Ευρώπη και αραβικά κράτη επεξεργάζονται σχέδιο μετάβασης για τη Γάζα

Ευρώπη και αραβικά κράτη επεξεργάζονται σχέδιο μετάβασης για τη Γάζα
Στιγμιότυπο από βομβαρδισμό στη Γάζα/Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABER

Ευρωπαίοι και Άραβες υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν τη «μεταπολεμική μετάβαση» της Γάζας μετά την κατάπαυση του πυρός που μεσολάβησε ο Τραμπ μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε προτάσεις για μια διεθνή δύναμη σταθεροποίησης, τις προσπάθειες ανοικοδόμησης και τη μελλοντική διακυβέρνηση υπό μια ενδεχόμενη εντολή του ΟΗΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες όρισαν τομείς συνεισφοράς στους «τομείς της ασφάλειας, της διακυβέρνησης, της ανοικοδόμησης και της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η Ινδονησία, η Ιταλία και το Αζερμπαϊτζάν εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη δύναμη, ενώ η Γαλλία και η Βρετανία ξεκίνησαν προκαταρκτικές διαβουλεύσεις στον ΟΗΕ για την εξασφάλιση της εντολής της.

Η συνάντηση περιορίστηκε κυρίως στη διατύπωση προθέσεων: οι συμμετέχοντες συζήτησαν πιθανές συνεισφορές, τον συντονισμό με την Ουάσινγκτον και τη στήριξη σε μια δύναμη με εντολή του ΟΗΕ, χωρίς όμως να ανακοινωθούν δεσμεύσεις, χρονοδιάγραμμα ή τελικό πλαίσιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx