Κώστας Τσουκαλάς: «Ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι σημαία ευκαιρίας»

Κώστας Τσουκαλάς: «Ο κοινωνικός διάλογος δεν είναι σημαία ευκαιρίας»

Στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤnews με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα βρέθηκε καλεσμένος ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.

Στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤnews με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Κατερίνα Δούκα βρέθηκε καλεσμένος ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς.

«Ήταν ένα μικρό και διστακτικό βήμα μετά από επτά χαμένα χρόνια», σχολίασε ο κ. Τσουκαλάς στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας της υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, και των κοινωνικών εταίρων για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου επέλεξε να σταθεί σε συγκεκριμένα σημεία και δήλωσε «εντυπωσιασμένος» από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι «καταργεί μνημονιακούς νόμους». Εξήγησε ότι «τον νόμο 4635 που καταργεί το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, αυτή η κυβέρνηση τον έφερε και να θυμίσω ότι πρόκειται για τον νόμο που έθεσε πρωτοφανείς εξαιρέσεις στην αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ώστε να μπορεί υπό προϋποθέσεις να μην ισχύει η ευνοϊκότερη συλλογική σύμβαση αλλά ακόμα και μια χειρότερη. Αυτή η κυβέρνηση με το άρθρο 53, του ιδίου νόμου το 2019 το ψήφισε».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει τη νομιμότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία».

Ενώ, στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη «να μη γίνονται οι συλλογικές συμβάσεις και ο κοινωνικός διάλογος σημεία ευκαιρίας κατά τη λογική του “τα σηκώνω όταν δυσκολευτώ ή όταν είμαι σε επικοινωνιακό αδιέξοδο”. Και βέβαια, να πούμε ότι αυτό που παρουσιάστηκε χθες ως μια καινοτομία, είναι η εφαρμογή του άρθρου 5 του νόμου 5163 του 2024. Πριν ένα χρόνο δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου του 2024 κυρώθηκε μια ευρωπαϊκή οδηγία και ενσωματώθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης καθυστερημένα στην εκπνοή του χρόνου.

Αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία, έπρεπε να παρουσιάσει ένα σετ πολιτικών που θα ενισχύσουν τις συλλογικές συμβάσεις. Τι έκανε αυτός ο νόμος; Είπε ότι ιδρύει μία επιτροπή, αυτή που είδαμε χθες, που πρέπει να βγάλει ένα πόρισμα μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου 2025. Αυτό λοιπόν που έγινε χθες ήταν αναμενόμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντική εξέλιξη. Προφανώς και είναι».

Το ότι η κυβέρνηση επανήλθε με κάποια ενέργεια, εμείς το βλέπουμε ως θετικό. Εμείς το λέγαμε άλλωστε, το είχε αναφέρει και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ποιος εμπόδισε όμως την κυβέρνηση να προχωρήσει τόσα χρόνια σε αυτή την πράξη; Κανείς.

Το ότι η επεκτασιμότητα σε ένα βαθμό ενισχύεται, με την δυνατότητα που έχει η ΓΣΕΕ να συνάπτει συμβάσεις επικουρικά, είναι θετικό αλλά μην χάσουμε τον κεντρικό στόχο που είναι η ενίσχυση της αυτονομία των κλαδικών ομοσπονδιών ώστε να καταρτίζουν ισχυρές συλλογικές συμβάσεις. Για την επεκτασιμότητα όμως, χρειαζόταν και πολλά άλλα, όπως να μειωθεί αρκετά περαιτέρω το ποσοστό εργοδοτικής εκπροσώπησης», σημείωσε ο Κώστας Τσουκαλάς.

Κ. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ 271125

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx