Bloomberg: Απρόθυμες οι ΗΠΑ να δανείσουν την Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Bloomberg: Απρόθυμες οι ΗΠΑ να δανείσουν την Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τις ευρωπαϊκές χώρες ότι προς το παρόν δεν θα συμμετάσχουν στην κίνηση για τη ευρύτερη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και την χορήγησή τους ως δανείου ύψους 140 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο.

Αυτό αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, και με τίτλο “Οι ΗΠΑ χρονοτριβούν στην επέκταση των μέτρων για τα ρωσικά κεφάλαια”. Νωρίτερα, ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ανακοίνωσε ότι στην ερχόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Οκτωβρίου, θα επιμείνει στην ΕΕ να χρησιμοποιήσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να παράσχει στο Κίεβο δάνειο 140 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι προς το παρόν δεν θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του ΔΝΤ που έγινε στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα», αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού ιστοτόπου. Εξήγησαν την απροθυμία τους επικαλούμενοι κινδύνους για τη σταθερότητα της αγοράς.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της ομάδας G7 πάγωσαν σχεδόν το ήμισυ των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, ύψους περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, πάνω από 200 δισεκατομμύρια ευρώ παρακρατούνται στην ΕΕ, κυρίως σε λογαριασμούς στο Euroclear του Βελγίου, ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα εκκαθάρισης και διακανονισμού στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2025, η ΕΕ μετέφερε 14 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ουκρανία από έσοδα από τόκους από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Επιπλέον, η ΕΕ προωθεί την ιδέα της παροχής στην Ουκρανία ενός δανείου από τα ίδια ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, το οποίο το Κίεβο θα αποπληρώσει «αφού η Ρωσία του καταβάλει πολεμική αποζημίωση». Δεν διευκρινίζεται επαρκώς το τι θα γίνει στην περίπτωση -που είναι και η πιθανότερη- η Ρωσία να μην καταβάλει ποτέ πολεμικές αποζημιώσεις. Εν τω μεταξύ, απαντώντας στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της, η Ρωσία εισήγαγε τους δικούς της περιορισμούς: τα περιουσιακά στοιχεία ξένων επενδυτών από μη φιλικές χώρες και τα έσοδα από αυτά συσσωρεύονται σε ειδικούς λογαριασμούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον με απόφαση ειδικής κυβερνητικής επιτροπής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx