Πάνω από 120 τραυματίες σε διαδήλωση κατά της εγκληματικότητας αλλά και κατά της “αριστερής προέδρου”
16/11/2025
Πάνω από εκατό αστυνομικοί και είκοσι πολίτες τραυματίσθηκαν σε διαδήλωση που φέρεται να είχε ως στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά και με συνθήματα κατά της “αριστερής προέδρου Σεϊνμπάουμ”, η οποία από προχθές κατήγγειλε ότι η διαδήλωση υποκινείται από ξένα κέντρα.
Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του φονευθέντος προ δέκα ημερών δημάρχου Κάρλος Μάντζο, επίσης αριστερού πάντως. Αυτός είχε ταχθεί κατά του οργανωμένου εγκλήματος και εφάρμοζε πολιτική βίαιης καταστολής, ζητώντας στρατιωτικά όπλα από την Σεϊνμπάουμ για να πολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή του, την Ουρουαπάν. Η Σεινμπάουμ, επίσης πολέμια του οργανωμένου εγκλήματος, διαφωνούσε με την πολιτική αυτή προκρίνοντας την δικαστική και νομική οδό παρά τις ένοπλες αντιπαραθέσεις.
Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας από το «Κίνημα του Σομπρέρο» το οποίο είχε ιδρύσει ο Κάρλος Μάντσο. Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν χθες στην πρωτεύουσα του Μεξικό στο περιθώριο διαδήλωσης κατά της εγκληματικότητας και της κυβερνητικής πολιτικής σε θέματα ασφάλειας. Πρόσφατα ο Τραμπ είχε απειλήσει και το Μεξικό με επέμβαση για “να πολεμήσει τα καρτέλ” και αυτό εν μέρει ερμηνεύει ίσως το γιατί η Σεϊνμπάουμ χαρακτήρισε ως υποκινούμενη από ξένα κέντρα την οργάνωση των “Σομπρέρο”.
Όταν οι διαδηλωτές έφθασαν έξω από το προεδρικό μέγαρο, ορισμένοι κουκουλοφόροι έριξαν τα μεταλλικά φράγματα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία γύρω από αυτό και επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν το πλήθος.
#MexicoCityProtests: Tens of thousands marched against insecurity, demanding President Sheinbaum’s resignation. Military deployment, metro closures & barricades surrounded Palacio Nacional. The rally, initiated by Gen Z, saw significant opposition support, #MarchaNacional pic.twitter.com/XFpnuHY1SD
— Thepagetoday (@thepagetody) November 15, 2025
El pueblo ya despertó y perdió el miedo a las Narcodictaduras. La izquierda corrupta, violenta y saqueadora que gobierna en #Mexico empieza a desmoronarse.#MarchaNacional #GeneraciónZ Hoy México despertó.#Colombia cuando? pic.twitter.com/OpyhlE1jTY
— Decko. (@Frankzm) November 15, 2025
Πανό που έγραφαν «Είμαστε όλοι Κάρλος Μάντσο» εμφανίστηκαν δίπλα στην εμβληματική πειρατική σημαία της ιαπωνικής σειράς «One Piece», η οποία έχει γίνει σύμβολο σε κινητοποιήσεις νέων παγκοσμίως – από τη Μαδαγασκάρη έως τις Φιλιππίνες και το Περού.
La marcha de la #GeneracionZ no fue de jóvenes, fue del PRIAN.
Fue una marcha donde hubo infiltrados de derecha para causar violencia y provocar represión, la cual no hubo.
¿Quien pagó a estos agresores? ¿Quien pagó a estos personajes que quisieron matar a un policía? pic.twitter.com/xnInXzQiuB
— Jorge Gómez Naredo (@jgnaredo) November 15, 2025





