ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΝΙΚΗ για ανάρτηση Μητσοτάκη: Το παραμυθάκι των “ισχυρών συμμάχων” διαψεύδεται κάθε μέρα
25/10/2026
Σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και η ΝΙΚΗ, σχολιάζοντας την κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει για όσα υποστηρίζει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης περί σκανδάλων, ότι «τα “μεγάλα ψάρια” της διαφθοράς, περνούν και μέσα από τις νόμιμες τρύπες που η κυβέρνηση του και το κράτος έχουν ανοίξει για να διασφαλίζεται η κερδοφορία τους με φοροαπαλλαγές, διαπλοκή με το κράτος, επιδοτήσεις και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων με τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων. Γι’ αυτούς, όμως, τους χιλιάδες εργαζόμενους της μεγάλης αλυσίδας που έχουν μείνει χωρίς δουλειά, ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο στην ανάρτηση του. Απαράδεκτος!».
Για την εξωτερική πολιτική αναφέρει: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης παπαγαλίζει τα περί “ισχυρών συμμαχιών”, που χτίζει η κυβέρνηση του, το μόνο που καταφέρνει είναι να αυτοδιαψεύδεται, γιατί όπως αποδείχτηκε και με το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι “ισχυρές συμμαχίες” με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ισραήλ και τα “πάρε-δώσε” με το καθεστώς της Ανατολικής Λιβύης, δεν απέτρεψαν, τελικά, την έγκριση του και την τακτική των ίσων αποστάσεων από τους κατά τα άλλα “ισχυρούς συμμάχους”.
»Το παραμυθάκι των “ισχυρών συμμάχων” έχει επανειλημμένα διαψευστεί, αφού δεν απέτρεψε ούτε το casus beli, ούτε τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, ούτε την 52χρονη κατοχή της Κύπρου. Τα μεγάλα λόγια, συνεπώς, της κυβέρνησης και όλων εκείνων που εναποθέτουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε τέτοιου είδους συμμαχίες, προσκρούουν στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια για λογαριασμό των συμφερόντων των ομίλων, στους οποίους εκτός από την Ελλάδα είναι μπλεγμένες όλες οι γειτονικές χώρες, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται κανένας επικίνδυνος εφησυχασμός», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Στην εβδομαδιαία ανάρτησή του ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για το σκάνδαλο στο μπάσκετ και τις συλλήψεις για την Pizza Fan. Επιχειρεί να εμφανίσει εαυτόν και την κυβέρνησή του ως πολέμιους της διαφθοράς ενώ προχωρά σε αόριστες υποσχέσεις περί στήριξης των εργαζομένων της Pizza Fan, «αν χρειαστεί».
Ο κ. Μητσοτάκης αφού διευκρινίζει ότι για τις υποθέσεις θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη και ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας, αναφέρει:
«Θέλω, όμως, να θυμίσω κάτι που είχα πει στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2023, αναδεικνύοντας τη νομιμότητα σε κεντρική αποστολή αυτής της κυβερνητικής θητείας: όταν το κράτος αφήνει τρύπες στα δίχτυα των ελέγχων και από αυτές περνούν τα “μεγάλα ψάρια”, οι υπόλοιποι πολίτες αισθάνονται ότι αδικούνται. Και αυτή η αδικία διαβρώνει σταδιακά την εμπιστοσύνη προς την πολιτεία και τους θεσμούς. Η φοροδιαφυγή στερεί πόρους από την υγεία, την παιδεία και τη στήριξη όσων έχουν ανάγκη, επιβαρύνοντας παράλληλα τον συνεπή επαγγελματία με αθέμιτο ανταγωνισμό. Στόχος μας είναι λοιπόν τα “μεγάλα ψάρια”. Και βεβαίως εφόσον χρειαστεί η Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για τη στήριξη των εργαζόμενων που επηρεάζονται από τις εξελίξεις».
Στην ανάρτηση θριαμβολογεί για την Μονή Σινά και μιλά για επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και χαρακτηρίζει «εξέλιξη ιστορικής σημασίας» τη συμφωνία μεταξύ της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης και της Αιγύπτου.
«Απέναντι σε αναθεωρητικές διεκδικήσεις γειτόνων μας που στερούνται ερείσματος στο διεθνές δίκαιο, απαντάμε με ισχυρές συμμαχίες στον αραβικό κόσμο, με διάλογο και με νομικά δεσμευτικές συμφωνίες που κατοχυρώνουν τα εθνικά μας συμφέροντα», αναφέρει. Προσθέτει ότι η συγκεκριμένη πολιτική απαιτεί «υπομονή, προετοιμασία και συνέπεια».
ΠΑΣΟΚ
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είχε επισημάνει σε δήλωσή του ότι πίσω από τους πανηγυρικούς λόγους του Πρωθυπουργού για την κατάληξη της υπόθεσης της Ιεράς Μονής Αγ. Αικατερίνης του Όρους Σινά, παραμένουν τα σοβαρά ερωτήματα. «Γιατί στην ανάρτηση του αναφέρεται μόνο στον θρησκευτικό χαρακτήρα, τον μοναστικό τρόπο ζωής της Μονής και σε “αποκλειστική χρήση και κατοχή των χώρων λατρείας” και όχι σε κυριότητα; Πότε αναδείχθηκε η | “θεσμική εκκρεμότητα 1.500 χρόνων”; Πότε ακριβώς αμφισβητήθηκε το πνευματικό καθεστώς και ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Μονής;
»Εκείνο, αντιθέτως, που για πρώτη φορά μετά από δέκα πέντε αιώνες αμφισβητήθηκε ευθέως από την κυβέρνηση της φίλης Αιγύπτου ήταν τα ιδιοκτησιακά και περιουσιακά δικαιώματα της Μονής στα ακίνητα αυτής. Πώς ρυθμίστηκαν αυτά τα θέματα και μάλιστα υπό καθεστώς πίεσης; Εν τέλει, το αν κάτι συνιστά «εθνική επιτυχία», δεν θα κριθεί από τον Πρωθυπουργό αλλά από τα ιστορικά και πραγματικά δεδομένα. Αντί πολλών λόγων, η κυβέρνηση οφείλει να δημοσιοποιήσει το πλήρες κείμενο του συμφωνητικού, πριν την υπογραφή του, ώστε να εκτιμηθούν οι συνέπειές του στη λειτουργία και την ιδιοκτησία της Μονής», ανέφερε ο κ. Τσουκαλάς.
ΝΙΚΗ: Μεγάλο θράσος να μιλά για κυνήγι “μεγάλων ψαριών”
Η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι το κυριακάτικο μήνυμα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί μνημείο θράσους και εμπαιγμού για μια σειρά ζητημάτων. «Για αρχή, βρήκε κάμποσες λέξεις για να αφιερώσει στην συμφωνία, όπως την ονομάζει, μεταξύ της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά με το αιγυπτιακό κράτος που διασφαλίζει στο διηνεκές, όπως σημειώνει, τον θρησκευτικό χαρακτήρα του προσκυνήματος. Κι έτσι, με αυτές τις ωραίες διατυπώσεις, είναι περιχαρής που ανατράπηκε ένα καθεστώς αιώνων και μετατράπηκε η κυριότητα σε δικαίωμα χρήσης. Βλέπετε, η ιδιοκτησία για τον κ. Μητσοτάκη έχει μία διαθλαστική έννοια. Όπως με τα αρχαία μνημεία, που τα παραχωρεί στους ιδιώτες, έτσι βλέπει και τις κοιτίδες της Ορθοδοξίας.
»Έπειτα ο κύριος Μητσοτάκης μας υπενθυμίζει την στράτευση της κυβέρνησής του στη νομιμότητα, αναφερόμενος στην αποκάλυψη περί χειραγώγησης των αγώνων μπάσκετ -από εκλεκτούς του με τους οποίους μέχρι προ ημερών συναγελαζόταν και έκανε μαζί τους πεζοπορίες- και στην μη απόδοση ΦΠΑ από αλυσίδα εστίασης που δεν τολμά να την κατονομάσει. Οποία υποκρισία! Πόσο μεγάλο θράσος, να μιλά για “μεγάλα ψάρια” ο άνθρωπος που έχει ταχθεί στην υπηρεσία προστασίας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα διυλιστήρια μέχρι τους μεγαλοεπενδυτές από το εξωτερικό που έρχονται και αγοράζουν μισοτιμής τα ασημικά της χώρας!
»Πόσο μεγάλο θράσος να μιλά για Δικαιοσύνη και διάβρωση ο ενορχηστρωτής της συγκάλυψης των Τεμπών, των παρακολουθήσεων και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκείνος που έχει συμβάλει ώστε η απόδοση της δικαιοσύνης να παραπέμπει σε φέουδο δυτικού Μεσαίωνα και όχι σε σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Για μια ακόμα Κυριακή, ο πρωθυπουργός, κατά το κοινώς λεγόμενο, μας “δουλεύει ψιλό γαζί”!» αναφέρει μεταξύ άλλων το κόμμα.





