ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρέμβαση Σαμαρά για καύσιμα και ΦΠΑ – Αμηχανία στο Μαξίμου από τις δηλώσεις Καράογλου

Παρέμβαση Σαμαρά για καύσιμα και ΦΠΑ – Αμηχανία στο Μαξίμου από τις δηλώσεις Καράογλου

“Η ακρίβεια δεν είναι μόνο αποτέλεσμα διεθνών εξελίξεων. Είναι και ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής. Η διαχειριστική, νεοφιλελεύθερη, κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντιμετωπίζει με μέτρα τον πληθωρισμό. Γιατί; Γιατί έτσι και φτιάχνει υπερπλεονάσματα αλλά και μειώνει τεχνητά το χρέος” αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Σημειώνει ότι “ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, στον οποίο εγώ πιστεύω, απαιτεί παρέμβαση του κράτους για την ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων” επισημαίνοντας ότι “αυτή είναι ουσιαστική πολιτική διαφορά”. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε πρόσφατα ξανά αναφορά στον κοινωνικό φιλελευθερισμό που ο ίδιος ομνύει όπως δηλώνει (πρόκειται για την παρακαταθήκη του ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Καραμανλή) στον αντίποδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που την χαρακτηρίζει «νεοφιλελέυθερη».

Ο πρώην πρωθυπουργός φέρνει μια σειρά από παραδείγματα: «Και πώς μπορούν να ανακουφιστούν άμεσα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις; Πρώτα-πρώτα, σήμερα έχουμε ενεργειακή ακρίβεια. Και φορολογική ακρίβεια! Και μπορούμε να μειώσουμε τους έμμεσους φόρους. Στα καύσιμα – και όχι μόνο!

Πάνω από το μισό που πληρώνετε στο βενζινάδικο είναι φόρος στα καύσιμα. Δεν πληρώνετε “πετρέλαιο” – πληρώνετε φόρο στο πετρέλαιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει ελάχιστα επίπεδα φορολογίας στα καύσιμα. Εμείς σήμερα έχουμε από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη!

  • Πάρτε τη βενζίνη, την αμόλυβδη. Το κατώτατο όριο Ειδικού Φόρου της Ευρώπης είναι 36 λεπτά. Εμείς το έχουμε στα 70 λεπτά – σχεδόν διπλό! Έχουμε μεγάλα περιθώρια να το κατεβάσουμε πολύ.
  • Πάρτε το ΦΠΑ. Το ελάχιστο όριο είναι 15% στα καύσιμα. Εμείς το έχουμε στα 24%. Αντίστοιχα και στο ντίζελ. Έχουμε λοιπόν πολύ μεγάλα περιθώρια να κατεβάσουμε το φόρο στα καύσιμα, εντός των ευρωπαϊκών ορίων. Και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον Περσικό Κόλπο».

Σαμαράς: “Μπορούμε μείωση του ΦΠΑ και σε άλλα είδη”

Σε συνέχεια της παρέμβαση του επεσήμανε: «Φυσικά μπορούμε να έχουμε, και σημαντική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού. Δεν μιλάω όμως μόνο για μειώσεις στην ενέργεια. Μπορούμε μείωση του ΦΠΑ και σε άλλα είδη. Για παράδειγμα, μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%. Όσο το είχαμε στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης. Και μείωση μια σειράς προϊόντων από το 24% στο 13%. Όπως, για παράδειγμα, να πάει στο 13% η Εστίαση! Ένας κλάδος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Που μπαίνει και στο τουριστικό πακέτο”.

Κάποιοι μας λένε ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν. Κι εγώ σας λέω ότι μπορούν να γίνουν! Τα έκανα όταν ήμασταν στην κυβέρνηση” αναφέρει ο κ. Σαμαράς και προσθέτει:. Και τότε είχαμε Μνημόνια – που τώρα δεν έχουμε… Τότε είχαμε ελλείμματα – ενώ τώρα έχουμε υπερ-πλεονάσματα! Και τότε η Τρόικα διαφωνούσε, τα κάναμε και αποδείχθηκε ότι δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα στα έσοδα. Αντίθετα, τότε αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα! Γι’ αυτό σας λέω. Τα έκανα σε πολύ χειρότερες συνθήκες. Και μπορούν να γίνουν ξανά».

Στο μεταξύ αίσθηση, αλλά και ειρωνικά σχόλια από τον Άδωνι Γεωργιάδη, προκάλεσε η δημόσια στήριξη του γνωστού παρουσιαστή Λάκη Λαζόπουλου στον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου υπήρξε σφοδρός πολέμιος παλαιότερα, καθώς ο γνωστός κωμικός δεν είχε κρύψει την στήριξη του στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην Μαρία Καρυστιανού.

Κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για Καράογλου

Την ίδια στιγμή, μπαράζ ανακοινώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Μεγάρου Μαξίμου πυροδότησαν οι δηλώσεις του βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου, ο οποίος τη Δευτέρα (19/10) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ακόμη και με την Ελληνική Λύση, την Ελπίδα για τη Δημοκρατία, τη Φωνή Λογικής, τη ΝΙΚΗ ή και το κόμμα που αναμένεται να ιδρύσει ο Αντώνης Σαμαράς, σε περίπτωση που το κόμμα του δεν πετύχει την αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές και το ΠΑΣΟΚ αρνηθεί να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής, ο κ. Καράογλου, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη στις εκλογές του 2027, είπε αρχικά πως «ο πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα ότι, αν δεν έχουμε αυτοδυναμία, θα στραφούμε στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο έχουμε συγκυβερνήσει στο παρελθόν, που θεωρούμε ένα μετριοπαθές σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (…) αν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει ότι δε θέλει συνεργασία μαζί μας, θα αναλάβει και την ευθύνη να πάμε πιθανά σε άλλες εκλογές».

«Εγώ έχω την άποψη ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε και στα δημοκρατικά κόμματα που είναι δεξιά μας – προφανώς δεν αναφέρομαι σε κόμμα, αν τυχόν γίνει, του κ. Κασιδιάρη. Είτε είναι ο κ. Βελόπουλος, είτε είναι η Φωνή Λογικής, είτε είναι η ΝΙΚΗ ή η κ. Καρυστιανού και βεβαίως και ο κ. Σαμαράς (…) Δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί (…) Εκτιμώ ότι προέχει το συμφέρον της πατρίδας και των Ελλήνων πολιτών και ο τόπος δεν πρέπει να μένει ακυβέρνητος», σημείωσε ο κ. Καράογλου (οι επίμαχες δηλώσεις από το 15:35 του παρακάτω βίντεο).

Οι δηλώσεις Καράογλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Κώστα Τσουκαλά να κάνει λόγο για αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας της ΝΔ για συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά. «Πλέον οι πολίτες ξέρουν: Ή με τη Νέα Δημοκρατία και την Ακροδεξιά ή με το ΠΑΣΟΚ και την προοδευτική διακυβέρνηση», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Τσουκαλάς.

Απαντώντας στον κ. Τσουκαλά κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι επανειλημμένα «ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σειρά υπουργών έχουν αποκλείσει ρητά και κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με κόμματα, τόσο της Ακροδεξιάς, όσο και της άλλης όψης του λαϊκισμού».

«Ας σταματήσουν, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ να αναζητούν δήθεν “κρυφές ατζέντες” στη ΝΔ και ας απαντήσουν για τη δική τους. Άλλωστε, η μόνη ξεκάθαρη απόφαση που φρόντισαν να αναδείξουν στο Συνέδριό τους ήταν ο αποκλεισμός μιας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, την οποία ουδέποτε τους ζητήσαμε. Την ίδια στιγμή, όμως, αποφεύγουν να αποκλείσουν αντίστοιχες συμπράξεις με την κα Κωνσταντοπούλου, με την οποία έφτασαν μέχρι και να συνυπογράψουν πρόταση δυσπιστίας, ή με άλλα κόμματα της Αριστεράς, όπως μαρτυρούν και οι “μεταγραφές” στο ΠΑΣΟΚ βουλευτών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές που υπογραμμίζουν ότι ο ένας και μοναδικός στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσουκαλάς σήκωσε το γάντι, καλώντας το Μαξίμου «αντί να γράφει κατεβατά για να μας πείσει ότι έχει στόχο την αυτοδυναμία μετά τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πήχη στο 25%, ας αρχίσει μια εκστρατεία πειθούς στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τους πιστεύει πλέον κανείς. Σίγουρα όχι οι βουλευτές τους, όπως ο κ. Καράογλου. Η ώρα για τη νέα Αλλαγή έρχεται».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx