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στην ανάρτηση που έκανε ο Αμερικανόςπρόεδρος στον λογαριασμό του στο Truth Social δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σε νέες κυρώσεις. Σημείωσε πως η συνάντηση Πούτιν – Γουίτκοφ υπήρξε «πολύ παραγωγική», ότι «σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος», για την οποία ενημέρωσε «μερικούς από τους ευρωπαίου συμμάχους». «Όλοι συμφωνούν ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί. Θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση, τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε ο Τραμπ, αφήνοντας κατά μέρος τις όποιες απειλές κυρώσεων.

Πρώτη συνάντηση από το 2021

Σε περίπτωση που όντως πραγματοποιηθεί η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν, τότε θα είναι το πρώτο τετ α τετ Αμερικανού και Ρώσου προέδρου από τον Ιούνιο του 2021, οκτώ μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν ο Τζο Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν έχουν συναντηθεί από τον Δεκέμβριο του 2019 και κανένας δεν κρύβει την απέχθειά του προς τον άλλο.

Οι New York Times μετέδωσαν την Τετάρτη (6/7) ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε Ευρωπαίους ηγέτες για την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Πούτιν και την τριμερή συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

4 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια

Σίγουρα κάποια πονηριά ετοιμάζουν πάλι οι “Δυτικοί”και σχεδόν σίγουρα οι Ρώσοι θα την ξαναπατήσουν…

Το οτι σε εχουν αφησει ζωντανο το χρεωνεται ο ΠΟΥΤΙΝ.

4
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx