Μάχες με Άσαντ, κόντρες με Τραμπ, όλα ανοιχτά για τον “σουλτάνο”

Μάχες με Άσαντ, κόντρες με Τραμπ, όλα ανοιχτά για τον “σουλτάνο”

Σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη σε επαρχίες του συριακού βορρά, ανάμεσα στους Κούρδους και τον στρατό του Άσαντ από τη μία και τους φιλότουρκους συμμάχους του Ερντογάν, τους Σύριους αντικαθεστωτικούς αντάρτες από την άλλη. Παρά την διεθνή κατακραυγή πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος αρνείται οποιασδήποτε μορφής εκεχειρία στη Συρία, ακυρώνοντας ουσιαστικά και την επικείμενη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πένς.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι μάχες επικεντρώνονται στην Άιν Ίσα, μια πόλη νότια της Τελ Αμπιάντ, η οποία έχει ήδη καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό. Η Άιν Ίσα και η Μανμπίτζ στα δυτικά είναι τα βασικά σημεία, στα οποία έχει αναπτυχθεί ο συριακός στρατός, μετά την συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ, η οποία ακολούθησε την εγκατάλειψή τους από τους Αμερικάνους. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στα περίχωρα της Άιν Ίσα μετακινήθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άμαχοι από τους καταυλισμούς εκτοπισμένων που λειτουργούσαν στην Τελ Αμπιάντ μέχρι την νέα τουρκική εισβολή.

Οι μάχες γίνονται κοντά στον αυτοκινητόδρομο M4, ο οποίος είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς διατρέχει όλον τον συριακό βορρά. Εστιάζονται κυρίως σε τμήματά του που βρίσκονται ανάμεσα στα εδάφη που εξακολουθούν να ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις και εκείνα που κατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες και ο τουρκικός στρατός.

Μερικά χιλιόμετρα ανατολικά, οι κουρδικές δυνάμεις συνεχίζουν να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Αΐν, την πόλη που αποτελεί τον δεύτερο πόλο της τουρκικής επίθεσης για τη δημιουργία της αποκαλούμενης “ζώνης ασφαλείας”. Παρά την παραπληροφόρηση περί κατάληψής της από τον τουρκικό στρατό και τους Σύριους αντικαθεστωτικούς, η Ρας αλ Αΐν, η οποία πολιορκείται εδώ και μία εβδομάδα, παραμένει στα χέρια των Κούρδων μαχητών.

Μάλιστα, την περασμένη νύχτα, όπως αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο, η πόλη δέχθηκε νέες επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθώς και σφυροκόπημα από το τουρκικό πυροβολικό. Πυροβολικό σφυροκόπημα δέχθηκαν και τα περίχωρα της Άιν Ίσα, στην διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Οι βολές αποδίδονται στους Σύρους αντάρτες, εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, ωστόσο, ποιος τους προμήθευσε τα πυροβόλα όπλα. Η Άιν Ίσα απέχει, άλλωστε, περίπου 30 χιλιόμετρα από τη μεθόριο και επομένως βρίσκεται στα όρια (ή εκτός) των επιτρεπτών ορίων για τη δράση του τουρκικού στρατού.

Νεκροί Σύροι στρατιώτες 

Από την άλλη, οι Ρώσοι, οι οποίοι είναι σύμμαχοι του Άσαντ, αλλά και “φίλοι” του Ερντογάν, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν οποιαδήποτε εμπλοκή ανάμεσα στον τουρκικό και τον συριακό στρατό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, άλλωστε, ειδικά αν υπάρξει απάντηση από τον Άσαντ, θα έδινε στον Ερντογάν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την ιδιότητα της Τουρκίας ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ξαναβάζοντας δυναμικά την Συμμαχία στον πόλεμο κατά της Δαμασκού. Αυτό, ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε, πάντως, ότι η οβίδα από την οποία σκοτώθηκαν οι δύο Σύροι στρατιώτες ήταν τουρκική και ότι στις μάχες είχαν εμπλακεί και τουρκικά στρατεύματα. Το Παρατήριο έκανε λόγο  για πολλούς τραυματίες από την πλευρά του συριακού στρατού, για εννέα νεκρούς Κούρδους μαχητές και για 21 νεκρούς ισλαμιστές αντάρτες, που πολεμούν μαζί με τους Τούρκους.

Σύριος στρατιώτης των κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκε νωρίτερα και στη Μανμπίτζ, η οποία, όπως και η γύρω περιοχή, ελέγχεται πλέον από τον στρατό του Άσαντ. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας παραλλήλως ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία ελέγχει με περιπολίες τα βορειοδυτικά σύνορα της περιοχής, την γραμμή δηλαδή που χωρίζει τις δυνάμεις του συριακού και του τουρκικού στρατού.

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά επί του πεδίου και ενώ σύμφωνα με την Μόσχα ο συριακός κυβερνητικός στρατός έχει πάρει τον έλεγχο των στρατιωτικών βάσεων που εγκατέλειψαν οι αμερικανικές δυνάμεις, ο Ερντογάν διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχθεί καμία διαπραγμάτευση. Αντιθέτως, επισημαίνει ότι θα συνεχίσει την εισβολή στη Συρία και απαιτεί από τους Κούρδους μαχητές να παραδώσουν τα όπλα.

Η ασυδοσία αυτή του Ερντογάν ενισχύεται και από την στάση των Δυτικών, καθώς η ΕΕ, αν και τα περισσότερα κράτη-μέλη έχουν καταδικάσει την επίθεση, αδυνατεί να λάβει ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αντιθέτως, οι πληροφορίες θέλουν να επικρατεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η γερμανική άποψη για τον διαχωρισμό της εισβολής στη Συρία από την Κοινή Δήλωση για το Προσφυγικό και να συζητείται ακόμη και η καταβολή πρόσθετων δισ. ευρώ στην Άγκυρα.

Προκαλεί τους πάντες 

Καθοριστικό ρόλο έχουν παίξει βεβαίως και οι παλινωδίες του Τραμπ, ο οποίος με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή άφησε ελεύθερο το πεδίο δράσης στον Ερντογάν για να επανέλθει στη συνέχεια με κυρώσεις, οι οποίες αποδείχθηκαν στην πράξη “άσφαιρα πυρά”. Και αυτό γιατί δεν ικανοποίησαν ούτε τους μετριοπαθείς (όσον αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας) Αμερικανούς γερουσιαστές.

Σε μια προσπάθεια για τον επανέλεγχο της κατάστασης ο Τραμπ στέλνει σήμερα στην Άγκυρα τον αντιπρόεδρο Πενς, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ερντογάν και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Στην Τουρκία μεταβαίνει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ο Ερντογάν, ωστόσο, έχει ακυρώσει τις συνομιλίες πριν αυτές αρχίσουν, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παρακολουθήσει πλέον τον Τραμπ και ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται μεσολαβητές. Μιλώντας μάλιστα σε βουλευτές του κόμματός του είπε ότι δεν θα συναντηθεί μαζί τους και ότι ο ίδιος θα μιλήσει μόνο με τον Τραμπ, αν ο Αμερικανός πρόεδρος πάει στην Τουρκία. Στη συνέχεια, όμως, τα γύρισε.

Ο Ερντογάν έχει βαλθεί άλλωστε, όπως έχει προαναγγείλει, να αλλάξει τα σύνορα και κατ’ επέκταση τις συνθήκες που τα επέβαλλαν, κυρίως την Συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία  πολύ μεγάλη φασαρία έγινε, πριν δύο χρόνια, στην Ελλάδα, με τις δηλώσεις που έκανε παραμονή της επίσκεψής του στην Αθήνα. Τα σχέδια του έχουν γίνει βεβαίως αντιληπτά και έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις.

Όχι μόνον των πρώην αποικιοκρατικών δυνάμεων της περιοχής (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), αλλά και της μικρής Κύπρου και της φτωχής Βουλγαρίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των Αθηνών δείχνει να κρύβεται πίσω από την ΕΕ και τις μελλούμενες αποφάσεις της, επικεντρώνοντας την παραγωγή πολιτικής της σε “σοβαρότερα” ζητήματα, όπως η αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx