Απαντήσεις για όλα από Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός βράβευσε και συνεχάρη μαθητές

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν είναι και τόσο ρόδινη είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, αν και σημείωσε ότι θα αποπληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, καθώς η χώρα δανείζεται πλέον με πιο χαμηλά επιτόκια. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι να συναντηθεί με τον Ερντογάν για μία επανεκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ προσεκτικός ήταν και στην αναφορά του για την Συμφωνία των Πρεσπών για την οποία είπε ότι δεν αλλάζει.

Σημείωσε ότι δεν συνδέει την αναθεώρηση του Συντάγματος με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι ώρα να τεθεί το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για το μεταναστευτικό είπε ότι θα εντείνει τις επιστροφές προς την Τουρκία και ζήτησε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από την Ευρώπη. Επέμεινε στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και υποστήριξε ότι χάθηκε ευκαιρία για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια αλλά δεν θα παραβιάσει το Σύνταγμα, αφού δεν προβλέπεται αλλαγή του άρθρου 16. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι θα δει την ταινία του Κώστα Γαβρά, αλλά επέμεινε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 διασύρθηκε η χώρα από την διαπραγμάτευση για να έλθει μετά το δημοψήφισμα που αθέτησε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας κωλοτούμπα. Θα ήθελα να δω αν στην ταινία εμφανίζεται ο κ. Καμμένος ή ο κ. Πετσίτης. Κάλεσε δεν τον κ. Τσίπρα αν θέλει εκείνος να ζητήσει εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015. Κατηγόρησε τον προκάτοχό του ότι δεν είχε κοστολογήσει τις προσλήψεις που είχε εξαγγείλει. Δεν επιβεβαίωσε ότι θα κάνει τις προσλήψεις αυτές. Είπε ακόμη ότι δεν θα επιστρέψει στον κανόνα ένα προς πέντε στην σχέση προσλήψεων προς απολύσεις.

Πρόθεσή μου να εξαντλήσω την τετραετία

Πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία, δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην σχετική φιλολογία της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να κάνει εκλογές νωρίτερα για να ξεπεράσει τον σκόπελο της απλής αναλογικής είπε ότι “η αντιπολίτευση έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια”. Σημείωσε πάντως ότι εφόσον δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος τότε οι εκλογές το 2023 θα είναι με απλή αναλογική, δηλαδή θα είναι με διπλή κάλπη, αφού δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα περάσουμε από την διαδικασία μίας διπλής εκλογής.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, αλλά είναι κυρωμένη που σημαίνει ότι δεν αλλάζει κατά το δοκούν, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θύμισε ότι “Αυτή την διαπίστωση είχα κάνει όταν είχα μιλήσει στην Βουλή προεκλογικά. Η συμφωνία δεν προβλέπει διαδικασία αλλαγής της, προβλέπει μόνο έλεγχο της εφαρμογής και σε αυτό θα είμαστε πολύ αυστηροί. Αυτό που χρειάζεται η Μακεδονία και η Ελλάδα είναι ένα αναπτυξιακό άλμα”.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη στήριξης των μακεδονικών προϊόντων και του brand της Μακεδονίας, καθώς και να κερδίσουμε το παιχνίδι της επικοινωνίας παγκοσμίως, έτσι ώστε όταν κάποιος ακούει Μακεδονία, να σκέφτεται την ελληνική Μακεδονία. Δεν έχει κανονιστεί συνάντηση με τον κ. Ζάεφ αλλά κάποια στιγμή θα γίνει, είπε ο πρωθυπουργός.

Η κατάσταση στην οικονομία δεν ήταν ρόδινη

Η κατάσταση που παραλάβαμε στην οικονομία δεν ήταν τόσο ρόδινη ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση στην συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ. Πρόσθεσε ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί είχαμε υπεραπόδοση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Αυτό δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Διευκρίνισε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν εστιάζεται μόνο στις μειώσεις φόρων, αλλά δίνει έμφαση στην ισχυρή ανάπτυξη μέσα από ένα κύμα επενδύσεων ξένων και εγχώριων που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Αυτή η πολιτική είναι διαφορετική.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι η ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη

Η Ελλάδα μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη σε μία αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Για το θέμα της διαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις της οδήγησε στα υψηλά πλεονάσματα. Σημείωσε όμως ότι θα θέσει και ο ίδιος το θέμα των πλεονασμάτων όταν θα ανακτήσει την αξιοπιστία η χώρα μετά το 2020.

Δεν συνδέουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με τον εκλογικό νόμο

Δεν δίνουμε πρόσθετο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, ούτε διευρύνουμε το εκλογικό σώμα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: “παρέχουμε απλώς μία διευκόλυνση, όποιος είναι εγγεγραμένος σε εκλογικό κατάλογο θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο διαμονής του. Εξετάζουμε παράλληλα και το ενδεχόμενο επιστολικής ψήφου. Για να γίνει αυτό η σχετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα πρέπει να ψηφιστεί με 200 ψήφους”.

Η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι είναι, δίχως δική μας ευθύνη, περιορισμένης εμβέλειας. Για τον εκλογικό νόμο είπε ότι “δεν θα συνδέσω ζητήματα εκλογικού νόμου με αλλαγή του Συντάγματος. Είναι δύο διακριτές ενότητες”. Επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι καταστροφική και γι’ αυτό θα προτείνει ένα νόμο που να εξασφαλίζει κυβερνησιμότητα. “Ένα κόμμα με 40% έχει δικαίωμα να κυβερνά” είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με Ερντογάν στον ΟΗΕ

Την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι θα είναι μία πρώτη συνάντηση. “Αν έχει διάθεση ο κ. Ερντογάν για μία ουσιαστική επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα”.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “πρόθεσή μου είναι να συνομιλώ γιατί μόνο τότε μπορείς να βρεις λύσεις αμοιβαία αποδεκτές. Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με τα επιχειρήματα που μας δίνει το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας”. Πρόσθεσε για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ότι έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του και είναι θέμα ευρωπαϊκό. Για το μεταναστευτικό είπε ότι επίσης είναι ευρωπαϊκό θέμα και ότι η Τουρκία έχει πάρει πολλά χρήματα, περί τα 6 δις για το μεταναστευτικό.

Όχι κοινωνική πολιτική με την ΔΕΗ

Το σχέδιο για την εξυγίανση της ΔΕΗ έχει παρουσιαστεί, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κληρονομήσαμε την ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. “Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ερευνηθεί γιατί έφθασε σε τέτοια κατάσταση όταν κάποιοι προειδοποιούσαν”. Πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητα της επιχείρησης, θα κληθούν όλοι να συμβάλλουν. Κάποια στοιχεία της θα πουληθούν, αλλά θέλω την ΔΕΗ μπροστάρη σε μία απελευθερωμένη αγορά ενέργειας που θα αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα την ξανακάνουμε κερδοφόρα. Δεν πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιώνεται.

Από το 2021 η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και τέλους επιτηδεύματος

Η μείωση της φορολογίας αυξάνει την υποχρέωση όλων για φορολογική συμμόρφωση, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή που έχει ανακοινωθεί, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν έναν λόγο παραπάνω να δηλώνουν τα εισοδήματά τους. Από το 2021 θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

Θα αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ

Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ό τι “είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό. Θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση”.

Κανένα επίδομα δεν καταργείται

Κανένα επίδομα δεν καταργείται δήλωσε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος ειδικά στα άτομα με αναπηρία πρόσθεσε: “θέλουμε μία συγκροτημένη προσέγγιση στο θέμα τον ατόμων με αναπηρία. Το έχω αναλάβει προσωπικά και θα παρουσιάσουμε καινοτόμες προτάσεις”. Αναφέρθηκε στην επίσκεψή του την Παρασκευή στην εθνική ομάδα τυφλών και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα άτομα αυτά και την ψυχική τους δύναμη. Μίλησε δε και για την προσωπική διάσταση που έχει το θέμα λόγω της μητέρας του.

Για τα εργασιακά ανέφερε ότι “Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και την πλήρη απασχόληση και θα είμαστε απέναντι σε κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας”. Επανέλαβε ότι από την 1η Ιουλίου του 2020 θα αρχίσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επανέλαβε την πίστη του στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θα σεβαστούμε τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, θα δούμε τα δημοσιονομικά και θα γίνουν επιστροφές σε βάθος χρόνου.

Ό,τι έχουμε εξαγγείλει για το 2020 είναι κοστολογημένο και ρεαλιστικό και δεν αιφνιδιάζουμε τους εταίρους μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “δεν θα προχωρούσα σε εξαγγελίες αν δεν ήταν πλήρως κοστολογημένα τα μέτρα”.
Ειδικότερα για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, είπε ότι θα κοστίσει περί τα 500 εκατομμύρια, αλλά εξέφρασε ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι μικρότερο λόγω της φορολογικής συμμόρφωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx