Μόνη λύση μία ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση “Σάντη”
15/04/2026
Η υπόθεση “Σάντη”, όποια κατάληξη και να έχει, είναι σοβαρή, είτε ισχύουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είτε όχι. Κι αυτό γιατί, οτιδήποτε και να ισχύει, είναι εξίσου σοβαρό και παραπέμπει σε παράνομες πρακτικές. Βρισκόμαστε σε στάση αναμονής, ενόψει και των αποτελεσμάτων της εξειδικευμένης εξέτασης των στοιχείων στις υπηρεσίες της Europol. Αναμένεται πως από εκεί θα φθάσει το… φως. Θα δείξει, δηλαδή, κατά πόσο τα μηνύματα είναι πραγματικά ή όχι.
Από το αποτέλεσμα θα φανεί και η τροπή, που θα πάρει η υπόθεση “Σάντη”. Ποια κατεύθυνση θα πάρουν τα επόμενα βήματα της διερεύνησης. Κι αυτό γιατί δεν είναι μόνο η γνησιότητα των μηνυμάτων που έχει σημασία, αλλά τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή. Μπορεί ο καθένας, μετά από μια ενδελεχή μελέτη των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και τα όσα ειπώθηκαν από τους πρωταγωνιστές, να έχει καταλήξει σε συμπεράσματα για την υπόθεση αυτή.
Από την καταγραφή των όσων αναφέρθηκαν από την αρχή, όταν υπήρξε δημόσια παρέμβαση και δημοσιοποίηση μηνυμάτων, μέχρι σήμερα, αναδεικνύονται πολλές παράμετροι. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως η όποια πραγματικότητα συνυπάρχει με τις αντιφάσεις και τις υπερβολές. Και γι’ αυτό όσο συντηρείται η υπόθεση αυτή, τόσο περιπλέκονται τα πράγματα. Από κάποιους και σκόπιμα, για να θολώσουν τα νερά, για να συντηρήσουν το ζήτημα τούτο στη δημόσια σφαίρα. Είναι σαφές ποιους εξυπηρετεί τούτο.
Όμως, ας μην προτρέχουμε. Είμαστε, θεωρούμε, πολύ κοντά να γίνουν ανακοινώσεις από την πλευρά της Europol, ενόψει του γεγονότος ότι η εξέταση στοιχείων δεν κρατά πολύ στο χρόνο. Και τότε το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει, να κινηθεί στη βάση όσων θα δείξουν τα αποτελέσματα. Και επειδή αυτή η υπόθεση προκαλεί αναταράξεις, θα πρέπει οι επόμενες κινήσεις να γίνουν γρήγορα και οι διαδικασίες με ταχύτητα. Γιατί με ταχύτητα;
“Σάντη”: Ανεπαρκής η διαχείριση των αρχών
Επειδή η κοινωνία, λόγω των όσων ακούγονται και γράφονται, περνά από διάφορα ηλεκτροσόκ. Την ίδια ώρα, ζούμε το… εθνικό μας σπορ. Ως γνωστό, ο ιός του διχασμού συντηρείται δεκαετίες και για κάθε περίπτωση, για ό,τι εμφανισθεί στη δημόσια σφαίρα. Και για να τερματισθεί αυτό το κλίμα, πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα σύντομα. Έρευνα, η οποία θα στηριχθεί στα αποτελέσματα, που θα διαβιβάσει η Europol, αλλά προφανώς και θα πρέπει να επεκταθεί αναλόγως και τι θα καταδειχθεί.
Προφανώς και στη συνέχεια, θα πρέπει να αναλάβει ανεξάρτητη ομάδα ανακριτών. Και να καταλογισθούν ευθύνες. Και οι όσοι εμπλέκονται και έχουν ευθύνες, παρανόμησαν, να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο διορισμός ομάδας ανακριτών, στην οποία να μετέχει και ξένος, θα έπρεπε να είχε γίνει ή τουλάχιστον να προετοιμασθεί το έδαφος για να διορισθεί στην επόμενη φάση διερεύνησης. Κι αυτό γιατί πρέπει να μην υπάρξει η παραμικρή καχυποψία για τη διαχείριση της υπόθεσης “Σάντη”. Αλλά και επειδή η μέχρι τώρα διαχείριση, η οποία γίνεται από πλευράς της Αστυνομίας, δεν δείχνει επαρκή επαγγελματισμό. Ή δείχνει μειωμένα αντανακλαστικά.
Θα έπρεπε, για παράδειγμα, να εξετασθούν επιστημονικά, από την πρώτη στιγμή, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεφωνικές συσκευές όσων εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην υπόθεση αυτή. Και όχι αυτό να γίνει μέρες μετά και με τον τρόπο, που πραγματοποιήθηκε, το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο σπίτι και το γραφείο του δικηγόρου Ν. Κληρίδη. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, θα έπρεπε όλα τα στοιχεία, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υπόθεση “Σάντη” να είχαν συγκεντρωθεί από την αρχή. Χωρίς καμία καθυστέρηση. Το γιατί δεν έγινε, αυτό θα πρέπει να το απαντήσει η ηγεσία της Αστυνομίας. Οι πολίτες, όχι εκείνοι που είναι μονίμως στα χαρακώματα, θέλουν διαφάνεια και όλες οι υποθέσεις να διερευνώνται μέχρι τέλους.





