Πρωτοφανής ‘γαλάζια’ κυριαρχία στην Αυτοδιοίκηση με αποχή ρεκόρ
03/06/2019Τυπική διαδικασία αποδείχθηκε τελικά ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, ήρθε να επιβεβαιώσει τα σαφή μηνύματα του πρώτου γύρου και βέβαια των ευρωεκλογών: Την συνεχιζόμενη δηλαδή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο της ΝΔ, η οποία κυριαρχεί σχεδόν πλήρως στην Αυτοδιοίκηση.
Προηγούμενο δεν έχει ούτε η αποχή. Το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ήταν το πρώτο πράγμα που σχολίασαν, λίγες ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες, κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ για να τονίσουν, παραλλήλως, ότι λόγω αυτού του γεγονότος είναι δύσκολο να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα. Επιχείρησαν έτσι να προλάβουν τυχόν επανάληψη των πανηγυρισμών από την ΝΔ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή των εθνικών εκλογών, στις οποίες θα είναι ξεκάθαρα τα πολιτικά διλήμματα. Στις εθνικές εκλογές είχαν άλλωστε στραμμένα τα βλέμματα τους οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κομματικά επιτελεία.
Στην πραγματικότητα, όμως, η αποχή ερμηνεύεται λόγω της έντασης που κυριάρχησε στις ευρωεκλογές και στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών, αλλά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι στις περισσότερες περιπτώσεις Περιφερειών και μεγάλων δήμων το παιχνίδι είχε ‘καθαρίσει’ από τον πρώτο γύρο και σε βάρος των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώθηκε, λοιπόν, ότι το κυβερνών κόμμα είναι εξαιρετικά αδύναμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε και στο συνδικαλιστικό κίνημα και στις επαγγελματικές ενώσεις.
Οι κομματικοί υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ κατά κανόνα καταβαραθρώθηκαν. Όπου υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από την Κουμουνδούρου τα πήγαν σχετικά καλά, αυτοί προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Η μόνη περιφέρεια που ξεχώρισε από τις αποχρώσεις του ‘μπλε’ είναι η Κρήτη, λόγω του ‘πράσινου’ Σταύρου Αρναουτάκη. Η εκλογική επίδοσή των κομματικών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο, πάντως, ήταν πολύ πιο μικρή από το ποσοστό που απέσπασε το κόμμα τους στις ευρωεκλογές στον συγκεκριμένο δήμο ή Περιφέρεια.
‘Γαλάζια’ Αυτοδιοίκηση
Η πρωτοφανής στην μεταπολιτευτική ιστορία κυριαρχία της ΝΔ στην Αυτοδιοίκηση εκ των πραγμάτων θα διευκολύνει την κυβέρνηση Μητσοτάκη που πιθανότατα θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Προσδίδει, άλλωστε, πολιτικό βάθος στη σαρωτική νίκη των ‘γαλάζιων’ στις ευρωεκλογές. Αντιστρόφως, βαθαίνει πολιτικά την βαρύτατη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, επιδεινώνοντας το ήδη πολύ αρνητικό κλίμα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Χθες η ΝΔ συνέχισε την επέλαση της στις Περιφέρειες, εκλέγοντας έξι νέους περιφερειάρχες. Χάνει μόνον την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, από ένα ‘δικό της παιδί’ τον ανεξάρτητο υποψήφιο Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος επικράτησε της απερχόμενης περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, που είχε το χρίσμα. Το βαρύτερο πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που στέλνει και το πλέον σαφές πολιτικό μήνυμα, είναι η απώλεια της Περιφέρειας Αττικής, της πληθυσμιακά μεγαλύτερης Περιφέρειας. Όπως είχε διαφανεί από τον πρώτο γύρο, η Ρένα Δούρου έχασε από τον Γιώργο Πατούλη, πληρώνοντας τις τραγωδίες στην Μάνδρα και στο Μάτι, σε ένα κλίμα γενικής αποδοκιμασίας του κυβερνώντος κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και την Περιφέρεια Ιονίου, όπου ο υποψήφιός του, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, δεν μπόρεσε να καλύψει την διαφορά του πρώτου γύρου. Ηττήθηκε από την Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, την οποία στηρίζει η ΝΔ. Βαρύ είναι το πλήγμα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ηττήθηκε από τον υποψήφιο της ΝΔ Νεκτάριο Φαρμάκη. Και αυτό παρά την στήριξη που του έδωσαν με την πρόσφατη περιοδεία τους στην περιοχή η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Πρώτο κόμμα η αποχή
Οι ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ να δει διαφορετικό χρώμα στον χάρτη πέραν του μπλε διαψεύστηκαν και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εκεί ο απερχόμενος περιφερειάρχης και ανεξάρτητος (πρώην ‘γαλάζιος’) υποψήφιος Πέτρος Τατούλης ηττήθηκε από τον υποστηριζόμενο από την ΝΔ, Δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα. Κι αυτό παρά την βραχεία κεφαλή που είχε αποκτήσει στον πρώτο γύρο.
Νικητής της αναμέτρησης ήταν βεβαίως παντού η αποχή, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και κυμάνθηκε σε ύψη ρεκόρ. Σε πολλές περιοχές προσήλθε στις κάλπες ένας στους τρεις ψηφοφόρους. Στην Αττική η αποχή έφτασε το 58,74% από 41,14% που ήταν στον πρώτο γύρο. Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στο Βόρειο Αιγαίο, όπου προσήλθε στις κάλπες το 33,45% των εγγεγραμμένων, ενώ απείχε το 66,55% έναντι 54,47% στον πρώτο γύρο. Ακολούθησαν τα Ιόνια νησιά με αποχή 61,26%, η Πελοπόννησος με 60,11%, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη με 59,64%, η Στερεά Ελλάδα με 55,72% και η Δυτική Ελλάδα με 54,19%.
Ανάλογα υψηλή ήταν η αποχή και στις δημοτικές εκλογές. Στον δήμο Αθηναίων ψήφισε μόνον το 33,33% του εκλογικού σώματος, ενώ απείχε το 66,66%. Στην Θεσσαλονίκη, το αουτσάιντερ, ο ανεξάρτητος Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε την έκπληξη και πήρε από τον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ τον δήμο. Εκεί η αποχή έφτασε το 62,61%. Στην Πάτρα, όπου επανεξελέγη ο Κώστας Πελετίδης, η αποχή έφτασε το 50,32% και στο Ηράκλειο το 52,09%. Ρεκόρ αποχής σημειώθηκε και στον Πειραιά, όπου έφτασε το 65,77%. Στο λιμάνι ωστόσο, το παιχνίδι ήταν «άσσος και over» από τα αποδυτήρια υπέρ του Γιάννη Μώραλη.
Να κάνουν καλύτερες πόλεις, περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι το νέο θεσμικό καθεστώς, ευχήθηκε στους εκλεγέντες ο πρωθυπουργός, για να τονίσει στην συνέχεια ότι από αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει «δυνάμεις για τη μάχη των μαχών, τις εθνικές εκλογές». Στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν το ποσοστό στις εθνικές εκλογές να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο από το ποσοστό που απέσπασαν στις ευρωεκλογές. Θα θεωρηθεί και από τους ίδιους νέο βαρύ πλήγμα εάν πέσει πιο κάτω.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι στις 12 από τις 13 Περιφέρειες εκλέχθηκαν στελέχη που ανήκουν στην πολιτική οικογένεια της ‘γαλάζιας’ παράταξης. Άφησε όμως τα πανηγυρικά σχόλια να τα κάνουν πηγές του κόμματός του, οι οποίες σημείωσαν ότι είναι πρωτοφανής η καθολική υπεροχή της ΝΔ και η συντριβή του κυβερνώντος κόμματος. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στις εθνικές εκλογές, προφανώς επειδή θέλει να αποτρέψει την επικράτηση κλίματος εφησυχασμού στους κόλπους των ‘γαλάζιων’ ψηφοφόρων.