“Ράπισμα” Taz σε Μητσοτάκη: “Ο νεκροθάφτης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα”
12/08/2025
«Η πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών το καλοκαίρι του 1974 άνοιξε τον δρόμο για την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία, που παρουσιάστηκε ως η καλύτερη που είχε γνωρίσει ποτέ η χώρα. Και ήταν – μέχρι που ανέλαβε την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης», σημειώνει δηκτικά η γερμανική εφημερίδα TAZ σε ένα καυστικό δημοσίευμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με το άρθρο, ο Κ. Μητσοτάκης ακολουθούσε ήδη ως υπουργός προσωπική ατζέντα ενώ από τον Ιούλιο του 2019, ως πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ, κυβερνά με «σιδηρά πυγμή».
Συγκάλυψη και σκάνδαλα
Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει πως από το 2019 που εξελέγη πρωθυπουργός κυβερνά με σιδηρά πυγμή, ενώ έχει πολλούς «σκελετούς στην ντουλάπα του». Κάνει ειδική αναφορά σε τρία βασικά θέματα «ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο υποκλοπών, μετά τη συγκάλυψη ενός καταστροφικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος και τώρα ένα μεγάλο σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις της Ε.Ε.».
«Ο κανόνας είναι πάντα ο ίδιος: Μηδενική λογοδοσία, μηδενικές εξηγήσεις. Ο ίδιος και οι ακόλουθοί του πάντα τη γλιτώνουν, χάρη σε εξαγορασμένα ΜΜΕ και δημοσιογράφους (η τέταρτη εξουσία), χάρη στον έλεγχο της Δικαιοσύνης (η τρίτη εξουσία), χάρη στην κοινοβουλευτική του πλειοψηφία (η δεύτερη εξουσία)» σχολιάζει με σκληρό τρόπο .
Το τελευταίο χτύπημα
Η Taz, όπως αναμενόταν, κάνει ξεχωριστή αναφορά και στην συγκάλυψη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω θεσμικής εκτροπής, χαρακτηρίζοντας την ως «το τελευταίο χτύπημα του Μητσοτάκη στη Δημοκρατία».
«Εξανάγκασε δεκάδες βουλευτές του στην Αθήνα να ψηφίσουν επιστολικά με στόχο να κατασταλούν τα εμφατικά αιτήματα της αντιπολίτευσης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο» υπογραμμίζει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει επιστολική ψήφο μόνο για βουλευτές σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, μετά τον τοκετό ή σε περίπτωση απουσίας στο εξωτερικό για σοβαρούς λόγους.
Νεποτισμός και άγρια διαφθορά
Και η εφημερίδα καταλήγει: «Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μητσοτάκης συστηματικά υπονομεύει το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία. Είτε μέσω πελατειακών σχέσεων, νεποτισμού ή άγριας διαφθοράς, το εκρηκτικό αυτό μείγμα κρατά τον Μητσοτάκη, γόνο παλαιάς πολιτικής δυναστείας, στην εξουσία εις βάρος της πλειοψηφίας. Κάποιος θα αστειευόταν πως εάν μπορούσε να δωροδοκήσει τον σκύλο του θα το έκανε. Πέρα από την πλάκα ο Μητσοτάκης θέλει να παρουσιάζει τον εαυτό του ως εκσυγχρονιστή. Στην πραγματικότητα είναι ο νεκροθάφτης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα…»