Αίφνης μετά την ήττα του Όρμπαν, “έφτιαξε” ο αγωγός Ντρούζμπα στην Ουκρανία
21/04/2026
«Ο αγωγός πετρελαίου Druzhba («Φιλία» στα ρωσικά) που διοχετεύει πετρέλαιο προς την Ευρώπη είναι έτοιμος να επαναλειτουργήσει», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ενώ το πρόβλημα αυτό “σερνόταν” από τον Γενάρη, ο Όρμπαν είχε προβλέψει ότι “θα δείτε πως θα επαναλειουργήσει μετά τις εκλογές, αν χάσω”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία ολοκλήρωσε τις εργασίες αποκατάστασης στον τμήμα του αγωγού που υπέστη ζημιές από ρωσική επίθεση τον Ιανουάριο. «Η Ουκρανία ολοκλήρωσε τις εργασίες αποκατάστασης στο τμήμα του αγωγού Druzhba, που υπέστη ζημιές από ρωσική αεροπορική επιδρομή. Ο αγωγός μπορεί να επαναλειτουργήσει», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μέσω ανάρτησής του στην εφαρμογή Telegram, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η Βουδαπέστη ως απάντηση θα αποδεσμεύσει 90 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκή βοήθεια προς το Κίεβο.
Ο Ορμπαν είχε πει προεκλογικά ότι η όλη ιστορία με τον αγωγό που δεν επισκευαζόταν παρά τις πιέσεις, θα “επισκευαζόταν” μαγικά μολις έχασε τις εκλογές. Τους τελευταίους τρεις μήνες ο Όρμπαν έλεγε ότι ο αγωγός είναι απλό να επισκευαστεί αλλά το Κίεβο επίτηδες αρνείται να αποκαταστήσει τις υποτιθέμενες βλάβες, με την δικαιολογία ότι “ήταν επικίνδυνο”. Η Ουγγαρία αρνιόταν να δώσει το ΟΚ για το δάνειο 90 δισ. στην Ουκρανία από την ΕΕ εφ΄όσον ο αγωγός έμενε κλειστός. Ομως και ο σημερινός ηγέτης της Ουγγαρίας ξεκαθάρισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να εκβιάζει ενεργειακά την Ουγγαρία με τον αγωγό πλήττοντάς την ενεργειακά και οικονομικά και ότι ο πρόερος Ζελένσκι θα έπρεπε να λύσει το θέμα.





