Στρατηγική επίσκεψη: Ο Αλ-Σάρα στη Μόσχα στις 15 Οκτωβρίου
03/10/2025
Υψηλόβαθμη στρατιωτική αντιπροσωπεία της Συρίας επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 2 Οκτωβρίου 2025, στο πλαίσιο ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Συρίας και Ρωσίας. Η αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Γιουνούς-μπεκ Γιεβκούροφ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η συριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κεντρικό Εθνικό Στρατιωτικό Πάρκο κοντά στην Κουμπίνκα, όπου εξέτασαν ρωσικά συστήματα αεράμυνας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αντιαρματικούς πυραύλους και τεθωρακισμένα οχήματα.
Η επίσκεψη υποδηλώνει την πρόθεση της Συρίας να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία στο μέλλον.
Επιπλέον, η επίσκεψη αυτή έρχεται ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του προέδρου Αχμάντ αλ-Σάρα στη Μόσχα στις 15 Οκτωβρίου, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αραβικών Χωρών, ενισχύοντας περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις.
Μέλος της συριακής αντιπροσωπείας δημοσίευσε φωτογραφία δίπλα σε σύστημα S-300, υπονοώντας ότι ίσως σύντομα εγκατασταθεί στη Συρία.
Εκλογές στη Συρία
Την Κυριακή η Συρία θα διεξάγει τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της από την ανατροπή πέρυσι του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η ψηφοφορία —ένα ορόσημο στη δημοκρατική μετάβαση της Συρίας μετά από έναν καταστροφικό 13ετή εμφύλιο πόλεμο— θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στην ένταξη των γυναικών και των μειονοτήτων.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Αχμέντ αλ-Σάρα, δήλωσε ότι η διεξαγωγή άμεσων εκλογών σε αυτό το στάδιο θα ήταν αδύνατη, δεδομένου ότι εκατομμύρια Σύριοι παραμένουν εκτοπισμένοι λόγω του εμφυλίου. Αντίθετα, το σχέδιο προβλέπει εκλογικά σώματα σε περιοχές σε όλη τη χώρα να ψηφίσουν για τα δύο τρίτα των 210 μελών της Λαϊκής Συνέλευσης. Το υπόλοιπο ένα τρίτο θα καλυφθεί μέσω άμεσων διορισμών από τον Σάρα.