Διευρύνεται το Ερευνητικό και Μελετητικό Έργο του ΙΕΝΕ

Διευρύνεται το Ερευνητικό και Μελετητικό Έργο του ΙΕΝΕ

Σήμερα, το ΙΕΝΕ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει δύο νέες σημαντικές μελέτες του, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόκειται για τις μελέτες «Ενεργειακές Τάσεις στην Ελλάδα – Α΄Οκτάμηνο 2026» και “Greece in the Global SMR Supply Chain”, για τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Οι δύο αυτές νέες μελέτες σηματοδοτούν μία πολύ γόνιμη, ερευνητικά, χρονιά για το Ινστιτούτο, η οποία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της μεγάλης μελέτης αναφοράς του ΙΕΝΕ “South East Europe Energy Outlook 2025/2026”, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις αρχές Φεβρουαρίου του 2026. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει αυξητική τάση για τις ενεργειακές επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα €711 δις ως το 2035, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι το SEEE Outlook παρουσιάζει πρωτογενή στοιχεία για την ενεργειακή ζήτηση σε όλη την περιοχή και πώς αυτή αναμένεται να εξελιχθεί ως το 2050.

Η μελέτη «Ενεργειακές Τάσεις στην Ελλάδα – Α΄ Οκτάμηνο 2026» στόχο έχει την παρακολούθηση των μεταβολών του εγχώριου ενεργειακού τομέα ανά κλάδο και καύσιμο. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην οικονομία, στις επενδύσεις και στις τιμές.

(https://www.iene.gr/page.asp?pid=6415&lng=1 )

Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης έχουν ως εξής:

  • Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας το Α΄ Οκτάμηνο του 2026 παρουσιάζεται μειωμένη κατά 1,85% σε ετήσια βάση. Το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν δραστικά μειωμένες κατά 34,4%, ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν άλμα ανόδου κατά 75,3%, με την Ελλάδα να καθίσταται για πρώτη φορά καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρισμού στην περιοχή.
  • Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα συνεχίζουν να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με τη μέση τιμή του diesel κίνησης και της αμόλυβδης 100 οκτανίων να παρουσιάζουν στο Α΄ Οκτάμηνο του 2026 αύξηση 14,9% και 8,0% αντίστοιχα, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
  • Οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας ανήλθαν σε 58,5 TWh, αυξημένες κατά 25,3% σε σύγκριση με το Α΄ Οκτάμηνο του 2025, ενώ οι ποσότητες εισαγωγών για εγχώρια κατανάλωση ανήλθαν σε 45,6 TWh, καταγράφοντας μείωση 1,7%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρά το αφήγημα περί «μεγάλων εξαγωγών» φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς τη ΝΑ Ευρώπη, τα πραγματικά μεγέθη παραμένουν συγκριτικά περιορισμένα και δεν επιβεβαιώνουν τέτοιους ισχυρισμούς.
  • Οι περικοπές παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ έχουν πλέον παγιωθεί ως δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, ενώ στο σύνολο του 2025 εκτιμάται ότι απορρίφθηκαν 1.867 GWh από ΑΠΕ, ήδη το α΄ επτάμηνο του 2026 έχουν απορριφθεί 1.746 GWh από ΑΠΕ.

Τη στιγμή που στην Ευρώπη εντείνεται η συζήτηση σχετικά με την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγή και συγκεκριμένα για τους SMRs, η νέα μελέτη του ΙΕΝΕ με θέμα “Greece in the Global SMR Supply Chain” έρχεται να αναδείξει τη δυνατότητα για συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών στην αλυσίδα εφοδιασμού του συγκεκριμένου είδους αντιδραστήρων, ο οποίος είναι ό, τι πιο καινοτόμο στην πυρηνική τεχνολογία παγκοσμίως. (https://www.iene.eu/publications/studies/greeceintheglobalsmrsupplychainp8724.html)

Η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2026, δεν αφορά τα – καθόλα θεμιτά – ερωτήματα που κυριαρχούν σήμερα στη δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με την πυρηνική ενέργεια: αν η πυρηνική ενέργεια πρέπει να περιλαμβάνεται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, ποιοι είναι οι κίνδυνοι, ποιο το ενδεχόμενο κόστος και αν η κοινή γνώμη θα την αποδεχόταν. Αντίθετα, το ερώτημα που θέτει η μελέτη είναι πιο συγκεκριμένο και με πιο άμεσες συνέπειες: τι μπορεί να προσφέρει η υφιστάμενη βιομηχανική βάση της Ελλάδας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMR) και τι θα έπρεπε να συμβεί ώστε αυτή η συνεισφορά να μετουσιωθεί σε βιομηχανική συμμετοχή βάσει συμβάσεων; Το ερώτημα αυτό δεν είχε απαντηθεί συστηματικά για την Ελλάδα. Η νέα έρευνα του ΙΕΝΕ επιχειρεί να δώσει την απάντηση.

Η ανωτέρω μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί σε ειδική ημερίδα στο ΤΕΕ στις 14 Οκτωβρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη εξαιρετικά επίκαιρη μελέτη του ΙΕΝΕ με θέμα “The Crisis in the Persian Gulf and the Role of Greece: Lessons Learned” – «Διδάγματα από την Κρίση στον Περσικό Κόλπο και ο Ρόλος της Ελλάδας», που πρόκειται να ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί σύντομα.

Οι περισσότερες μελέτες και εκθέσεις του ΙΕΝΕ είναι ελεύθερα προσβάσιμες μέσα από τους ιστότοπους του ΙΕΝΕ, www.iene.eu και www.iene.gr .

Σχετικά με το ΙΕΝΕ

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) είναι ανεξάρτητος οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται σε περιφερειακή βάση στην ΝΑ Ευρώπη και καλύπτει όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, με στρατηγική που είναι προσανατολισμένη στην ενεργειακή μετάβαση και την βιώσιμη ανάπτυξη. Το ΙΕΝΕ παρέχει τακτική ενημέρωση στα μέλη του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την περιοχή, εκπονεί μελέτες και έρευνες, οργανώνει εκδηλώσεις (συνέδρια, workshops, webinars) και εκπαιδευτικά σεμινάρια. Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε www.iene.gr και www.iene.eu

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx