Ο Τραμπ στέλνει το USS Gerald Ford στη Δυτική Ασία στο πλαίσιο εκστρατείας πίεσης κατά του Ιράν
13/02/2026
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο
Οι ΗΠΑ στέλνουν ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Δυτική Ασία, εν μέσω πιθανών προετοιμασιών για πόλεμο με το Ιράν, ανέφερε στις 12 Φεβρουαρίου η εφημερίδα New York Times (NYT).
Το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford και τα συνοδευτικά του πλοία θα μεταβούν από την Καραϊβική στον Περσικό Κόλπο, σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στην εφημερίδα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής δεύτερου αεροπλανοφόρου στη Δυτική Ασία, εάν δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το USS Ford είχε αναπτυχθεί στην Καραϊβική, επιτρέποντας στα πολεμικά του αεροσκάφη να συμμετάσχουν σε επίθεση της 3ης Ιανουαρίου κατά της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας. Η επίθεση παρείχε κάλυψη σε αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις για την απαγωγή του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.
Το πρώτο αεροπλανοφόρο, το USS Abraham Lincoln, έφθασε στον Ινδικό Ωκεανό τον Ιανουάριο, συνοδευόμενο από αρκετά αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι αποστέλλει μια «αρμάδα» στην περιοχή, προειδοποιώντας τους Ιρανούς ηγέτες ότι είναι έτοιμος να εξαπολύσει νέο πόλεμο εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, διαφορετικά θα είναι πολύ τραυματικό, πολύ τραυματικό», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.
Η απόφαση για την αποστολή του δεύτερου αεροπλανοφόρου ακολούθησε την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη.
Μετά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο πρόεδρος πιστεύει πως οι Ιρανοί «ήδη κατανοούν με ποιον έχουν να κάνουν».
«[Ο Τραμπ] θεωρεί ότι οι όροι που θέτει, σε συνδυασμό με την κατανόησή τους ότι έκαναν λάθος την προηγούμενη φορά μη καταλήγοντας σε συμφωνία, θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν να αποδεχθούν όρους που θα καταστήσουν εφικτή μια καλή συμφωνία», υποστήριξε ο Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός ως προς το αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ικανοποιητική για το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου «κατέστησε σαφές» στον Λευκό Οίκο ότι το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει όχι μόνο το πυρηνικό του πρόγραμμα αλλά και τους βαλλιστικούς του πυραύλους, οι οποίοι έπληξαν επιτυχώς το Τελ Αβίβ κατά τον 12ήμερο πόλεμο του Ιουνίου, καθώς και τη στήριξή του σε ομάδες αντίστασης στο Ιράκ και τον Λίβανο.
«Ήταν ακόμη μία συνομιλία με έναν μεγάλο φίλο του Ισραήλ – έναν πρόεδρο μοναδικό στο είδος του», δήλωσε ο Νετανιάχου.
Την Παρασκευή, ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει «ισχυρά και αποφασιστικά» σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια στοχοποιήσει τη χώρα, επιβεβαιώνοντας ότι οι πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν αποτελούν αδιαπραγμάτευτη κόκκινη γραμμή.
Ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας του
Ιράν, δήλωσε στο Al Jazeera ότι τα πυραυλικά συστήματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο πολέμου, ο Τραμπ δήλωσε: «Δεν θέλω να συμβεί αυτό, αλλά πρέπει να κάνουμε συμφωνία», προσθέτοντας: «Θα είναι πολύ τραυματικό για το Ιράν αν δεν κάνουν συμφωνία».
Παρότι η NYT ανέφερε ότι το USS Ford θα εισέλθει στον Περσικό Κόλπο, ο γεωπολιτικός αναλυτής Γουίλ Σράιερ υποστήριξε ότι αυτό είναι «παράλογο», καθώς «το Ιράν διαθέτει υπεροχή πυρός στα Στενά του Ορμούζ και σε ολόκληρο τον Περσικό Κόλπο».
«Καμία αμερικανική ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου δεν θα τολμήσει καν να εισέλθει στα ανώτερα τμήματα του Κόλπου του Ομάν σε σενάριο πολέμου με το Ιράν», δήλωσε ο Σράιερ.
Επιπλέον, για να εισέλθει στον Περσικό Κόλπο, το USS Ford θα πρέπει να διέλθει από τη Διώρυγα του Σουέζ, την Ερυθρά Θάλασσα και το Στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ – «κάτι που είναι σχεδόν αδιανόητο σε αυτή τη συγκυρία», λόγω των βαλλιστικών πυραύλων και των δυνατοτήτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών του συμμάχου του Ιράν, της Υεμένης.
Ο Σράιερ πρόσθεσε ότι τις δύο τελευταίες φορές που αμερικανικά αεροπλανοφόρα επιχείρησαν να προσεγγίσουν το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, εξάντλησαν τα αποθέματα πυρομαχικών τους για να αποκρούσουν επιθέσεις από την Υεμένη και τελικά υποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τρία πολεμικά αεροσκάφη F/A-18.





