Στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ – Στο επίκεντρο ο νέος ενεργειακός διάδρομος
27/07/2026
Η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ιράκ, Άλι Ζέιντι, στην Τουρκία πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πέρα από τη διμερή ατζέντα, η επίσκεψη συνδέεται με τις προσπάθειες Τουρκίας, ΗΠΑ και Ιράκ για τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού και ενεργειακού διαδρόμου προς τη Μεσόγειο, που φιλοδοξεί να παρακάμψει τα Στενά του Ορμούζ, να διευκολύνει τη μεταφορά του ιρακινού πετρελαίου στη Μεσόγειο και να περιορίσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Άλι Ζέιντι, επισκέπτεται αύριο (Τρίτη) την Τουρκία, ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν συνολικά τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση στους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου, της ενέργειας, των μεταφορών και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Παράλληλα, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική κοινή προσπάθεια της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράκ για την ανάπτυξη ενός νέου εμπορικού και ενεργειακού διαδρόμου, ο οποίος θα παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ και θα μεταφέρει το ιρακινό πετρέλαιο στη Μεσόγειο.
Ιράκ: Η σημασία της επίσκεψης
Σύμφωνα με αναλυτές, και οι τρεις πλευρές επιδιώκουν μέσω αυτής της συνεργασίας, να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν στο Ιράκ.
Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο πως ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ επισκέφθηκε αρχικά τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο και αμέσως μετά μεταβαίνει στην Άγκυρα, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας περιφερειακής οικονομικής αρχιτεκτονικής.
Η ευρύτερη στρατηγική, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, αποσκοπεί στον περιορισμό της επιρροής του Ιράν και στην ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας ως βασικού περιφερειακού κόμβου.
Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε: «Είχαμε σήμερα μια παραγωγική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σχετικά με τη δύναμη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας και τα κοινά μας συμφέροντα για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας. Εκτιμούμε τη συνεργασία με την Τουρκία, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που βρίσκονται μπροστά μας».





